TÜRKİYE & AZERBAYCAN Dergilerimiz Röportajlar Makaleler Diaspora Sosyal Medya İnfografik Makale Çağrısı Hakkımızda İletişim
Yurtdışında Azerbaycanlıların Yaşadığı Bölgelerde “Azerbaycan Evi” Açılışlarına Hız Verildi | Türkiye Azerbaycan Dergisi

Yurtdışında Azerbaycanlıların Yaşadığı Bölgelerde “Azerbaycan Evi” Açılışlarına Hız Verildi

Polonya Azerbaycanlılar Derneği’nin Merkezi Ofisi Açıldı

Ekim ayında Polonya’da yaşayan Azerbaycanlıların bir araya gelerek kurdukları Polonya Azerbaycanlılar Derneği’nin merkezi ofisinin açılışı gerçekleşti. Açılış törenine Azerbaycan Devlet Diaspora Komitesi Başkanı Fuad Muradov ve Azerbaycan’ın Polonya’daki Büyükelçisi

Hasan Hasanov ve Polonya’da yaşayan Azerbaycanlılar katıldı. 2019 yılında başkent Varşova’da kurulan  Polonyalı Azerbaycanlılar Derneği’nin açılış töreninde Dernek Başkanı Halil Hasanov misafirlere ofisi tanıttı, yapılacak işler ve görevler hakkında detaylı bilgi verdi. Asıl amacın Polonya’da yaşayan Azerbaycanlıları bir araya getirmek ve faaliyetlerini merkezileştirmek olduğunu söyledi.

Büyükelçi Hasanov da merkez ofisinin açılışı sebebiyle tebriklerini ileterek büyükelçiliklerinin Polonya’da yaşayan Azerbaycanlıların ortak faaliyeti noktasında, Polonya Azerbaycanlılar Derneği ile beraber işbirliği için hazır olduklarını bildirdi. Büyükelçi, ayrıca Komite Başkanının Polonya ziyaretini yüksek değerlendirmiş, bu ülkede eğitim gören ve çalışan Azerbaycanlıların sayısının arttığını, yaklaşık 200’e kadar Azerbaycanlı’nın Polonya Cumhuriyeti vatandaşı olduğunu kaydetmiştir.

Polonyalı Azerbaycanlıların Koordinasyon Konseyi Kuruldu

Konsey’in kuruluş toplantısına Azerbaycan Devlet Diaspora Komitesi Başkanı Fuad Muradov ve Komite Heyeti katıldı. Komite Başkanı, açılış konuşmasında yurt dışında yaşayan Azerbaycan toplumları hakkında ayrıntılı bilgi verdi. Muradov, Azerbaycan ve Polonya arasındaki stratejik ortaklıktan, son zamanlarda gerçekleşen üst düzey karşılıklı ziyaretlerden, eğitimde değişim programlarından ve çeşitli Polonya üniversitelerindeki Azerbaycanlı öğrenci sayısının artmasından söz etti. Diaspora ile Devlet Çalışma Komitesi’nin Polonya’da yaşayan Azerbaycanlılara mümkün olduğu kadar destek göstermeye hazır olduğunu belirten Komite Başkanı yurttaşlarımızın, aynı zamanda toplantı katılımcıları da dahil olmak üzere bu ülkede karşılaştığı zorluklar hakkında bilgi aldı.

Azerbaycan’ın Polonya Büyükelçisi Hasan Hasanov, Polonya’da yaşayan yurttaşlarımızın örgütlenmesi, topluma daha iyi entegre olmaları ile ilgili görüşlerini paylaştı ve önerilerde bulundu. Toplantı katılımcılarından, dikkat ve özen için minnettarlıklarını dile getirdiler. Etkinlik sonucunda Polonyalı Azerbaycanlıların Koordinasyon Konseyi kuruldu. Oylama esnasında Halil Hasanov, Lala Zeynalova ve Rasul Mammadov Konsey koordinatörleri olarak seçildi.

Doğu Avrupa’da Yaşayan Azerbaycanlıların Koordinasyon Konseyi Kuruldu

26 Ekim’de Budapeşte’de Doğu Avrupa ülkelerinde yaşayan Azerbaycanlıların Koordinasyon Konseyi toplantısı yapıldı.

Toplantının açılış konuşmasını Azerbaycan’ın Macaristan Büyükelçisi Vilayet Guliyev yaptı. Doğu Avrupa’da yaşayan Azerbaycanlıların faaliyetleri hakkında konuşan Büyükelçi, Devlet Komitesi’nin yurttaşlarımızın örgütlenmesi konusunda gerçekleşen çalışmalarını takdirle karşıladı ve heyetin Macaristan’a verimli ziyaretinin altını çizdi. Diplomat, yurtdışında yaşayan yurttaşlarımızın Azerbaycan’ın tanıtımında büyük rol oynadığını, ancak bu sürecin daha da güçlendirilmesi gerektiğinden Koordinasyon Kurullarının kurulmasının faydalı olacağına inandığını söyledi.

Azerbaycan Devlet Diaspora Komitesi Başkanı Fuad Muradov, devletin diaspora politikası ve dünyadaki Azerbaycanlıların teşkilatlanması hakkında konuştu. Muradov konuşmasında her Azerbaycanlı, ikamet ettiği yerden bağımsız olarak, ülkemizin bağımsızlığını korumaya, dünyada teşvik etmeye ve Azerbaycancılığı yaşatmaya çalışması gerektiğini söyledi. Bu bağlamda, Doğu Avrupa’da yaşayan Azerbaycanlıların entelektüel potansiyelinin yüksek olduğu vurgulandı. Toplantıda, Azerbaycan Diasporasına Destek Fonu’nun sunumu yapıldı ve Devlet Komitesi’nin faaliyetinden bahseden bir video gösterildi.

Koordinasyon Konseyi’nin faaliyetlerine dair geniş bir görüş alışverişi yapıldıktan sonra yurtdışında yaşayan Azerbaycanlıların sorunları dinlenerek onları ilgilendiren sorular cevaplandı.

Viyana’daki Avusturya-Azerbaycan Kültür ve İşadamları Derneği’nin Ofisi Açıldı

Avusturya-Azerbaycan Kültür ve İşadamları Derneği (AZER-DER) resmi ofisi Viyana’da açıldı. Etkinliğe, Azerbaycan Devlet Diaspora Komitesi Başkanı Fuad Muradov, Azerbaycan’ın Avusturya Büyükelçisi Galib İsrafilov, Türkiye’nin Viyana Başkonsolosu Asip Kaya, Türk dilli ülkelerden büyükelçilik temsilcileri, Azerbaycan ve Türk diaspora üyeleri ve yerel toplum temsilcileri katıldı.

Galib İsrafilov, Azerbaycan diasporasının Avusturya’daki önde gelen güçlerinden biri olan AZERDER’in faaliyetlerinden bahsetti. AZER-DER’in sadece Azerbaycan topluluğu için değil, aynı zamanda Türkdilli ülkelerden Avusturya’ya gelen insanlar için de önemli bir yer olduğunu belirtti. Burada çeşitli etkinlikler, ulusal bayramlar, çocuklar ve yetişkinler için kurslar düzenlenmektedir. İsrafilov, organizasyon başkanı Yardım Güneş’e ve aktivistlerin gelecekteki faaliyetlerinde başarılar diledi.

Azerbaycan ve Türk diasporasının ortak faaliyet göstermesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Asip Kaya, Viyana’daki diaspora örgütlerimiz arasında yakın bir işbirliği olduğunu söyledi.

Almanya’nın Berlin ve Köln Şehirlerinde Azerbaycan Evleri Açıldı.

Azerbaycan Devlet Diaspora Komitesi’nin teşebbüs ve desteği ile yabancı ülkelerde Azerbaycanlıların toplu yaşadıklarışehirlerde Azerbaycan Evleri kurulmaya devam ediyor. Benzer bir ev 24 Aralık’ta Almanya’nın başkenti Berlin’de açıldı. Açılış töreninde konuşan Azerbaycan Devlet Diaspora Komitesi Başkanı Fuad Muradov, 24 Aralık tarihinin ülkemiz için önemli bir gün olduğunu - Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in doğum günü olduğunu söyledi. Bu vesileyle ülkemizde ve uluslararası arenada büyük itibara malik devlet başkanını tebrik etti ve Son yıllarda onun liderliği altında elde ettikleri önemli başarılardan bahsetti. Komite Başkanı, Azerbaycan evlerinin önemini vurgulayarak, bu yerlerin devletimizi ve halkımızı seven, ulusal çıkarlarımıza öncelik veren herkese açık olduğunu vurguladı: “Azerbaycan evleri yurttaşlarımızın odak noktası, bir buluşma ve tartışma yeridir. Umarım bu evler yurtdışında yaşayan yurttaşlarımızın örgütlenmesi, birliği yönünde ciddi ve önemli bir rol oynayacaktır. Koordinasyon Konseylerinin kurulması ile temeli atılmış birliğimiz daha da güçlenecektir.”

Daha sonra Azerbaycan’ın Almanya Büyükelçisi Ramin Hasanov, Almanya Azerbaycanlılar İttifakı Başkanı Yaşar Musayev ve diğer kişiler konuşmalarında Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in doğum gününü kutladı, Azerbaycan’ın bir barış ve istikrar yeri olduğunu vurguladılar. Böylesine önemli bir günde, yurtdışında bir Azerbaycan Evi’nin açılmasını “yurtdışında yaşayan yurttaşlarımıza verilen değerin göstergesi” olarak nitelendirdiler.

Azerbaycan Evleri’nden bir diğeri 25 Aralık’ta Almanya’nın Köln kentinde açıldı. Etkinlikte konuşmacılar Azerbaycan Evleri’nin öneminden bahsetti ve bu evlerin Azerbaycanlıların birliği, ortak faaliyet göstermesi için önem taşıdığını söyledi. Azerbaycanlıların konuşmalarında evlerin açılmasının Azerbaycan Devleti’nin yurtdışında yaşayan Azerbaycanlılara gösterdiği önemin göstergesi olduğunu belirtti.

Macaristan’ın Başkenti Budapeşte’de Azerbaycan Evi Açılışı Yapıldı

27 Aralık’ta Azerbaycan Evi’nin açılış töreni Macaristan’ın başkenti Budapeşte şehrinde yapıldı. Etkinlikte Büyükelçi Vilayat Guliyev, Devlet Komitesi Temsilcisi Salhat Abbasova, Macar Toplum Temsilcisi Farkas Joseph, Öznel Değerler Vakfı Başkanı Marcel Lorinc ve diaspora örgütleri başkanı Ramiz Amirli, Svetlana Abdullayeva, Aliağa Agayev ve Javid Ahmadov yurttaşlarımızı bu önemli olaydan dolayı kutladılar.

Konuşmacılar uzun yıllardır Azerbaycan Evi açılmasını arzu eden Azerbaycanlılar için bu açılışın Dünya Azerbaycanlıları Hemreylik Günü’nde verilmiş bir hediye olarak gördüklerini söylediler. Devlet Komitesinin Stratejik Yol Haritası’na göre yurtdışında açılan Azerbaycan Evleri’nin yurttaşlarımızın ortak faaliyetleri, ağ oluşturması ve Azerbaycancılık ideolojisi etrafında birleşmesi açısından önemi vurgulandı.