TÜRKİYE & AZERBAYCAN Dergilerimiz Röportajlar Makaleler Diaspora Sosyal Medya İnfografik Makale Çağrısı Hakkımızda İletişim
Şafiyev ve Genceliyev’den Türkiye’ye Ziyaret! | Türkiye Azerbaycan Dergisi

Şafiyev ve Genceliyev’den Türkiye’ye Ziyaret!

Azerbaycan Uluslararası İlişkiler Analiz Merkezi (AIR Center) Başkanı Büyükelçi Farid Şafiyev ve Dağlık Karabağ Azerbaycan Topluluğu Başkanı Tural Genceliyev, 18-22 Kasım 2019 tarihlerinde Türkiye’ye ziyarette bulunarak Dışişleri Bakanlığı ve birçok düşünce kuruluşunda Karabağ konusunda görüşmeler gerçekleştirdiler. Azerbaycan’ın Ankara Büyükelçisi Hazar İbrahim ile belediyelere ziyaretler de düzenleyen Şafiyev ve Genceliyev, üniversitelerde de konferanslar vererek Karabağ ile ilgili bilgiler paylaştılar.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal, Büyükelçi Şafiyev, Genceliyev ve beraberindeki heyeti 20 Kasım 2019 tarihinde kabul etti. Heyet, Dışişleri Bakanlığı Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Ufuk Ulutaş ile de bir araya geldi. Görüşmelerde Karabağ’daki Ermeni işgali ve Azerbaycanlıların anavatanlarına dönüşleri gibi konular hakkında fikir alışverişinde bulunuldu.

Düşünce Kuruluşlarında Karabağ’a İlişkin Fikir Alışverişi Yapıldı

AIR Center Başkanı Şafiyev ve Genceliyev, yoğun geçen Türkiye ziyaretlerinde bir dizi düşünce kuruluşunu ziyaret etti. Şafiyev yeni kurulan AIR Center ile ilgili bilgiler vererek, merkezin ana hedeflerinden birinin dünyada ve özellikle de komşu ülkelerde faaliyet gösteren düşünce merkezleri ile iş birliğini geliştirmek olduğunu ifade etti. Şafiyev, ayrıca merkezin ana

faaliyet alanlarından birinin de Ermenistan-Azerbaycan ihtilafı olduğunu, bu konunun araştırılması ve dünya kamuoyuna anlatılması olduğunu vurguladı. Dağlık Karabağ Azerbaycan Topluluğu Başkanı Genceliyev de Karabağ konusunda önemli bilgiler paylaştı. Toplantılarda, işbirliği perspektifleri, ortak projeler, konferanslar konusunda değerlendirmeler yapıldı.

Farid Şafiyev ve Tural Genceliyev, Türkiye’de düzenlenen konferanslara katılarak Karabağ’daki hakikatleri Türk kamuoyuna anlattı. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nde öğrencileri ve öğretim görevlilerinin katıldığı “Ermenilerin Türklere Nefretinin Günümüze Yansımaları: 27 Yıldır İşgal Altında Olan Azerbaycan Toprakları” isimli konferansta konuşan Şafiyev ve Genceliyev, önemli açıklamalarda bulundu. Şafiyev, Ermenilerin 1915 Olaylarında ısrarının arkasında Türkiye’den toprak talebinin olduğunu, Ermenilerin son arzusunun Karabağ olmadığını ve buna engel olunması gerektiğini belirtti. Genceliyev ise Azerbaycan kültürünün yok edilmek istendiğine dikkat çekti ve Dağlık Karabağ Azerbaycan Topluluğu hakkında bilgiler verdi. Şafiyev, AVİM’de düzenlenen bir konferansta da konuştu.

Azerbaycan’ın Ankara Büyükelçiliği’nden “Yerinden Edilmiş Toplulukların Zorlukları: Azerbaycan Örneği” Paneli

Bunların yanı sıra, Azerbaycan’ın Ankara Büyükelçiliği ev sahipliğinde düzenlenen “Yerinden Edilmiş Toplulukların Zorlukları: Azerbaycan Örneği” isimli panelde konuşan Genceliyev, Ermenistan’ın kadim Azerbaycan toprağı olan Karabağ bölgesinde insanlık suçu işlediğini ifade etti. Ermeni işgali altında bulunan Şuşa’da dünyaya gözlerini açtığını söyleyen Genceliyev, Ermenilerin işgale geldiğinde 12 yaşında olduğunu ve 27 yıldır hem hayatları hem de yaşayanlara ait her şeyi ve mirası yok ettiğini ifade etti. Genceliyev konuşmasına şöyle devam etti; “Ermenistan, işgalin sonuçlarını ve bugünkü durumu şu anda yasallaştırmaya çalışıyor. Her gün biz ‘Google Earth’ten çocukluğumuzda oynadığımız hangi mekânlar, büyüklerimizin yattığı hangi mezarlarımız, nereler Ermenilerce yok edilmiş diye bakıyoruz. Bu insanlığa karşı bir suç. Rus kilisesini bile Ermeni kilisesine dönüştürdüler. Hâlbuki Bakü’de Azerbaycan hükümetinin koruması altında Ermeni kilisesi yerinde duruyor.”

Şafiyev ise panelde Ermenistan’a uluslararası arenada baskı yapılması gerektiğine işaret ederek, 30 yıla yakın bir süre sorunun çözülmesinde kayda değer bir ilerleme yaşanmadığına değindi. Şafiyev konuşmasında, “Ermenistan’a, işgalin askeri sonuçlarının hatırlatılması şart. Süreç tıkanmış durumda. Kendi adıma konuşuyorum. Müzakere formatında seçilmiş üçüncü tarafların müdahalesi gerekiyor. Bakü ve Erivan aynı masada taraflarıyla buluşmalı” dedi.