TÜRKİYE & AZERBAYCAN Dergilerimiz Röportajlar Makaleler Diaspora Sosyal Medya İnfografik Makale Çağrısı Hakkımızda İletişim
TBMM’de İki Azerbaycan Kökenli Milletvekili | Türkiye Azerbaycan Dergisi

TBMM’de İki Azerbaycan Kökenli Milletvekili

Türkiye’de yapılan 24 Haziran Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği Seçimleri sonucunda Azerbaycan kökenli iki milletvekili TBMM'ye girdi.

Türkiye’de yapılan 24 Haziran Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği Seçimleri sonucunda Azerbaycan kökenli iki milletvekili Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) girmeye hak kazandı. Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) İstanbul Milletvekili Şamil Ayrım ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Iğdır Milletvekili Yaşar Karadağ, mecliste Türkiye ile Azerbaycan arasındaki kardeşliğin daha da gelişmesi için çalışacak. Tecrübeli siyasetçi AK Parti İstanbul Milletvekili Ayrım aynı zamanda, Türkiye – Azerbaycan Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanlığı’nı da yürütecek.

 

Şamil Ayrım

 

Iğdır/Tuzluca - 1950, Yusuf Ziya, Nazlı.

Gemi İnşa ve Makine Yüksek Mühendisi; 1973 yılında İTÜ Makine Fakültesi Gemi İnşa Bölümünü bitirdi. 1974-75 yıllarında askerlik görevini deniz astsubayı olarak Gölcük Askeri Tersanesi’nde yaptı. İstanbul Üniversitesi İşletme İktisatı Enstitüsü’nü bitirdi. 1973-1974, 1975-1983 yıllarında Denizcilik Bankası tersanelerinde mesleği ile ilgili çeşitli görevlerde hizmet verdi. Bu arada çeşitli yurt dışı kuruluşlarda (İngiltere'de) mesleki eğitimde bulundu. 1983-1989 yıllarında Türkiye Gemi Sanayi Genel Müdür Yardımcısı ve Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yaptı. 1989-1995 yıllarında Türkiye Gemi Sanayi Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev aldı. Azerbaycan Hükümeti tarafından verilen Terakki Madalyası sahibidir. Türk Loydu Danışmanı, Marmara Grubu Vakfı Genel Başkan Yardımcısı, Kardemir Yönetim Kurulu Üyesi ve Darülaceze Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi görevlerinde bulundu. 20. dönemde Iğdır, 21. dönemde İstanbul Milletvekili seçildi. KİT Komisyonu Üyeliği ve Başkan Yardımcılığı, Plan ve Bütçe ve Avrupa Komisyonu Üyeliği, NATO Parlamenter Asamblesi Türk Grubu Üyeliği görevlerinde bulundu. Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Üyesidir. İngilizce bilen Ayrım, evli ve 2 çocuk babasıdır.

 

Yaşar Karadağ

 

Iğdır / Aralık - 1976, Yalçın, Senem.

Öğretmen; Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi’ni bitirdi. Millî Eğitim Bakanlığı’nda öğretmenlik ve Iğdır ilinde kurucusu olduğu özel öğretim kurumunda yöneticilik yaptı. Orta derecede İngilizce bilen Karadağ, evli ve 3 çocuk babasıdır.