TÜRKİYE & AZERBAYCAN Dergilerimiz Röportajlar Makaleler Diaspora Sosyal Medya İnfografik Makale Çağrısı Hakkımızda İletişim
TEKNOFEST BU YIL AZERBAYCAN'DA YAPILACAK | Türkiye Azerbaycan Dergisi

TEKNOFEST BU YIL AZERBAYCAN'DA YAPILACAK

Her yıl tek­no­lo­ji me­rak­lı­sı yüz bin­ler­ce gen­cin ka­tıl­dı­ğı tek­no­lo­ji ya­rış­ma­la­rı Azer­bay­can’da da ya­pı­la­cak. İlki 2018 yı­lın­da dü­zen­le­nen ve Millî Tek­no­lo­ji Ham­le­si he­de­fiy­le her yıl re­kor­lar kı­ra­rak yol­cu­lu­ğu­na devam eden TEK­NO­FEST, bu yıl Azer­bay­can hal­kı­nı da ku­cak­la­ya­cak.

 

Tür­ki­ye Tek­no­lo­ji Ta­kı­mı Vakfı ile Sa­na­yi ve Tek­no­lo­ji Ba­kan­lı­ğı ta­ra­fın­dan dü­zen­le­nen ve Millî tek­no­lo­ji­le­ri ge­liş­tir­me­yi he­def­le­yen ilk ve tek fes­ti­va­li­miz olan Ha­va­cı­lık, Uzay ve Tek­no­lo­ji Fes­ti­va­li (TEK­NO­FEST), kar­deş ülke Azer­bay­can’ın baş­ken­ti Bakü’de 26-29 Mayıs ta­rih­le­ri ara­sın­da ger­çek­leş­ti­ri­lecek. TEK­NO­FEST, geç­mi­şin­den al­dı­ğı ilham ve bilgi bi­ri­ki­miy­le Azer­bay­can’da tek­no­lo­ji, bilim, ya­rış­ma, he­ye­can, dost­luk ve kar­deş­lik duy­gu­la­rıy­la dop­do­lu bir fes­ti­va­le imza ata­cak.

Rekabet Kategorileri Belli Oldu

Bu yıl teknoloji yarışmaları 39 ana yarışma-97 farklı kategoride düzenlenecek ve dereceye girenlere toplamda 6 milyon TL'nin üzerinde para ödülü ve 15 milyon TL'nin üzerinde malzeme desteği verilecek. A grubu (orta okul-lise), Bakü Skills, Çevre Teknolojileri ve Robotik alanda rekabet ederken, B grubu (lisans ve üzeri), Bakü Skills, Çevre Teknolojileri, İnsanlık Yararına Teknoloji, İnsansız Hava Araçları Yarışması, Planör, Tarım Teknolojileri, CanSat ve Robotik alanlarında rekabet göstermeye devam edecekler. Son grup olan C grubu (mezun), Smart Karabağ Hackathon, Rocket Leauge Avrupa Şampiyonası, Çevre Teknolojileri, İnsanlık Yararına Teknolojiler ve Tarım Teknolojileri aralarında rekabet gösterecekler. 

Son Başvuru 28 Şubat 

TEK­NO­FEST Azer­bay­can kap­sa­mın­da­ki “Tek­no­lo­ji Ya­rış­ma­la­rı­na” baş­vu­ru­lar baş­lar­ken, ya­rış­ma­lar ulus­la­ra­ra­sı ka­tı­lı­ma da açık ola­cak. Her ya­rış­ma için son baş­vu­ru ta­ri­hi fark­lı­lık gös­te­rir­ken, ya­rış­ma­lar­la il­gi­li de­tay­lı bil­gi­le­re www.​tek­no­fest.​az web si­te­si üze­rin­den ula­şı­la­bi­lecek. Tarım Tek­no­lo­ji­le­rin­den Yeşil Tek­no­lo­ji­le­re, İnsan­sız Hava Araç­la­rın­dan Model Uydu Ya­rış­ma­sı­na kadar fark­lı ka­te­go­ri­ler­de dü­zen­le­necek ya­rış­ma­lar­da genç­ler pro­je­le­ri­ni ya­rış­tı­ra­cak. Av­ru­pa Ku­pa­sı Roket Ligi Oyunu ile yerli yeni gi­ri­şim­le­ri, ya­ban­cı ya­tı­rım­cı­lar ve gi­ri­şim fon­la­rıy­la bu­luş­tu­ra­cak. Take Off Azer­bay­can Baş­lan­gıç Zir­ve­si de bu yıl dü­zen­le­necek et­kin­lik­ler ara­sın­da yer ala­cak. Ya­pı­lan açık­la­ma­ya göre 17 Şubat ola­rak be­lir­le­nen son baş­vu­ru ta­ri­hi 28 Şubat 2022’ye alın­dı.

 

İki Kardeşin TEKNOFEST Heyecanı 

 

Azer­bay­can'da, Tür­ki­ye sı­nır­la­rı­nı aşa­rak ulus­la­ra­ra­sı bo­yu­ta ta­şı­nan, dün­ya­nın en büyük Ha­va­cı­lık, Uzay ve Tek­no­lo­ji Fes­ti­va­li TEK­NO­FEST'e ev sa­hip­li­ği ya­pa­cak ol­ma­nın he­ye­ca­nı ya­şa­nı­yor.

 

Ana­do­lu Ajan­sı­nın (AA) Glo­bal İle­ti­şim Or­ta­ğı ol­du­ğu TEK­NO­FEST, Azer­bay­can'ın baş­ken­ti Bakü'de 26-29 Mayıs ta­rih­le­rin­de dü­zen­le­necek. Fes­ti­val için mekân ola­rak daha önce bir­çok ulus­la­ra­ra­sı et­kin­li­ğe ev sa­hip­li­ği yapan Baku Crys­tal Hall ile Hazar De­ni­zi kı­yı­sın­da­ki Ulu­sal Park’ta ya­pı­la­cak­tır. Genç tek­no­lo­ji tut­kun­la­rı ta­ra­fın­dan ge­liş­ti­ri­len pro­to­tip ve STEM pro­je­le­ri­nin de zi­ya­ret­çi­le­rin il­gi­si­ne su­nu­la­ca­ğı fes­ti­val­de, in­san­sız hava araç­la­rı ve he­li­kop­ter­le­rin de açık ha­va­da ser­gi­le­ne­ce­ği bir sta­tik alan yer ala­cak.

 

Fes­ti­val kap­sa­mın­da, Azer­bay­can Hava Kuv­vet­le­ri­nin hava gös­te­ri­le­ri­ne ve Türk Hava Kuv­vet­le­ri­ne bağlı Türk Yıl­dız­la­rı ve Solo Türk, Bakü se­ma­la­rın­da gös­te­ri uçuş­la­rı ya­pa­cak. Fes­ti­val­de, II. Ka­ra­bağ Sa­va­şı'nda şehit düşen as­ker­le­rin ev­lat­la­rı­nın kur­du­ğu "Zafer" isim­li takım da ya­rı­şa­cak.

Türkiye ve Azerbaycan'ın Başarılı Gençleri Sahnede

TEK­NO­FEST kap­sa­mın­da 4. TÜRK­SAT Model Uydu Ya­rış­ma­sı’nda Tür­ki­ye bi­rin­ci­si olan ve dün­ya­nın en pres­tij­li ya­rış­ma­la­rın­dan de­re­cey­le dönen Zon­gul­dak Bü­lent Ece­vit Üni­ver­si­te­si (BEÜ) Gri­zu-263 Uzay Ta­kı­mı Azer­bay­can lans­ma­nın­da sahne aldı. Ül­ke­mi­zi ba­şa­rıy­la tem­sil eden öğ­ren­ci­le­rin ge­liş­tir­di­ği Tür­ki­ye’nin ilk cep uy­du­su “Gri­zu-263A” geç­ti­ği­miz ay Spa­ceX ta­ra­fın­dan uzaya fır­la­tıl­dı.

ABD'nin Flo­ri­da eya­le­ti­nin Cape Ca­na­ve­ral ken­tin­den ha­va­la­nan uy­du­nun 4 yıl 8 ay bo­yun­ca yak­la­şık 525 km yük­sek­lik­te ça­lış­ma­sı plan­la­nı­yor. Genç­le­rin ül­ke­miz adına ka­zan­dı­ğı ta­ri­hi ba­şa­rı­la­rı bir kez daha Azer­bay­can’da kut­lan­dı.

 

TEK­NO­FEST’in 2022’ye ha­zır­lık ve rek­la­mı ama­cıy­la Azer­bay­can’da ta­nı­tım top­lan­tı­sı ger­çek­leş­ti­ril­di. Lans­ma­na Azer­bay­can top­rak­la­rı­nın kur­tu­lu­şu için şehit olan asker ço­cuk­la­rı­nın bir araya gel­di­ği Zafar Ta­kı­mı öğ­ren­ci­le­ri de ka­tıl­dı. Azer­bay­can Tek­nik Üni­ver­si­te­si eğit­men­le­ri ile TEK­NO­FEST 2022’ye ha­zır­la­nan öğ­ren­ci­ler, bilim ve tek­no­lo­ji ala­nın­da yeni za­fer­ler elde etmek için büyük ba­şa­rı­la­ra imza ata­cak­la­rı­nı be­lirt­ti.

 

TEKNOFEST Tanıtım Toplantısı Gerçekleşti

 

Azer­bay­can Di­ji­tal Kal­kın­ma ve Ulaş­tır­ma Ba­ka­nı Reşad Ne­bi­yev, Bay­kar Sa­vun­ma Tek­nik Mü­dü­rü Sel­çuk Bay­rak­tar, Bay­kar Sa­vun­ma Genel Mü­dü­rü Haluk Bay­rak­tar, Yurt­dı­şı Türk­ler ve Ak­ra­ba Top­lu­luk­lar Baş­ka­nı (YTB) Ab­dul­lah Eren, Şehit Aile­le­ri ve da­vet­li­ler ka­tıl­dı­ğı kay­de­dil­di.

 

TEK­NO­FEST Azer­bay­can’ın ta­nı­tım top­lan­tı­sın­da önem­li açık­la­ma­lar­da bu­lu­nan Bay­kar Sa­vun­ma Tek­nik Mü­dü­rü Sel­çuk Bay­rak­tar, “Yurt­dı­şın­da bir TEK­NO­FEST ger­çek­leş­ti­re­cek­sek bunu ilk ola­rak, kader bir­li­ği yap­tı­ğı­mız, can kar­deş­le­ri­mi­zin top­rak­la­rın­da yap­mak is­te­dik. Bu se­bep­le Tür­ki­ye dı­şın­da­ki ilk TEK­NO­FEST'i Azer­bay­can'da ya­pı­yo­ruz. Unut­ma­ya­lım ki ba­ğım­sız­lı­ğı­mız için milli bir sa­vun­ma sa­na­yi­ye sahip ol­ma­mız şart.” ifa­de­le­ri­ne yer verdi.

 

“Şimdi TEKNOFEST Biraz Daha Kendini Kanıtlayarak Geliyor”

 

Bay­kar Tek­no­lo­ji li­de­ri Sel­çuk Bay­rak­tar, TEK­NO­FEST'in çığ gibi bü­yü­dü­ğü­nü ve Türk mil­le­ti­nin sa­hip­len­me­siy­le 5. yı­lı­na var­dı­ğı­nı söy­le­di.

 

Yurt dı­şı­na açı­lım ko­nu­sun­da tek­lif­ler al­ma­ya baş­la­dık­la­rı­nı, Ka­ra­bağ'daki ha­re­kât son­ra­sın­da fes­ti­val için Azer­bay­can'ın gün­de­me gel­di­ği­ni be­lir­ten Bay­rak­tar, "TEK­NO­FEST'in yurt dı­şın­da ilk defa Azer­bay­can'da ol­ma­sı, biz­ler için de an­lam­lı ve çok he­ye­can­lı bir ge­liş­me oldu." dedi.

 

Bay­rak­tar, Tür­ki­ye'de TEK­NO­FEST'e ilk baş­la­dık­la­rın­da top­lu­mun sahip çıkıp çık­ma­ya­ca­ğı ve is­te­ni­len et­ki­yi bı­ra­kıp bı­rak­ma­ya­ca­ğı ko­nu­sun­da bir bi­lin­mez­lik ol­du­ğu­nu ha­tır­la­ta­rak şun­la­rı söy­le­di: "Şimdi TEK­NO­FEST biraz daha ken­di­ni ka­nıt­la­ya­rak ge­li­yor ama ne­ti­ce­de ye­ni­den do­ğu­yor bir an­lam­da. Bu­ra­da da özel­lik­le Bay­rak­tar TB2 SİHA'la­rı­mı­zın Ka­ra­bağ za­fe­ri­ne ver­di­ği des­tek ne­de­niy­le hem sa­vun­ma sa­na­yine, hem milli tek­no­lo­ji­ye büyük ilgi var. TEK­NO­FEST ilk yıl biraz daha sa­vun­ma sa­na­yii odak­lı baş­la­mış­tı ama son­ra­sın­da ya­rış­ma­la­rın yüzde 90'ından faz­la­sı diğer sivil alan­lar­da oldu. Azer­bay­can'da da ilk yıl biraz daha gös­te­ri­ler, tek­no­lo­jik ta­nı­tım­lar ve sa­vun­ma sa­na­yii üze­rin­den ola­cak. Biz ilk yılla bir­lik­te çok bü­yü­ye­ce­ği­ni ve top­lu­mun buna sahip çı­ka­ca­ğı­nı ön­gö­rü­yo­ruz. Büyük bir coş­kuy­la kut­lan­ma­sı­nı bek­li­yo­ruz."

önceki
ŞUŞA BEYANNAMESİ TÜRKİYE VE AZERBAYCAN MECLİSLERİNDE KABUL EDİLDİ
sonraki
AZERBAYCAN SAVUNMA BAKANI ZAKİR HASANOV RESMİ DAVET İLE TÜRKİYE’YE GELDİ