TÜRKİYE & AZERBAYCAN Dergilerimiz Röportajlar Makaleler Diaspora Sosyal Medya İnfografik Makale Çağrısı Hakkımızda İletişim
ŞUŞA BEYANNAMESİ TÜRKİYE VE AZERBAYCAN MECLİSLERİNDE KABUL EDİLDİ | Türkiye Azerbaycan Dergisi

ŞUŞA BEYANNAMESİ TÜRKİYE VE AZERBAYCAN MECLİSLERİNDE KABUL EDİLDİ

Tür­ki­ye Cum­hur­baş­ka­nı Recep Tay­yip Er­do­ğan ve Azer­bay­can Cum­hur­baş­ka­nı İlham Aliyev'in, 15 Ha­zi­ran 2021'de, Şuşa ken­tin­de im­za­la­dı­ğı Şuşa Be­yan­na­me­si, 3 Şubat 2022 ta­ri­hin­de TBMM Genel Ku­ru­lu’n­da kabul edi­le­rek ya­sa­laş­tı.

Tür­ki­ye Cum­hu­ri­ye­ti ile Azer­bay­can Cum­hu­ri­ye­ti Ara­sın­da “Müt­te­fik­lik İliş­ki­le­ri Hak­kın­da Şuşa Be­yan­na­me­si­nin Onay­lan­ma­sı­nın Uygun Bu­lun­du­ğu­na Dair Kanun” tek­li­fi­nin kabul edil­me­siy­le Tür­ki­ye ile Azer­bay­can ara­sın­da­ki iliş­ki­le­rin daha da güç­len­di­ril­me­si ve de­rin­leş­ti­ril­me­si amaç­la­nı­yor.

Tür­ki­ye ve Azer­bay­can'ı bir­leş­ti­ren Zen­ge­zur ko­ri­do­ru­nun açıl­ma­sı ve Nah­çı­van- Kars demir yo­lu­nun in­şa­sı­nın, iliş­ki­le­rin yo­ğun­laş­tı­rıl­ma­sı­na katkı sağ­la­ya­ca­ğı he­def­le­ni­yor. Tür­ki­ye ve Azer­bay­can'ın, böl­ge­sel, kü­re­sel gü­ven­lik ve is­tik­rar me­se­le­le­ri­nin çö­züm­len­me­si yö­nün­de ortak çaba gös­te­re­cek­le­ri, ta­raf­lar­dan her­han­gi bi­ri­nin ba­ğım­sız­lı­ğı­na veya top­rak bütünlüğüne üçüncü bir devletçe tehdit ve saldırı halinde tarafların, birbirine gerekli yardımı yapmaları hedefleniyor. Özellikle terör, organize suçlar, uyuşturucu kaçakçılığı, yasa dışı göçe karşı mü­ca­de­le­de ortak çaba ve iş bir­li­ği­nin ge­niş­le­til­me­si amaç­la­nı­yor. TBMM'de ele alı­nıp ya­sal­la­şan Şuşa be­yan­na­me­si Azer­bay­can Milli Mec­li­si’nin gün­de­min­de yer alı­yor­du.

Azerbaycan Milli Meclisi de Onayladı

Şuşa Be­yan­ne­me­si 1 Şubat 2022 ta­ri­hin­de Azer­bay­can Milli Mec­li­sin Ola­ğan Genel Kurul Top­lan­tı­sı'nda "Azer­bay­can Cum­hu­ri­ye­ti ile Tür­ki­ye Cum­hu­ri­ye­ti ara­sın­da müt­te­fik­lik iliş­ki­le­ri­ne dair Şuşa Be­yan­na­me­si'nin onay­lan­ma­sı­na iliş­kin" yasa ta­sa­rı­sı ola­rak gün­de­me gel­miş ve gö­rüş­me­le­rin ar­dın­dan oy­la­ma­ya çı­ka­rı­lan yasa ta­sa­rı­sı oy bir­li­ği ile kabul edil­miş­ti. Azer­bay­can Milli Mec­li­si ta­ra­fın­dan kabul edi­len ta­sa­rı onay­lan­mak için Cum­hur­baş­ka­nı İlham Ali­yev’e gön­de­ril­miş­ti.

Aliyev, Şuşa Beyannamesi'ni Onayladı

Azer­bay­can Cum­hur­baş­kan­lı­ğın­dan ya­pı­lan açık­la­ma­da, 15 Ha­zi­ran 2021 ta­ri­hin­de Şuşa şeh­rin­de im­za­la­nan "Azer­bay­can Cum­hu­ri­ye­ti ile Tür­ki­ye Cum­hu­ri­ye­ti Ara­sın­da­ki Müt­te­fik İliş­ki­ler Hak­kın­da Şuşa Be­yan­na­me­si”nin Azer­bay­can Milli Mec­li­sin­de kabul edi­le­rek ya­sa­laş­tık­tan sonra Azer­bay­can Cum­hur­baş­ka­nı İlham Aliyev ta­ra­fın­dan onay­lan­dı­ğı bil­di­ril­di.Ko­nu­ya iliş­kin resmi iş­lem­le­rin ta­mam­lan­ma­sı ile Şuşa Be­yan­na­me­si’­nin mad­de­le­ri ha­ya­ta ge­çi­ri­le­bi­lecek. TBMM Genel Ku­ru­lu ön­ce­sin­de “Şuşa Be­yan­na­me­si” ele almak için top­la­nan Ak Parti İstan­bul Mil­let­ve­ki­li Akif Ça­ğa­tay Kılıç baş­kan­lı­ğın­da­ki Dı­şiş­le­ri Ko­mis­yon top­lan­tı­sı­na Dı­şiş­le­ri Bakan Yar­dım­cı­sı Yavuz Selim Kıran da ka­tıl­dı. Şuşa Be­yan­na­me­si’nin ka­bu­lün­den sonra Dı­şiş­le­ri Bakan Yar­dım­cı­sı Kıran bazı açık­la­ma­lar­da bu­lun­du.

“Azerbaycan'la İlişkilerimizi Yüksek Seviyede Tutmaya Önem Veriyoruz”

 

Dı­şiş­le­ri Bakan Yar­dım­cı­sı Yavuz Selim Kıran, Kaf­kas­ya böl­ge­si­nin st­ra­te­jik öne­mi­ne de­ği­ne­rek böl­ge­de­ki ge­liş­me­le­rin Tür­ki­ye ve Azer­bay­can'ın çı­kar­la­rı­nı ya­kın­dan il­gi­len­dir­di­ği­ni vur­gu­la­dı.

 

"Tek mil­let iki dev­let" ru­huy­la ha­re­ket et­tik­le­ri­ni, bunun başka dev­let­le­re örnek ol­du­ğu­nu ve ilham ver­di­ği­ni dile ge­ti­ren Kıran şöyle ko­nuş­tu: "Azer­bay­can'la iliş­ki­le­ri­mi­zi yük­sek se­vi­ye­de tut­ma­ya önem ve­ri­yo­ruz. Azer­bay­can'ın Tür­ki­ye'de 20 mil­yar dolar, bizim ise Azer­bay­can'daki ya­tı­rı­mı­mız 12 mil­yar do­la­rı aştı. As­ke­ri ve diğer alan­da fark­lı baş­lık­lar­da im­za­lar attık. Ortak as­ke­ri tat­bi­kat­la­rın kap­sa­mı­nı ge­niş­let­tik. Azer­bay­can'la iliş­ki­le­ri­mi­ze ta­ri­hi ve hu­ku­ki bir so­rum­lu­luk ola­rak ba­kı­yo­ruz." dedi. Bakan Yar­dım­cı­sı Kıran, Şuşa Be­yan­na­me­si'ni merak uyan­dı­ran de­tay­la­rı­na da de­ğin­di.

 

Ortak Askeri Kuvvet Oluşturulacak

Bakan Yar­dım­cı­sı Kıran, ortak as­ke­ri kuv­vet ve müt­te­fik­lik hak­kın­da “Müt­te­fik­lik iliş­ki­le­ri­mi­zin ku­rul­ma­sı­nın si­ya­si ve hu­ku­ki me­ka­niz­ma­la­rı­nı be­lir­le­necek. Bu çer­çe­ve­de, 

ba­ğım­sız­lı­ğı­mı­za, ege­men­li­ği­mi­ze veya top­rak bü­tün­lü­ğü­mü­ze yö­ne­len bir teh­dit ol­du­ğun­da Bir­leş­miş Mil­let­ler şar­tı­na uygun şe­kil­de ge­rek­li yar­dı­mı yapma ve si­lah­lı kuv­vet­le­rin ko­or­di­nas­yo­nu­nu sağ­la­ma ta­ah­hü­dün­de bu­lu­nu­yo­ruz. ” dedi.

 

As­ke­ri eği­tim­ler­de ve sa­vun­ma sa­na­yin­de ya­pı­la­cak ortak adım­la­ra de­ği­nen Kıran, “Si­lah­lı kuv­vet­le­rin ye­ni­den ya­pı­lan­dı­rıl­ma­sı ve mo­der­ni­zas­yo­nun­da ortak gay­ret ser­gi­le­me­yi ta­ah­hüt edi­yo­ruz. Sa­vun­ma sa­na­yi ku­rum­la­rı ara­sın­da iş bir­li­ği ya­pıl­ma­sı­nı des­tek­le­me­yi, tek­no­lo­ji pay­la­şı­mı ve ortak pro­je­ler yü­rü­tül­me­si­ni teş­vik et­me­yi ka­rar­laş­tı­rı­yo­ruz.” dedi.

Ortak MGK Toplantıları Yapılacak

“Şuşa Be­yan­na­me­si’­nin” mec­lis­te kabul edil­me­siy­le iki ülke ortak Milli Gü­ven­lik Ku­ru­lu top­lan­tı­la­rı ya­pa­bi­lecek. Bir­çok alan­da da iş bir­li­ği­nin önü açı­la­cak. Tür­ki­ye ve Azer­bay­can ara­sın­da­ki iliş­ki­ler “Şuşa Be­yan­na­me­si” ile müt­te­fik se­vi­ye­si­ne çı­ka­rıl­mış oldu. Böy­le­lik­le iki ül­ke­nin Milli Gü­ven­lik Ku­rul­la­rı ortak top­lan­tı ger­çek­leş­ti­recek ve bu top­lan­tı­lar dü­zen­li ola­rak ger­çek­leş­ti­ri­lecek. MGK top­lan­tı­la­rın­da ih­ti­laf­lar, böl­ge­sel ve kü­re­sel gü­ven­li­ği il­gi­len­di­ren so­run­la­rın çö­zül­me­si doğ­rul­tu­sun­da ortak çaba gös­te­ri­lecek. Ka­ra­bağ’da 132 ki­lo­met­re­ka­re­lik bir ala­nın ma­yın­dan te­miz­len­me­si­ni sağ­la­dık, bu ça­ba­la­rı­mı­za devam edecektir.