TÜRKİYE & AZERBAYCAN Dergilerimiz Röportajlar Makaleler Diaspora Sosyal Medya İnfografik Makale Çağrısı Hakkımızda İletişim
TBMM Başkanı Şentop Geleneği Devam Ettirdi… İlk Ziyaretini Azerbaycan’a Düzenledi! | Türkiye Azerbaycan Dergisi

TBMM Başkanı Şentop Geleneği Devam Ettirdi… İlk Ziyaretini Azerbaycan’a Düzenledi!

Türkiye ve Azerbaycan’ın devlet erkanında ilk ziyaretlerin bir diğer ülkeye yapılması artık bir gelenek halini aldı.

 

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı olarak seçilen Mustafa Şentop da bu geleneği bozmayarak ilk ziyaretine Azerbaycan’ın başkenti Bakü ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne düzenledi. Önceki dönemler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçilmesinden sonra ilk ziyaretini Azerbaycan’a, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de seçimleri kazanmasının ardından ilk ziyaretini Türkiye’ye gerçekleştirmişti.

 

TBMM Başkanı Şentop, Azerbaycan’ın bağımsızlığı için can veren 20 Ocak Şehitlerinin defnedildiği Bakü Şehitler Hiyabanı'nı ziyaret etti ve şehitlerin kabirlerine karanfiller bıraktı.  Şentop, ayrıca, Ebedi Ateş Anıtı'na da çelenk koydu. Ardından Şehitler Hiyabanı’nın hemen yanındaki Bakü Türk Şehitliği'ne de giden Şentop, burada bulunan anıta çelenk bıraktı  ve saygı duruşunda bulundu. TBMM Başkanı Şentop, Bakü’deki Türk Şehitliği’ndeki temsili şehit mezarlarına karanfil bırakmasının ardından anıt defterine duygularını aktardı. Şentop, Fahri Hiyabanı da ziyaret etmeyi ihmal etmedi. Azerbaycan’ın merhum Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in mezarına giden Şentop, Aliyev'in kabrine çelenk koydu, eşi Zarife Aliyeva'nın kabrine ise çiçek bıraktı.

 

Aliyev: “Karşılıklı Üst Düzey Ziyaretler Türkiye Azerbaycan Kardeşliğinin Örneği”

 

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, resmi temaslarda bulunmak için geldiği ilk Azerbaycan'da Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından kabul edildi. Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Aliyev’in Şentop'u TBMM başkanı seçilmesi dolayısıyla kutladığı ve Azerbaycan'a ilk ziyaretini düzenlemesinden memnuniyet duyduğunu ifade etti. İlham Aliyev ayrıca, seçimlerden sonra yapılan karşılıklı üst düzey ziyaretlerin gelenek haline geldiğini vurguladı, bunların Türkiye ve Azerbaycan arasındaki kardeşliğin örneği olduğunu belirtti. Azerbaycan-Türkiye ilişkilerinin yüksek seviyede ilerlediğini ve başarıyla geliştiğini kaydeden Aliyev, Türkiye ile Azerbaycan’ın TANAP, STAR Rafinerisi gibi önemli  projeleri hayata geçirdiğini hatırlattı. İlham Aliyev, iki ülkenin tüm konularda birbirlerinin destekçisi olduğunu söyledi.

 

Şentop, Türkiye’nin Karabağ Konusunda Azerbaycan’a Desteğini Yineledi

 

TBMM Başkanı Şentop ise seçildikten sonra ilk resmi ziyaretini Azerbaycan'a düzenlemekten onur duyduğunu dile getirerek, Cumhurbaşkanı Aliyev'e Türkiye Cumhurbaşkanı  Recep Tayyip Erdoğan'ın selamlarını iletti. Bunların yanında, Şentop dünyada Azerbaycan ve Türkiye kadar birbirine yakın iki ülkenin  bulunmadığına dikkat çekti ve Dağlık Karabağ sorununun çözümü konusunda  Azerbaycan'ın haklı tutumunu desteklediklerini sözlerine ekledi.