TÜRKİYE & AZERBAYCAN Dergilerimiz Röportajlar Makaleler Diaspora Sosyal Medya İnfografik Makale Çağrısı Hakkımızda İletişim
TBMM Azerbaycan Dostluk Grubundan Bakü’ye Ziyaret | Türkiye Azerbaycan Dergisi

TBMM Azerbaycan Dostluk Grubundan Bakü’ye Ziyaret

TBMM Türkiye - Azerbaycan Parlamentolar Arası Dostluk Grubu temaslarda bulunmak için Azerbaycan’ın başkenti Bakü’ye gitti.

 

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Türkiye - Azerbaycan Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Şamil Ayrım ve dostluk grubu üyesi milletvekillerinden oluşan heyet temaslarda bulunmak için Azerbaycan’ın başkenti Bakü’ye gitti. AK Parti İstanbul Milletvekili Şamil Ayrım başkanlığında; AK Parti Konya Milletvekili Orhan Erdem, AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir, AK Parti Kars Milletvekili Yunus Kılıç, AK Parti İstanbul Milletvekili Tülay Kaynarca, AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan ile MHP Iğdır Milletvekili Yaşar Karadağ'dan oluşan heyet, Azerbaycan’da birçok önemli temaslarda bulundu. Türk milletvekilleri Bakü’de ayrıca, Azerbaycan’ın merhum Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in kabrini, Şehitler Hıyabanı'nı ve Türk Şehitliği'ni ziyaret etti. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından kabul edilen Türk heyet, Azerbaycan Milli Meclisi’ni ziyaret etti. Burada üst düzey görüşmeler gerçekleştiren heyet, Başbakan Novruz Memmedov, Başbakan Yardımcısı Ali Ahmedov ve Meclis Başkanı Oktay Esedov'la bir araya geldi. Heyet ayrıca, Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov, Tarım Bakanı İnam Kerimov, Ulaştırma, Haberleşme ve Yüksek Teknoloji Bakanı Ramin Guluzade, Enerji Bakanı Perviz Şahbazov ve Vergiler Bakanı Mikayıl Cabbarov’la da görüşmeler gerçekleştirdi. Türkiye Azerbaycan Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Heyeti Bakü Atatürk Lisesi’ni de ziyaret etti.

 

“Azerbaycan ve Türkiye Dünyada Birbirine En Yakın Devletler”

 

Türk heyetini kabulünde, iki ülke arasında tüm alanlarda dost ve kardeşçe ilişkilerin başarılı bir şekilde geliştiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Aliyev, Türkiye-Azerbaycan Parlamentolar Arası Dostluk Grubunun Bakü’ye düzenlemiş oldukları ziyaretin, ilişkilerin daha da genişlemesine katkıda bulunacağını söyledi. Aliyev, Azerbaycan ve Türkiye'nin bugün dünyadaki en yakın ülkeler olduğunu belirtti. Devlet başkanları düzeyinde yapılan toplantıların ve çeşitli düzeylerde gerçekleştirilen karşılıklı ziyaretlerin dostluğu daha da sağlamlaştırmak ve iş birliğine yönelik yeni alanların belirlenmesi için önemli olduğunu dile getirdi. Geçtiğimiz sene sadece Türkiye ve Azerbaycan için değil bölge için stratejik değeri bulunan enerji projeleri TANAP ve STAR Rafineri’nin açılışını yaptıklarını anımsatan Aliyev, TBMM heyetinden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a selamlarını iletmesini rica etti. Görüşmede, Şamil Ayrım, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın selamlarını Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’e iletti ve heyeti kabul ettiği için kendisine teşekkür etti. Ayrım ayrıca, Azerbaycan’ın merhum Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev’in siyasetini başarıyla devam ettiren İlham Aliyev'in öncülüğünde Azerbaycan'ın uluslararası alanda büyük bir ün kazandığını ve hızlı bir ilerleme kaydettiğini belirtti.

 

“Türkiye – Azerbaycan İlişkileri En Üst Seviyede”

 

Milli Meclis’in Başkanı Oktay Esedov da milletvekillerini kabul etti ve gerçekleştirilen görüşmede Türkiye'nin sevincini Azerbaycan’ın sevinci, kederini de Azerbaycan’ın kederi olarak gördüklerini belirterek İstanbul/Kartal'da çöken binada hayatını kaybeden vatandaşlar ile İstanbul/Çekmeköy'de askeri helikopterin düşmesi sonucu meydana gelen kazada şehit olan 4 asker için taziye diledi. Türk heyet ile görüşmesinde ayrıca Esedov, dünyada Türkiye ve Azerbaycan gibi birbirine bu kadar yakın iki ülkenin bulunmadığının altını çizdi. Benzer şekilde Dostluk Grubu Başkanı Şamil Ayrım da Türkiye - Azerbaycan ilişkilerinin en üst seviyede olduğunu ifade etti ve ilişkileri daha da güçlendirmek için çalışmalarını sürdüklerini belirtti.

 

İki Parlamentonun Dostluk Grubu Bakü’de Buluştu

 

TBMM bünyesinde kurulan dostluk grubunun üyeleri, temasları bünyesinde Azerbaycan Milli Meclisi’ndeki Azerbaycan - Türkiye Dostluk Grubu üyeleriyle de buluştu.  TBMM ve Azerbaycan Milli Meclisi’ndeki dostluk grubu üyelerinin bir araya geldiği toplantıda Ayrım, Dağlık Karabağ sorunu ile ilgili olarak Türkiye’nin Azerbaycan’a sonuna kadar destek olacağı mesajını verdi. İkili ilişkilerde eğitim konusu üzerinde özellikle duran Ayrım, “1992'den bu yana Türkiye'de 125 bin Azerbaycanlı öğrenci eğitim gördü. Bugün de Türkiye'de 17 bin Azerbaycanlı genç okuyor. Türkiye'de eğitim gören kardeşlerimizin Azerbaycan'ın önemli kuruluşlarında görev yapmasından gurur duyuyoruz" diye konuştu. Ayrım, tarım sektöründe de Azerbaycan’da çok ciddi atılımların yaşandığını ve Türkiye’nin bu alanda da Azerbaycan’a destek olacağını sözlerine ekledi. Azerbaycan Milli Meclisi’ndeki Azerbaycan-Türkiye Dostluk Grubu Başkanı Ehliman Emiraslanov da iki ülke dostluk grupları olarak birçok alandaki iş birliğinin devam ettiğini ve ilerleyen günlerde de bunun süreceğini söyledi.