TÜRKİYE & AZERBAYCAN Dergilerimiz Röportajlar Makaleler Diaspora Sosyal Medya İnfografik Makale Çağrısı Hakkımızda İletişim
Türk Konseyi Dışişleri Bakanları Bakü’de Buluştu | Türkiye Azerbaycan Dergisi

Türk Konseyi Dışişleri Bakanları Bakü’de Buluştu

Türk Konseyi'ne üye ülkelerin Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı, Bakü’de 14 Ekim 2019 tarihinde gerçekleştirildi.

Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Konseyi) 7. Zirvesi kapsamında Konseye üye ülkelerin Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de 14 Ekim 2019 tarihinde gerçekleştirildi. Türk Konseyi’ne üye devletlerin Dışişleri Bakanları, Devlet Başkanları Zirvesi’nden bir gün önce Bakü’de bir araya geldi.

Türk devletlerinin Dışişleri Bakanları ayrıca, toplantıdan önce aile fotoğrafı çektirdi ve şeref defterini imzaladı.

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu toplantıdan önce Kazakistan Dışişleri Bakanı Muhtar Tileuberdi ve Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov ile bir araya gelerek ikili ilişkileri ve bölgesel konuları değerlendirdi. 

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov’un ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kazakistan Dışişleri Bakanı Muhtar Tileuberdi, Kırgızistan Dışişleri Bakanı Çingiz Aydarbekov, Özbekistan Dışişleri Bakanı Abdulaziz Kamilov ve Türk Konseyi Genel Sekreteri Baghdad Amreyev katıldı. Toplantıda Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto da gözlemci olarak hazır bulundu.

Toplantıya ayrıca, Türk Konseyi Aksakallar Meclisi’nin Azerbaycanlı Üyesi Fettah Heydarov’un yanı sıra, Türk işbirliği teşkilatları olan TÜRKPA Genel Sekreteri Altınbek Mamayusupov, TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, Türk Akademisi Başkanı Darhan Khıdırali ve Türk Kültür ve Miras Vakfı Başkanı Günay Efendiya’nın da iştirak etti.

Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katılan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Azerbaycan’da önemli temaslarda bulundu. Çavuşoğlu, Türk Konseyi aile fotoğrafına katıldı ve şeref defteri imzaladı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Zirve kapsamında Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov, Özbekistan Dışişleri Bakanı Abdulaziz Kamilov ve Kazakistan Dışişleri Bakanı Muhtar Tileuberdi ile ikili görüşmeler gerçekleştirdi. 

Dışişleri Bakanı Çavuoğlu, kardeş Azerbaycan’ın Barış Pınarı Harekâtı’na verdiği destek için teşekkür ederek, Türkiye – Azerbaycan arasında “iki devlet tek millet” anlayışıyla işbirliğini her alanda geliştirmeye devam edeceğini ifade etti. Çavuşoğlu, ayrıca kardeş Türk Konseyi üye ülkelere Barış Pınarı Harekâtı hakkında da bilgi verdi.

Türk kültür ve mirasının korunması, araştırılması ve teşvikine katkı sağlayan Uluslararası Türk Kültür ve Miras Vakfı’nın yeni binasının açılış törenine katıldı ve Türk Kültür ve Miras Vakfı Başkanı Günay Efendiyeva’ya Türk kültürüne yaptığı değerli katkılar için teşekkür etti.