TÜRKİYE & AZERBAYCAN Dergilerimiz Röportajlar Makaleler Diaspora Sosyal Medya İnfografik Makale Çağrısı Hakkımızda İletişim
Şuşa 2023 Türk Dünyası Kültür Başkenti Olacak | Türkiye Azerbaycan Dergisi

Şuşa 2023 Türk Dünyası Kültür Başkenti Olacak

29 Aralık 2021 de toplantıda konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 2023 Türk Dünyası Kültür Başkenti’nin Şuşa olacağını belirterek “Şuşa zaten uzun yıllar sonra esaretten kurtarıldı ve Azerbaycan’ın eskiden de kültür şehriydi orası. Şimdi bütün o yıkımdan sonra tekrar ihya ediliyor Şuşa, 2023 de Şuşa’ya yakışırdı.” dedi.

Bakan Ersoy, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatınca (TÜRKSOY) Bursa’nın “Türk Dünyası Kültür Başkenti” ilan edilmesi dolayısıyla Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen tanıtım toplantısının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Kültür başkenti konusuyla ilgili kendilerinin sadece aday gösterebildiklerini ifade eden Ersoy, “Bundan sonraki belli zaten Şuşa olacak. Şuşa zaten uzun yıllar sonra esaretten kurtarıldı ve Azerbaycan’ın eskiden de kültür şehriydi orası. Şimdi bütün o yıkımdan sonra tekrar ihya ediliyor. Türk Dünyası’nın 2023’de Kültür Başkenti ünvanı Şuşa’ya yakışırdı. Bursa 2018’den beri çok istiyordu, fazlasıyla yerine getirilmesi gerekenleri yerine getirdi. Türkiye’de birçok şehir kültür başkenti olma kapasitesine sahip. İnşallah başka şehirler de Bursa’yı izleyecektir diye düşünüyorum.” ifadelerini kullanmıştı.

 

2023 Türk Dünyası Kültür Başkenti: Şuşa

 

31 Mart 2022 tarihinde Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatınca (TÜRKSOY) “2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti” ilan edilen Bursa’da, TÜRKSOY Kültür Bakanları Daimî Konseyi Olağanüstü Toplantısı’nın açılış oturumu gerçekleştirildi.

TÜRKSOY Daimî Konseyi Dönem Koordinatörü, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un başkanlığındaki toplantıya; Azerbaycan Cumhuriyeti Kültür Bakanı Anar Karimov, Kazakistan Cumhuriyeti Kültür ve Spor Bakan Yardımcısı Nurkissa Dauyeshov, Kırgızistan Cumhuriyeti Kültür, Bilgi, Spor ve Gençlik Politikaları Bakanı Azamat Camankulov, Özbekistan Cumhuriyeti Kültür Bakan Yardımcısı Murodjon Madjıdov, Türkmenistan Kültür Bakanı Atageldi Şamuradov (çevrim içi), Gagavuz Yeri (Moldova) Kültür ve Turizm Baş İdaresi Başkanı Marina Semıonova (çevrim içi), Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Genel Sekreteri Bagdad Amreyev, TÜRK-PA Genel Sekreteri Mehmet Süreyya Er, Türk Kültür ve Miras Vakfı Başkanı Günay Efendiyeva gibi isimler eşlik etti.

Toplantı ardından  alınan kararların sonundaki bildirge de   bildirildi.

Bildirgede ayrıca, TÜRKSOY Genel Sekreterliği görevine, Kırgız Cumhuriyeti Kültür, Bilgi, Spor ve Gençlik Politikaları Bakanlığının teklifi üzerine Sultanbai Raev’in 2022-2025 dönemi için oy birliği ile seçildiği duyuruldu.

 

2022 Önemli Bir Yıl Olacak

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, kapanış oturumunda yaptığı konuşmada, etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkürlerini iletti. Konukları Türk Dünyası Kültür Başkenti Bursa’da ağırlamaktan memnuniyet duyduklarını belirten Ersoy, “Hem Bursa’nın Türk Dünyası Kültür Başkenti açılış törenlerini hem de nevruzu eş zamanlı olarak büyük bir coşkuyla dün akşam gerçekleştirdik. Tüm yılı kapsayacak etkinliklerin en az bu kutlamalar kadar başarılı olacağına yürekten inanıyorum. Aynı zamanda 2022 yılının bizler için son derece önemli bir yıl olacağını düşünüyorum.” dedi.

 

Gelecek Sene de Türk Dünyası Kültür Başkanti Olacak Azerbaycan Şuşa da Buluşmak Üzere

TÜRKSOY Genel Sekreterliği görevini 4 dönemdir sürdüren Düsen Kaseinov’a teşekkür eden Ersoy, şöyle konuştu: “Görevini hakkıyla yerine getiren Sayın Kaseinov’a, bugüne kadar TÜRKSOY bünyesinde Türk kültür ve sanatının anlaşılmasında, korunmasında, dünyaya tanıtılmasında gösterdiği özveriye ve kardeş ülkelerimiz arasında var olan dostluk ilişkilerinin geliştirilmesinde sağladığı büyük katkılardan ötürü teşekkür ediyorum. Yeni Genel Sekreter Sayın Raev’e görevinde bir kez daha başarılar diliyor, ülkemizin ev sahibi olarak tüm çalışmalarında destekçisi olacağını bir kez daha ifade ediyorum. Bu toplantının dost ülkeler arasında verimli sonuçlar doğurduğuna içtenlikle inanıyorum. Gelecek sene de Türk Dünyası Kültür Başkenti olacak Azerbaycan Şuşa kentinde buluşmak üzere ilginiz ve katılımınız için teşekkür ediyorum.”

 

Düsen Kaseinov En Görkemli Açılışlardan Birine Şahit Olduğunu Dile Getirdi

 

 Bursa’da bir otelde düzenlenen Türk Konseyi Olağanüstü Daimi Toplantısı’nın açılış oturumunda konuşan Düsen Kaseinov Bursa’da Türk Dünyası Kültür Başkenti projesi kapsamında bugüne dek düzenlenen en görkemli açılışlardan birine şahit olduklarını belirtti.

Bursa’nın kültür başkenti seçilmesinin isabetli bir karar olduğunu anlatan Kaseinov, şu ifadeleri kullandı: “Görev sürem boyunca hayata geçirdiğimiz birbirinden değerli projelerin içinde beni en çok heyecanlandıran, Türk Dünyası Kültür Başkenti uygulaması oldu. Sizlerin de iyi bildiği gibi artık şehirlerimiz bu unvanı almak için adeta yarışır hale geldiler. Bu sayede Türk coğrafyasındaki kültürel, tarihi ve doğal zenginliğimizi daha yakın tanıma ve tüm dünyaya tanıtma imkanı elde ettik. Şimdi sıra Bursa’da. 2022 yılı boyunca, tüm birikimimiz ile Bursa’nın yanında olacak, bu kadim şehirde düzenleyeceğimiz etkinliklerle hasret gidereceğiz. Azerbaycan Kültür Bakanı Anar Kerimov’un bugün bizlere Şuşa’nın adaylığı ile ilgili yapacağı sunumu heyecanla bekliyor, bütün Türk dünyası için sembolik değeri çok yüksek olan Şuşa’nın adaylığını destekleyeceğinize yürekten inanıyorum.”

Azerbaycan Kültür Bakanı Kerimov Şuşa için Açıklamalarda Bulundu

 

Bursa’da katıldığı Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) Kültür Bakanları Daimi Konseyi Olağanüstü Toplantısı’nda, “Şuşa bizim medeniyetimizin kalbidir. Şuşa, bizim medeniyetimizin inkişafında, onun tebliğ olmasında çok büyük katkılar vermiş bir şehirdir. Maalesef facia günler yaşamış, 30 yıl Ermeni işgali altında kalmıştı. Orada olan bizim tarih, medeniyet abidelerimiz amansızca dağıtılmıştı, maksatları Azerbaycan, Türk izinin oradan silinmesiydi ama başaramadılar. Bizim şehadetli ordumuz Şuşa’yı azad etti. Bizim fethimizle, zaferimizle sonuçlandı. Şimdi tarihi günler yaşıyoruz. Şuşa’yı yeniden Türk tarihine, medeniyetine kavuşturuyoruz, bunlar çok önemli tarihi günlerdir.” açıklamalarında bulundu. Bursa’nın 2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti olarak güzel etkinlikler gerçekleştirdiğini dile getiren Kerimov, şunları da kaydetti:

“Vatan savaşında olduğu gibi bugün de biz kardeş Türkiye’nin desteğini görüyoruz. Kardeş Türkiye hem savaş zamanı hem Şuşa’nın restorasyonu anlamında da her zaman Azerbaycan’ın yanındadır. Şuşa ile ilgili kararın Türkiye’de, Bursa’da kabul edilmesi sembolik bir mana taşıyor, bu bizi daha da sevindiriyor, gururlandırıyor. Türkiye-Azerbaycan kardeşliği hem Şuşa hem de Karabağ’da daimî yaşayacak, devam ettirilecek.”

 

Azerbaycan Cumhuriyeti’nin Ankara Büyükelçisi Reşad Memmedov

2023 kültür başkenti olarak seçilen Şuşa için şu sözleri dile getirdi; ‘Bugün bütün Azerbaycanlılar Şuşa’yı manevi başkent olarak görüyorlar. Şuşa ile ilgili bir diğer sevindirici olay da Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatının (TÜRKSOY) 31 Mart’ta Bursa’da gerçekleştirilen Kültür Bakanları Daimi Konseyi toplantısında Şuşa’nın 2023 yılında Türk dünyası kültür başkenti ilan edilmesi oldu. 2023’te Azerbaycan çeşitli etkinlikler düzenleyerek, ülkemizin kültürel mirasını diğer Türk devletlerine, aynı zamanda tüm dünyaya daha yakından tanıtacaktır. 44 günlük Vatan Savaşı’nda 28 yıllık Ermeni işgalinden kurtulan, bir zamanlar tarihi ve kültürel zenginlikleriyle dünyaca ünlü Şuşa şehrinin bundan sonra “Türk Dünyasının Kültür Başkenti” misyonunu yerine getireceğine inancımız tamdır. Türk dünyasının kadim kültür beşiği Şuşa, yeniden diriltilecek ve dünyayı kendisine hayran bırakacaktır.’