TÜRKİYE & AZERBAYCAN Dergilerimiz Röportajlar Makaleler Diaspora Sosyal Medya İnfografik Makale Çağrısı Hakkımızda İletişim
TEK ORDU TEK YUMRUK: KARDEŞ YUMRUĞU | Türkiye Azerbaycan Dergisi

TEK ORDU TEK YUMRUK: KARDEŞ YUMRUĞU

Türkiye ve Azerbaycan geçtiğimiz yılda pek çok ortak askeri tatbikat gerçekleştirdi. Bu tatbikatlardan bazıları örneğin Haydar Aliyev-2022 tatbikatı Türkiye’de gerçekleşirken, Türkiye-Azerbaycan Birleşik Müşterek Tatbikatı gibi bazı tatbikatlar da Azerbaycan’da gerçekleşti. Tatbikatlar genel olarak zorlu hava koşullarına yönelik adaptasyon ve koordineli çalışma üzerine icra edildi. İki devlete bağlı Hava ve Kara Kuvvetleri’nin etkin olarak çalıştığı bu tatbikatlardan duyulan memnuniyeti Türkiye ve Azerbaycan devlet liderleri sık sık dile getirmektedir.

Güçlü bir ordu için modern teknoloji ve ekipmanların yanı sıra eğitimli personel büyük önem taşımaktadır. Tatbikatlar, askerlerin operasyon ortamının şartlarına ve değişkenliklerine göre eğitilmesinin en etkili yollarından biridir. Türkiye Cumhuriyeti Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, tatbikatlar ile ilgili “Personel, savaş zamanında neyi, nerede, ne zaman ve nasıl yapacağını tatbikatlar sayesinde uygulama yoluyla öğrenir, pekiştirir ve deneyim kazanır. Özellikle müşterek ve birleşik olarak icra edilen tatbikatlar orduların birlikte çalışma, koordinasyon ve harbe hazırlık yeteneğini en üst seviyeye çıkarmaktadır.” demiştir.

20 Kasım’da başlayan “Kardeş Yumruğu” tatbikatı, Türkiye-Azerbaycan askeri iş birliğinin son ürünü oldu. İki ülke silahlı kuvvetlerinin iş birliği ile ortak çalışabilirliğinin geliştirilmesi amaçlayan tatbikatta Türk Silahlı Kuvvetleri ve Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerinden personellerle birlikte tanklar, topçu bataryaları, uçaklar, helikopterler ve insansız hava araçları da görev aldı.

Türkiye Cumhuriyeti Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar beraberinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Musa Avsever, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Atilla Gülan ile Azerbaycan’daki Pirekeşkül Tatbikat Alanı’na geldi.

Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Savunma Bakanı Orgeneral Zakir Hasanov’un eşlik ettiği Bakan Akar tatbikat alanına gelişinde tören mangasını selamladı. Tatbikata ilişkin bilgi alan bakanlar Akar ve Hasanov beraberindeki komutanlarla seyir yerine geçti.

Kendilerine takdim edilen, üzerinde “Kardeş Yumruğu” yazılı tatbikat için özel hazırlanan şapkaları ile dikkat çeken bakanlar Akar ve Hasanov, tatbikata katılan birliklerin komutanları ile video telekonferans görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmenin sonunda iki bakanın başarı dilekleri ile tatbikatın Seçkin Gözlemci Günü’ne başlandı. 

 

“Türkiye ve Azerbaycan Özbeöz Kardeş İki Ülkedir”

İki ülke yetkilileri de ortak tatbikatların anlamlı ve faydalı olduğuna dikkat çekti. Tatbikatların bağları kuvvetlendirdiğine dikkat çeken Türkiye Cumhuriyeti Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar; “Türkiye ve Azerbaycan özbeöz kardeş iki ülkedir. Her türlü tehdit ve tehlikeye karşı kederde ve kıvançta, bir ve beraberdir. Tüm dünya, aramızdaki kardeşliğin en güzel örneğini, 30 yıl boyunca Ermenistan işgali altında bulunan öz topraklarınızı kurtardığınız ‘Tek Vatan Harekâtı’ sırasında bir kez daha görmüş, idrak etmiştir. Sizler, 44 günlük bu şanlı mücadele sonucunda, sadece Ermenistan’a değil yıllarca bu topraklarda haksızlığa, hukuksuzluğa ve çözümsüzlüğe göz yumanlara, sessiz kalanlara karşı da büyük bir zafer kazandınız, Türk’ün gücünü cümle aleme gösterdiniz. 30 yıllık bir ısrarın, inancın ve azmin sonucunda elde edilen bu zafer sayesinde, bölgede uzun yıllar sonra ilk kez barış ve istikrar umutları yeşermiştir.” sözleriyle de Karabağ Zaferi’ne işaret etti.

 

“Barış ve Güvenliğin Sağlanmasında Kardeş Yumruğu Tatbikatının Rolü Büyük”

Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Savunma Bakanı Zakir Hasanov, “Kardeş Yumruğu” Azerbaycan-Türkiye Birleşik Müşterek Tatbikatının “Seçkin Gözlemci Günü”nde katılımcılara hitap etti. Türk Silahlı Kuvvetlerinin başarısına değinerek “Bir millet iki devlet olarak biz bu şansı kullanarak gece gündüz çalışmalı ve hazırlığımızı artırmalıyız. Bölgede sürdürülebilir barış ve güvenliğin sağlanmasında Kardeş Yumruğu Tatbikatının rolü büyüktür.” dedi. Tatbikatların hedefleri arasında orduları zorlu hava koşullarına hazır hale getirilmesi bulunuyor. Bu bağlamda, soğuk ve karlı havada gerçekleştirilen faaliyetler kapsamında ilk olarak topçu bataryaları tarafından belirlenen hedeflere baskı atışları gerçekleştirildi. Hedeflerin tam isabetle vurulmasının ardından tank atışlarına geçildi. T-72 ve T- 90 tanklarının hedeflerini imha etmesinin ardından ikinci defa topçu bataryaları ile baskı atışları yapıldı. Topçu atışlarının ardından zırhlı birlik taarruzlarına geçildi.

Türkiye ve Azerbaycan kardeşliğinin güçlenmesinde ve barışın sağlanmasında iki ülke liderinin katkısı büyük. Türkiye Cumhuriyeti Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in emeklerine değinerek “Kalıcı barış ve huzur için liderlerimizin bu çabalarının herkes tarafından desteklenmesi gerekmektedir. Samimi temennimiz, Ermenistan’ın Türkiye ve Azerbaycan tarafından uzatılan barış elini tutmasıdır. Dolayısıyla Azerbaycan ve Ermenistan arasında kalıcı barışın tesis edilmesine yönelik samimi çabaları destekliyoruz.” dedi.

Yaralıların helikopterle tahliyesi, nehir geçiş harekâtı ve topçu bataryalarının mevzi değiştirmesi faaliyetlerinin de uygulandığı “Kardeş Yumruğu” Azerbaycan-Türkiye Birleşik Müşterek Tatbikatı, Hava Kuvvetleri unsularının yakın hava desteğinin ardından senaryo kapsamında belirlenen hedeflerin ele geçirilmesiyle başarıyla tamamlandı. Hedefler tam isabetle vuruldu. 

“Bir Millet İki Devlet”

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar tatbikat ile ilgili, “Yıllardır katliamlara dahi pasif ve sessiz kalarak sorunları çözümsüzlüğe mahkûm eden başta AB olmak üzere muhtelif kişi ve uluslararası örgütler, Azerbaycan’ın zaferinden hemen sonra Ermenistan’ı koruma güdüsüyle bölgeye alelacele çeşitli unsurlar, heyetler göndermeye başlamışlardır. Ancak Türkiye’nin daima can Azerbaycan’ın yanında olduğunu hiç kimse asla unutmasın. Bir kez daha vurgulamak isteriz ki “Bir Millet İki Devlet” anlayışında olduğumuz Azerbaycan’la gerektiğinde tek ordu, tek güç, tek yumruk olmayı biliriz. Türkiye ve Azerbaycan’a yönelik tehdit veya provokasyonun, nereden ve kimden gelirse gelsin her iki ülkeye yönelik olduğunu kabul ederiz. Dostumuzu birlikte dost görür, düşmanımızı da yine birlikte düşman biliriz. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Herkes bilmelidir ki bölgenin artık çatışmaya, kin ve nefret üzerine inşa edilen bir geleceğe değil hep birlikte kalkınmaya, uluslararası hukuka saygılı ve dostluk ilişkileri ile örülü bir geleceğe ihtiyacı vardır.” diyerek Azerbaycan Türkiye birliğinin güçlü ve kalıcı olduğunu tekrarladı. 

 

“Kardeşliğimiz Ezeli ve Ebedidir.”

 

Zengezur Koridoru’nun önemine değinen Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar; “Zengezur bağlantısının açılması başta olmak üzere, bölgedeki demir ve kara yolu bağlantılarının yeniden tesisi, ekonomik faaliyetlerin başlaması ve bölge genelinde, Azerbaycan-Ermenistan ve Türkiye-Ermenistan ilişkilerini de içerecek şekilde kapsamlı bir normalleşme sağlanması en samimi temennimizdir. Böylelikle Kafkasya bölgesinin barış içinde, geleceğe emin adımlarla yürüyeceğine inanıyoruz. Bu maksatla bölgedeki diğer aktörlerin de, ülkeler arası iş birliği ve dayanışmanın sağlandığı müreffeh bir geleceğin oluşmasına katkı sağlamalarını bekliyoruz. Sonuç olarak Türkiye, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da can Azerbaycan’ın yanındadır, yanında olmaya devam edecektir. Kardeşliğimiz ezeli ve ebedidir. “ sözleriyle konuşmasını tamamladı. Tatbikatta başarılı olan askerlere Türkiye Cumhuriyeti Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Savunma Bakanı Hasanov tarafından ödül verildi. Zorlu hava ve arazi şartlarında başarıyla gerçekleşen tatbikata katılan birlikleri tebrik eden Millî Savunma Bakanı Akar ve Azerbaycan Savunma Bakanı Hasanov, daha sonra Türk Silahlı Kuvvetleri Komuta Kademesi ve Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri Komuta Kademesinin katılımıyla faaliyet sonu değerlendirme toplantısına katıldı. 

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tatbikat hakkında “Bu tatbikatın adı Kardeş Yumruğu’dur. Bu Türkiye-Azerbaycan birliğinin göstergesidir. Birliğimiz sarsılmazdır, ebedidir. Yaşasın Türkiye-Azerbaycan kardeşliği! “ dedi. 

Kimse Bizi Ayıramaz!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tatbikat ile ilgili Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar aracılığı ile yaptığı açıklamada, “Bundan sonraki harekâtlarda da bu güç sizin en önemli dinamizminiz olacaktır. Türkiye-Azerbaycan bu tatbikatlarla dayanışmasını, birlikteliğini geleceğe yönelik güçlenerek devam ettirecektir. Türkiye olarak biz tüm Azerbaycanlı kardeşlerimizi candan seviyoruz. Candan sizi bağrımıza basıyoruz. Bu tatbikat da göstermiştir ki biz birbirimizle et ve kemik gibiyiz. Kimse bizi birbirimizden ayıramaz, Allah’ın izniyle de ayıramayacaktır. İlham Aliyev kardeşimi gösterdiği kardeşlik, sevgi dolayısıyla gönülden tebrik ediyor, sizleri gözlerinizden öpüyorum. Sağ olun, var olun. “ sözleriyle askeri personeli tebrik etti.

 

 “İki Bedende Bir Can”

Askerlerin başarısını sık sık takdir eden Millî Savunma Bakanlığı ise “İki bedende bir can olan yiğitlerimiz, “Kardeş Yumruğu” Tatbikatını başarıyla gerçekleştirerek dosta güven, düşmana korku veren Türk’ün gücünü tatbikat sahasında bir kez daha göstermiş oldu. Tatbikatta görev yapan tüm kahramanlarımızı kutluyoruz. “ diyerek askerleri tebrik etti. 

Azerbaycan Savunma Bakanlığı üst düzey yöneticilerinin katılımıyla 2022 yılı değerlendirme toplantısı yaptı. Bu toplantıya ilişkin yapılan açıklamada Türkiye ve Azerbaycan ordularının gerçekleştirdiği “Kardeş Yumruğu” tatbikatının da analiz edildiği belirtilerek, Bakü, Astara, Cebrayil ve İmişli bölgelerini kapsayan tatbikatta belirlenen görevlerin başarıyla tamamlandığı aktarıldı. 

Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Savunma Bakanı Hasanov, bu yıl Türkiye ile hem ikili hem de diğer ülkelerle birlikte üçlü 20 tatbikat yapıldığını ve tüm tatbikatların başarıyla sonuçlandığını bildirdi. Başlıca amaçlarının iki kardeş ordunun koordineli şekilde hareket etmesini sağlamak olduğunu belirtti. 

II. Karabağ Savaşı’nda elde edilen zaferden sonra Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in talimatı doğrultusunda Azerbaycan ordusunun Türk ordusu modeline geçişi hususunda reformlar yapıldığına dikkat çekti. Türk Silahlı Kuvvetlerine ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’a teşekkür etti. 

Ortak tatbikatlar Türkiye ve Azerbaycan birliğini güçlendiriyor, orduların gücüne güç katıyor. Elbette Türkiye ve Azerbaycan arasındaki bağların kuvvetlenmesine de katkı sağlıyor. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tatbikatlardan memnun olduklarını, birliğimize güç kattığını her fırsatta dile getiriyor. Tatbikatlar sayesinde iki kardeş ülkenin orduları, birlikte çalışmayı, zorlu hava koşullarına adapte olmayı öğreniyor. Yıl boyunca farklı alanlarda devam eden tatbikatların gelecek yıl da sürmesi bekleniyor.