TÜRKİYE & AZERBAYCAN Dergilerimiz Röportajlar Makaleler Diaspora Sosyal Medya İnfografik Makale Çağrısı Hakkımızda İletişim
ŞUŞA’DA TARİHİ OLAY: V. DÜNYA AZERBAYCANLILARI KURULTAYI YAPILDI | Türkiye Azerbaycan Dergisi

ŞUŞA’DA TARİHİ OLAY: V. DÜNYA AZERBAYCANLILARI KURULTAYI YAPILDI

Dünya Azerbaycanlıları V. Kurultayı 22 Nisan’da Azerbaycan’ın kültür başkenti Şuşa’da yapıldı.

Kurultay’ın açılışı katılımcıları Karabağ topraklarında karşılayan Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından yapıldı. Azerbaycan’ın toprak bütünlüğü uğrunda şehit düşen şehitlerin anısına bir dakikalık saygı duruşunun ardından törende konuşan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev geniş içerikli bir konuşma yaptı. Konuşmasında Cumhurbaşkanı Aliyev, Özgür Karabağ ve Özgür Şuşa’daki Kurultay’ın önemine değinerek, Azerbaycan diasporasının IV. Kurultay’ından bu güne kadar geçen süredeki faaliyetlerini değerlendirmiş ve gelecekteki faaliyetlerle ilgili olarak önerilerde bulundu.

“Kurultaydan Kurultaya” belgeselinin gösteriminin ardından Devlet Diaspora Komitesi Başkanı Fuad Muradov, IV. Kurultay’dan bu yana Komite ve Azerbaycan diaspora kuruluşlarının faaliyetleri hakkında bilgi veren bir sunum yaptı.

Devlet Diaspora Komitesi’nin faaliyetleri hakkında video sunumundan sonra, Türkiye-Azerbaycan Parlamentolar arası Dostluk Grubu Başkanı Şamil Ayrım, Dünya Azerbaycanlılarının V. Kurultayı’nı tebrik etti. Kurultay katılımcıları adına, Hatay Azerbaycan Evi Başkanı ve Dünya Azerbaycanlıları Koordinasyon Konseyi üyesi Başar Kömür, Almanya’da yaşayan dünyaca ünlü bilim adamı Mesud Efendiyev, fizik ve matematik bilimleri doktoru, profesör Alexander von Humboldt Ödülü sahibi ve Vatan Sanat ve Kültür Merkezi Başkanı Lalin Hasanova konuştu.

 

Kurultay’ın “Savaş sonrası dönemde Azerbaycan diasporasının karşı karşıya olduğu görevler, eylem planı / yol haritası” konulu ilk panel toplantısının moderatörlüğünü Devlet Diaspora Komitesi Başkanı Fuad Muradov yaptı. Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı İdaresi Dış Politika Dairesi Başkanı Hikmet Hacıyev, Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı İdaresi İnsani Politika, Diaspora, Çok Kültürlülük ve Din İşleri Dairesi Başkanı Farah Aliyeva Azerbaycan Cumhuriyeti, Almanya Azerbaycanlılar İttifakı Başkanı Nuran Abdullayev, Halk Birliği Başkanı Nariman Gurbanov, Birleşik Krallık Sara Hatun Kadın Derneği Başkanı Simuzar Baloglanova ve dış politika yazarı ve araştırmacı Sevil Nuriyeva konuştu.

Devlet Diaspora Komitesi Başkan Yardımcısı Elşad Aliyev, “Azerbaycan Diasporasının Karabağ’ın Restorasyonu ve Yeniden İnşasına Katkısı” konulu ikinci panel toplantısının moderatörlüğünü yaptı. Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı’nın Özel Temsilcisi, Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Emin Hüseynov’un Yardımcısı, Ekonomi Bakanı Birinci Yardımcısı
Elnur Aliyev, Karabağ Uyanış Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Rahman Hacı, Kopenhag Üniversitesi Profesörü ve Nöroloji Baş Danışmanı, Uluslararası Baş Ağrısı Derneği Başkanı ve İnsan Migren Araştırmaları Derneği Direktörü, YASHAT Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi, Danimarka’daki Azerbaycan Diasporasının Aktif Üyesi, Azerbaycan Tıbbı Profesörü Masud Aşina, Dünya Bankası ve IMF Azerbaycanlı Çalışanlar Derneği Kurucusu Bahtiyar Kerimov, St. Petersburg Devlet Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Niyazi Niyazov, Florida Azerbaycan Topluluğu Merkezi, Amerikan Azzerbaycanlıları Koordinasyon Kurulu Üyesi Esmira Bayramova da konuşmalar yaptılar.

Şuşa’da düzenlenen V. Dünya Azerbaycanlıları Kurultayı çalışmalarına 23 Nisan’da devam etti.

Cumhurbaşkanlığı İdaresi İnsani Politika, Diaspora, Çok Kültürlülük ve Din İşleri Dairesi Başkanı Farah Aliyeva, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in imzaladığı kararnameyle diaspora temsilcilerine onursal unvanlar, nişanlar ve madalyalar takdim etti. Farah Aliyeva yaptığı konuşmada, memleketi Şuşa’da diaspora temsilcilerini görmekten memnun olduğunu söyledi. Ardından Devlet Diaspora Komitesi adına devlet kurumlarına Şuşa’da V. Dünya Azerbaycanlıları Kurultayı’nın üst düzeyde düzenlenmesine verdikleri destek için teşekkür edildi.

Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı’nın Şuşa Özel Temsilcisi Aydın Kerimov, Azerbaycan diasporasının Karabağ’ın restorasyonuna önemli katkılarda bulunabileceğini kaydetti. 

Şuşa Şehri Devlet Çevre Koruma İdaresi Başkanı Maftun Abbasov, bir sonraki Kurultayın yenilenmiş ve restore edilmiş Şuşa’da yapılmasını önerdi.

Şuşa’da düzenlenen V. Dünya Azerbaycanlıları Kurultayı’nda bir dizi diaspora temsilcisine çeşitli devlet ödüllerinin takdim edildiğini belirtmek gerekir. Kurultayın arefesinde Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, milletler arasındaki dostluğu güçlendirme ve Azerbaycan diasporasını geliştirme hizmetlerinden dolayı 23 diaspora aktivistini, 2 kişi “Onurlu Bilim Adamı”, 2 kişi “Onur Diploması” ile ödüllendirdi. 11 kişiye Dostluk Nişanı ve Terakki Madalyası verildi. Bu sayıda diaspora aktivistinin ödüllendirilmesi, Dünya Azerbaycanlıları Kurultayı tarihindeki ilk olaydır.

Müzakereler sonucunda, Kurultayın nihai belgeleri, Kurultay kararı, V. Dünya Azerbaycanlıları Kurultayı temsilcilerinin Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’e müracaatı, Azerbaycan Cumhuriyeti temsilcilerinin temyiz başvurusu. V. Dünya Azerbaycanlıları Kurultayı BM Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’ne (UNESCO) UNDP’nin, Ermeni işgalinden kurtarılan topraklarda Dünya Azerbaycanlılarının V. Kurultayı bölgedeki mayın sorununa ilişkin uluslararası topluma yaptığı çağrı oybirliğiyle kabul edildi.

Etkinlikte Dünya Azerbaycanlıları Koordinasyon Konseyi’nin yeni oluşumu onaylandı. Cumhurbaşkanı
İlham Aliyev, Konsey Başkanı ve Devlet Diaspora Komitesi Başkanı Fuad Muradov’u Konsey’in Yürütme  
Katibi olarak seçti.

Kapanış konuşmasında, Devlet Diaspora Komitesi Başkanı Fuad Muradov, Azerbaycan’ın kültür başkenti Şuşa’da düzenlenen V. Kurultay’da diasporanın gelecek faaliyetleri konusunda verimli müzakereler yapıldığını söyleyerek Kurultay iştirakçilerine teşekkür etti. Ve böylelikle de Dünya Azerbaycanlılarının V. Kurultayı sona erdi.