TÜRKİYE & AZERBAYCAN Dergilerimiz Röportajlar Makaleler Diaspora Sosyal Medya İnfografik Makale Çağrısı Hakkımızda İletişim
Türk Konseyi’nin Avrupa ile İlişkilerinin Merkezi: Avrupa Temsilcilik Ofisi Açıldı | Türkiye Azerbaycan Dergisi

Türk Konseyi’nin Avrupa ile İlişkilerinin Merkezi: Avrupa Temsilcilik Ofisi Açıldı

Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi’nin 7. Devlet Başkanları Zirvesinin ayak sesleri öncelikle Avrupa’da duyuldu.

Avrupa’nın ortasında, Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de Türk Konseyi Avrupa Temsilcilik Ofisi’nin açılışı Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Mammadyarov, Kırgızistan Dışişleri Bakanı Çingiz Aydarbekov, Kazakistan’ın Budapeşte Büyükelçisi Nurbakh Rustemov ve Türk Konseyi Genel Sekreteri Bağdat Amreyev’in katılımları ile gerçekleştirildi.  
Tüm üye ülkeler açısından memnuniyet verici bir adım olarak karşılanan ofis açma kararı Macaristan’ın Türk Dünyası ile ilişkilere bakışının nişanesi olarak da son derece önemli bir gelişme olarak değerlendirildi. 2018 yılında Kırgızistan’ın Çolpan Ata şehrinde gerçekleştirilen Devlet Başkanları Zirvesine gözlemci üye olarak katılan Macaristan Türk Konseyi üyesi ülkelerle ilişkilerini her alanda güçlendirmek istiyor. Ofisin Türk Dünyası ve Avrupa arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi noktasındaki işlevinden beklentiler büyük. 
“Türk Konseyi ailesi büyüyor”
Üye ülkelerin dış işleri bakanlarının konuşmalarına da aile vurgusu ve kendilerini Atilla’nın torunları olarak tanımlayan Macarların işbirliğine açık tavırlarından duyulan memnuniyet damgasını vurdu. 
Törende söz alan Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ofisin Budapeşte’de açılmasının Macaristan ile aynı değerleri paylaştığımızın bir göstergesi olduğunu ifade ederek “Türk Konseyi, yalnız Türk devletler arasındaki ilişkileri değil, Macaristan ile olan ilişkileri de güçlendirecektir. Ayrıca Türk Konseyi, Avrupa’daki diğer organizasyonlar ile de daha iyi iş birliği kurabilecek ve iş dünyasını da olumlu etkileyeceği inancındayım.'' diye konuştu.
Çavuşoğlu, "Türkçe konuşan halklar ve bizim için gurur verici bir gün çünkü bu ofisin açılmasıyla Türk Konseyi’nin önemi daha da artıyor. Bu aile büyüyor, özelikle gümrük, ticaret, altyapı alanlarında Türk Konseyi'nin rolü çok önemlidir." dedi.


Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Mammadyarov ise açılış programına katılmaktan büyük onur duyduğunu ve Macaristan'ın Türk Konseyi ile olan ilişkilerini güçlendirmek için attığı adımlardan dolayı memnuniyet duyduğunu söyledi.
Macaristan'ın Türk Konseyi'nde gözlemci statüsünde bulunduğuna değinen Mammadyarov, Macaristan'da Türk Konseyi'nin ofisinin açılmasının büyük önem taşıdığını kaydetti.
“Macaristan tarihi, kültürel ve dini mirası ile gurur duyuyor”
Törende Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto temsil etti. Ev sahibi Szijarto ülkesinin her zaman doğu ve batının işbirliği yapması için çalıştığını ve Türk Konseyi'nin Budapeşte'de ofis açması kararının da bunu ispatladığını vurgulayarak Macaristan'ın tarihi, kültürel ve dini mirasından gurur duyduğunu söyledi.
Kazak Büyükelçi Rustemov ise Macaristan'ın Türk Konseyi'ne geçen yıl gözlemci üye olduğunu, bugün ise Avrupa'da Türk Konseyi'nin ofisinin açıldığını dile getirerek, "Macaristan kardeş bir ülke. Macarlar kendilerini Atilla'nın torunları olarak görüyorlar. Türk-Hun tarihleriyle de büyük gurur duyuyorlar." ifadesini kullandı.