TÜRKİYE & AZERBAYCAN Dergilerimiz Röportajlar Makaleler Diaspora Sosyal Medya İnfografik Makale Çağrısı Hakkımızda İletişim
ŞAMİL AYRIM: “AZERBAYCAN’IN KARABAĞ HEDEFLERİ ŞUŞA ZİRVESİ’NDEN DAHA NET GÖZÜKMEKTEDİR” | Türkiye Azerbaycan Dergisi

ŞAMİL AYRIM: “AZERBAYCAN’IN KARABAĞ HEDEFLERİ ŞUŞA ZİRVESİ’NDEN DAHA NET GÖZÜKMEKTEDİR”

Türkiye-Azerbaycan Parlamentolar arası Dostluk Grubu Başkanı Milletvekili Şamil Ayrım da Şuşa’da düzenlenen V. Dünya Azerbaycanlıları Kurultayı’na katıldı.

Kurultay katılımcılarına hitaben yaptığı konuşmada, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın selamlarını iletti: “Uzun yıllardır ‘Karabağ can içinde candır, Karabağ ebedî Azerbaycandır’ düşüncesiyle Azerbaycan’a geldik. Türkiye-Azerbaycan parlamentolararası dostluk grubu olarak 2020 Karabağ Zaferini de kardeşlerimizle birlikte Azerbaycan’da kutladık. O zaman Azerbaycan’ın Ulusal Bayrak Günü’ne denk gelen Zafer Bayramı, 83 milyon Türk halkı tarafından çifte bayramla kutlandı. Yaklaşık 30 yıldır işgal altında bulunan Azerbaycan’ın kültür başkenti Şuşa’nın kurtarılmasından sekiz ay sonra, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan şehri ziyaret ederek, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile tarihi Şuşa Bildirgesi’ni imzaladı. Kardeşliğimiz daimi olsun!”

Şamil Ayrım, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in Şuşa kurultayı’ndaki konuşmasının son derece önemli olduğunu vurgulamıştır: “Sayın Cumhurbaşkanı, Azerbaycan’ın yaklaşık 30 yıldır işgal altındaki topraklarımızı özgürleştirdiğini bir kez daha vurgulayarak, Azerbaycanlıların bu topraklarda her zaman yaşayacaklarını önemle ifade etti. Azerbaycan halkının işgalle hiçbir zaman uzlaşmadığını, kardeş Türkiye’nin her zaman Azerbaycan’ın yanında olduğunu yineledi. Türkiye, Azerbaycan topraklarını işgalden kurtarırken Azerbaycan’ın yanında yer aldı.

Milletvekili Ayrım, dünyanın her yerinden Şuşa’ya gelen hemşehrilerimizle gurur duyduğunu kaydetti. Zafer sonrası dönemde yurttaşlarımızın görevleri Kurultay’da daha geniş bir müzakereye neden oldu. Kurtarılan toprakların Azerbaycan’ın tarihi toprakları olduğunu tüm dünyanın bilmesi gerektiği kaydedildi. 44 gün süren savaşın sonunda kazanılan zaferi çok değerli buluyoruz. Güney Kafkasya’da barış ve istikrarı sağlamak için herkes bir araya gelmelidir. Ermenistan, 10 Kasım’da imzalanan üçlü açıklamanın şartlarına tam olarak uymalıdır. Zengazur koridorunun açılması kimseyi rahatsız etmemeli ve korkutmamalıdır. Bu koridorun açılması herkes için önemlidir. Öncelikle bu koridorun açılmasıyla birlikte insanlar birbirleriyle daha yakın temas halinde olacak ve ülkelerin ekonomileri canlanacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Şuşa’dan gelen bu mesajı tüm dünyaya iletti. Kurultay’da İlham Aliyev tüm bunları ve tüm bölge için Ermenistan ile bir barış anlaşması imzalamanın önemini yineledi. Dünyanın her yerindeki Azerbaycanlılar, yaşadıkları ülkelerde bu konuyu sürekli olarak kamuoyu ile paylaşmalıdır. Dünyanın dört bir yanındaki Azerbaycanlılar da Karabağ’ın yeniden inşaasına ve büyük dönüşe katkıda bulunmalıdır. Azerbaycan’ın Karabağ hedefleri, dünyanın dört bir yanından topladığımız Şuşa zirvesinden daha net görülüyor. Umarım bu hedeflere ülkelerimiz ve diasporalarımızın ortak çabalarıyla ulaşılır. Şuşa Kurultayı’na bu güvenle geldik ve bu sonuçla ayrıldık.”