TÜRKİYE & AZERBAYCAN Dergilerimiz Röportajlar Makaleler Diaspora Sosyal Medya İnfografik Makale Çağrısı Hakkımızda İletişim
Washington’da “Tüm Amerika Hocalı Mitingleri” Yapıldı | Türkiye Azerbaycan Dergisi

Washington’da “Tüm Amerika Hocalı Mitingleri” Yapıldı

Ho­ca­lı Soy­kı­rı­mı’nın 30. yıl dö­nü­mü ve­si­le­siy­le ABD’nin Baş­ken­ti Was­hing­ton’da “Tüm Ame­ri­ka Ho­ca­lı Mi­tin­gleri” dü­zen­len­di. Ame­ri­kan Azer­bay­can­lı­lar Ko­or­di­nas­yon Kon­se­yi'nin baş­lat­tı­ğı Ca­pi­tol bi­na­sı ya­kın­la­rın­da dü­zen­le­nen ka­la­ba­lık mi­tin­ge Ame­ri­ka Bir­le­şik Dev­let­le­ri'nin fark­lı eya­let­le­rin­de ya­şa­yan yurt­taş­la­rı­mız, Türk top­lu­mu üye­le­ri ve Azer­bay­can'a dost halk­la­rın di­as­po­ra üye­le­ri ka­tıl­dı.

 

Mi­tin­ge ka­tı­lan­lar Azer­bay­can, Tür­ki­ye ve ABD bay­rak­la­rı­nı, Ho­ca­lı Soy­kı­rı­mı kur­ban­la­rı­nın fo­toğ­raf­la­rı­nı ta­şı­dı­lar. Mi­ting iş­ti­rak­çi­le­ri; "Ho­ca­lı için ada­let!", "Ho­ca­lı Soy­kı­rı­mı­nı ta­nı­yın!", "Ho­ca­lı'yı unut­ma­yın!", "Er­me­ni savaş suç­lu­la­rı ada­le­te tes­lim edil­me­li!", "Ho­ca­lı'da 63 çocuk öl­dü­rül­dü", "30 yıl­dır ada­let bek­li­yo­ruz!", "Ka­ra­bağ'a barış!" , "Ka­ra­bağ Azer­bay­can­dır!" vb. slo­gan­la­rın ol­du­ğu afiş­ler­le yü­rü­dü­ler.

 

Orta Batı Ame­ri­ka Azer­bay­can­lı­la­rı Baş­ka­nı Ferid Mem­me­dov ve Min­ne­so­ta Azer­bay­can­lı­lar Der­ne­ği Baş­ka­nı Günel Ral­lis'in mo­de­ra­tör­lü­ğün­de dü­zen­le­nen et­kin­lik­te, Azer­bay­can ve ABD'nin milli marş­la­rı okun­du ve Ho­ca­lı Soy­kı­rı­mı kur­ban­la­rı anı­sı­na bir da­ki­ka­lık saygı du­ru­şun­da bu­lu­nul­du.

 

Mi­ting­de Azer­bay­can-New York Der­ne­ği Baş­ka­nı Ercan Yer­da­lan­lı, ABD Azer­bay­can­lı­lar Ağı'nın (USAN) ku­ru­cu or­ta­ğı Yusif Ba­ban­lı, Kuzey Ka­ro­li­na Üni­ver­si­te­si


Ça­tış­ma­ Bi­lim Bö­lü­mü Baş­ka­nı Ali Es­ge­rov, Ame­ri­kan-Azer­bay­can Bilim Adam­la­rı Der­ne­ği Baş­ka­nı Se­vinç Mem­me­do­va, Güney Me­to­dist Üni­ver­si­te­si Pro­fe­sö­rü Dur­da­ne Ba­la­ki­şi­ye­va, GünAZ Te­le­viz­yo­nu’nun ku­ru­cu­su Ahmet Obalı, Ten­nes­see Tek­no­lo­ji Üni­ver­si­te­si Pro­fe­sö­rü Mic­ha­el Gun­ter, Azer­bay­can-Ame­ri­kan Ka­dın­lar Der­ne­ği Baş­ka­nı Mü­nev­ver Va­ha­bo­va, Di­as­po­ra ak­ti­vis­ti John Tay­lor (Tek­sas), Ma­ine-Azer­bay­can Der­ne­ği Baş­ka­nı Ter­lan Ah­ma­dov, Flo­ri­da-Azer­bay­can Der­ne­ği'nden Es­mi­ra Bay­ra­mo­va, Ho­us­ton-Ba­kü İkiz Şe­hir­ler Der­ne­ği Baş­ka­nı İrade Ahun­do­va, Ahıs­ka Türk­le­ri Dünya Bir­li­ği ABD Tem­sil­ci­si Şuh­rat Te­mi­rov, Azer­bay­can Dost­luk Der­ne­ği Baş­ka­nı Adika İkbal, “Uni­ted Cha­ri­ti­es for Azer­ba­ijan” fonu baş­ka­nı Gün­düz Ta­hir­li, Kuzey Ka­li­for­ni­ya Azer­bay­can Kül­tür Mer­ke­zi Baş­ka­nı Hamid Azeri ve di­ğer­le­ri ko­nuş­ma­lar yap­tı­lar.

 

Er­me­ni si­lah­lı kuv­vet­le­ri Ho­ca­lı'da Azer­bay­can­lı­la­ra karşı eşi ben­ze­ri gö­rül­me­miş bir soy­kı­rım ger­çek­leş­tir­miş­tir. Bu tüm dünya nez­din­de in­san­lık su­çu­dur ve bu kanlı suçun fa­il­le­ri­nin ce­za­sız kal­ma­sı asla kabul edi­le­mez. Er­me­ni cel­lat­la­rın başta masum ço­cuk­lar, ka­dın­lar ve yaş­lı­lar olmak üzere si­vil­le­re ezi­yet et­ti­ği­ni ha­tır­la­tan ko­nuş­ma­cı­lar, çe­şit­li soy­kı­rım­lar ger­çek­leş­ti­ren ve savaş suç­lu­la­rı­nı ör­güt­le­ye­rek bu suç­la­rın iş­le­nil­me­si­nin fikir ba­ba­lı­ğı­nı yapan Serj Sar­kis­yan, Ro­bert Ko­çar­yan, Sey­ran Ohan­yan ve Zori Ba­la­yan'a ulus­la­ra­ra­sı ceza mah­ke­me­le­ri kar­şı­sın­da yar­gı­la­na­rak ha­ket­tik­le­ri ce­za­la­ra çarp­tı­rıl­ma­la­rı­nın öne­mi­ni vur­gu­la­dı­lar.