TÜRKİYE & AZERBAYCAN Dergilerimiz Röportajlar Makaleler Diaspora Sosyal Medya İnfografik Makale Çağrısı Hakkımızda İletişim
TÜRKİYE VE AZERBAYCAN LİDERLERİ ÇANKAYA KÖŞKÜNDE BULUŞTU | Türkiye Azerbaycan Dergisi

TÜRKİYE VE AZERBAYCAN LİDERLERİ ÇANKAYA KÖŞKÜNDE BULUŞTU

Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı ilham Aliyev 10 Mart 2022’de Türkiye’ye bir çalışma ziyareti gerçekleştirdi. İki lider Çankaya Köşkü’nde buluştu. Ankara’da Çankaya Köşkü’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile öğle yemeğinde bir araya geldi. İki lider, görüşmede, kardeşlik ve dostluk temelinde gelişen Türkiye-Azerbaycan ilişkilerini, bütün alanlarda daha da güçlendirme konusundaki kararlılıklarını vurguladı.

Görüşmenin ayrıntılarında ise Şuşa Beyannamesi’nde mutabık kalınan stratejik iş birliği doğrultusunda iki ülke ilişkilerini derinleştirecek ve ilerletecek adımların nasıl olacağı değerlendirildi. Zengezur Koridoru ve Türkiye- Nahçıvan Doğalgaz Boru Hattı projesine dair konular masaya yatırıldı.

Şuşa Deklarasyonu’nun imzalanması ve bu belgenin her iki ülkenin parlamentolarında onaylanması ile Azerbaycan-Türkiye dostluk ilişkilerinin müttefik olarak daha da geliştiği vurgulandı. Çatışmanın çözülme döneminde Azerbaycan-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesi perspektiflerine ilişkin görüş alışverişinde bulunuldu. Zangezur Koridoru’nun açılmasının, bölge için yarattığı perspektiflerin, özellikle de Kars-Nahçıvan demiryolu hattının açılmasının önemi de vurgulandı. 10 Kasım 2020’de imzalanan Ermenistan üçlü bildirisine yansıyan tüm hükümlerin yerine getirilmesinin önemi ve Türkiye ve Ermenistan delegasyonlarının temasları değerlendirildi.

Liderler, görüşmede, Türkiye-Azerbaycan iş birliğinin, Avrupa’nın enerji güvenliğine katkısına ilişkin görüşlerini de dile getirdi.

“Kardeş Ülke ve Avrupa’ya Gaz Arzının Türkiye Üzerinden Arttırılması”

 

Gaz arzının arttırılması için Enerji alanında Azerbaycan ve Türkiye arasındaki işbirliğine değinildi, bunların arasında Güney Gaz Koridorunun başarılı bir şekilde işleyişi de konuşuldu, bu koridor aracılığıyla Avrupa’ya gaz arzının kardeş ülkeye ve Türkiye topraklarına artma olasılıkları değerlendirildi. Ayrıca Iğdır-Nahçıvan doğalgaz boru hattının inşasının öngörüldüğü ve bu bağlamda Azerbaycan devlet bütçesine yatırım yapıldığı vurgulandı. Ticari ve ekonomik bağların daha da genişletilmesine yönelik görüş alışverişinde bulunuldu. Askeri eğitim ve öğretim de dahil olmak üzere askeri ve teknik alanlarda işbirliğinin başarıyla devam ettiği, karşılıklı çıkarlara yönelik diğer konuların da çözüldüğü belirtildi.

Rusya-Ukrayna savaşı başladığından beri iki lider  sık sık telefon görüşmeleri yaptı. Rusya Ukrayna savaşı hakkında Aliyev; iki ülke arasında doğal bir bağlılık olduğuna vurgu yaptı.

Aliyev, Erdoğan’ı Azerbaycan’a Davet Etti

Ukrayna’daki gelişmeler hakkında fikir alışverişinde bulunan liderler, bizzat Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın savaşın bir an önce sona erdirilmesi yönündeki çabalarına övgüde bulundu. Taraflar Azerbaycan-Türkiye ilişkilerinin gelişmesini memnuniyetle karşıladılar. Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı Azerbaycan’a davet etti.