TÜRKİYE & AZERBAYCAN Dergilerimiz Röportajlar Makaleler Diaspora Sosyal Medya İnfografik Makale Çağrısı Hakkımızda İletişim
ÖDÜL ALAN DİASPORA TEMSİLCİLERİ: “AZERBAYCAN İÇİN ÇALIŞMAYA HER ZAMAN HAZIRIZ” | Türkiye Azerbaycan Dergisi

ÖDÜL ALAN DİASPORA TEMSİLCİLERİ: “AZERBAYCAN İÇİN ÇALIŞMAYA HER ZAMAN HAZIRIZ”

Şuşa’da düzenlenen V. Dünya Azerbaycanlıları Kurultayı’nda çok sayıda diaspora temsilcisine çeşitli devlet ödülleri takdim edildi. Kurultay’ın arifesinde Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, halklar arasındaki dostluğu güçlendirme ve Azerbaycan diasporasını geliştirmesine olan katkılarından dolayı 23 diaspora temsilcisine çeşitli ödüller verdi. Bu çerçevede 2 kişi “Emektar Bilim Adamı”, 2 kişi “Onur Diploması” ile ödüllendirdi. 8 kişiye Dostluk Nişanı ve 11 kişi Terakki Madalyası’na layık görüldü. Bu sayıda diaspora aktivistinin ödüllendirilmesi, Dünya Azerbaycanlıları Kurultayları tarihindeki ilk olaydır.

Prof. Masud Efendiyev
Azerbaycanlı Matematikçi

Almanya’da yaşayan Azerbaycanlı matematikçi, profesör ve Humboldt ödüllü, bilim alanındaki başarılarından dolayı “Onurlu Bilim Adamı” fahri unvanına layık görülen Azerbaycanlı matematikçi Masud Efendiyev, Cumhurbaşkanı
İlham Aliyev’e teşekkür etti. Dünya Azerbaycanlıları V. Kurultayı’nın Şuşa’da yapılmasını tarihi bir olay olarak nitelendirdi ve bu prestijli etkinliğe katılmaktan gurur duyduğunu vurguladı: “Dünya Azerbaycanlılarının V. Kurultayı kültürümüzün beşiği Şuşa’da gerçekleşti. Bir bilim insanı olarak, iki arkadaşımın Nobel ödüllü Aziz Sancar ve Arye Varshel’in Zafer Kurultayı’na tebrik mektuplarını katılımcılara ilettim. Bu mektuplar büyük bir heyecan yarattı. Bu da gösteriyor ki biz bilim adamları, arkadaşlarımız, Nobel ödüllüler, Cumhurbaşkanımızın etrafında bir yumruk gibi kenetlenmiş, işimizi yapmaya hazırız. Bu vesileyle, bana gösterilen yüksek düzeyde güven için Azerbaycan Cumhurbaşkanı’na teşekkür ediyorum. Cumhurbaşkanı
İlham Aliyev’in Kurultay’daki konuşması tüm dünyada yankı buldu ve Zafer Kurultayı’nın tüm enerjisini yansıttı. Cumhurbaşkanı’nın bir saatten fazla süren konuşması, gülümsemesi ve diasporanın faaliyetlerine ilişkin yüksek değerlendirmesi, muzaffer halkımızın, muzaffer Başkomutanımızın ve cesur Ordumuzun yanında yeni bir ordunun Diaspora Ordusunun varlığını doğruladı.

 

Prof. Garib Mürşüdov
İngiltere York Üniversitesi Kimya Fakültesi Yapısal Biyoloji Laboratuvarı Profesörü, Fizik ve Matematik Bilimlerinde Felsefe Doktoru

İngiltere York Üniversitesi Kimya Fakültesi Yapısal Biyoloji Laboratuvarı Profesörü, Fizik ve Matematik Bilimlerinde Felsefe Doktoru Garib Mürşüdov, Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’e teşekkür mektubu gönderdi. Mektupta şunlar yazıyor: “Sayın Başkan! Bilim alanındaki başarılarımdan ve Azerbaycan diasporasının gelişimine hizmetlerim için, “Onurlu Bilim Adamı” onursal unvanına layık görüldüğünüz için size derin şükranlarımı ifade etmeme izin verin. Benim için beklenmedik bir hediyeydi. Kalbimizde ve aklımızda olan bu hediyeyi Şuşa’da sunmak daha da sevindiriciydi. Muhtemelen Şuşa’nın önemini anlamak için Azerbaycan ruhu içinde büyümek gerekir. Umarım gelecekte ben ve benim gibi düşünen bilim adamları Azerbaycan’ın gelişmesine yardımcı olmak için daha fazlasını yapacak ve aynı zamanda Azerbaycan’ın dünyadaki konumunu korumak ve güçlendirmek için elimizden gelenin en iyisini yapacağız. Biz her zaman Azerbaycan için çalışmaya hazırız.”            

 

Prof. Emirullah Memmedov
Bilkent Üniversitesi

Bilkent Üniversitesi Onursal Bilim Adamı Profesörü Emirullah Memmedov, Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı’nın emriyle Dostluk Nişanı’nın verilmesini övdü ve faaliyetlerinin bu kadar yüksek düzeyde takdir edilmesinden gurur duyduğunu söyledi. Memmedov, Şuşa’da Nişan almanın tamamen farklı bir anlamı olduğunu söyledi ve ülke liderliğine yüksek güven seviyesi için teşekkür etti.

 

Yaşar Musayev
Almanya Azerbaycanlılar İttifakı Yönetim Kurulu Üyesi

Almanya Azerbaycanlıları İttifakı Yönetim Kurulu üyesi, Avrupa’da tanınmış bir mühendis-bilim adamı, birçok ülkede kayıtlı 30’dan fazla patentin sahibi, ünlü Alman Sheffler Grubu’nun ülke ve dünyadaki temsilcisi Yaşar Musayev, Azerbaycan Cumhurbaşkanı’nın Fahri Diploması’na layık görüldü. Devlet başkanına teşekkür etti: “Bu bana büyük gurur verdi, aynı zamanda Anavatan’a karşı sorumluluğumu da artırdı. Devlet Diaspora Komitesi’nin tüm çalışanlarına en içten selamlarımı sunuyorum. Şuşa’da bu haberi almanın sadece benim için değil, Almanya’da çalışan tüm özverili arkadaşlar için beklenmedik ve çok sevindirici olduğunu dürüstçe söyleyebilirim.”

 

Bahtiyar Kerimov
Azerbaycanlı Çalışanlar Derneği Kurucusu

Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu’nun Azerbaycanlı Çalışanlar Derneği’nin kurucusu Bahtiyar Kerimov, kendisine “Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı’nın Fahri Diploması”nı verdiği için devlet başkanına içten teşekkürlerini iletti. Bugün Karabağ’ın restorasyonu ve uzun süredir devam eden Ermeni işgalinin olumsuz etkilerinin ortadan kaldırılması halkımızın asli görevlerinden biridir. Zafer Kurultayı’nın yüksek moralinin her diaspora örgütüne taşınacağına ve bu aşamada Karabağ’ın restorasyonu için Dünya Azerbaycanlılarının dayanışmasının hedefleneceğine inanıyorum. Bir sonraki Dünya Azerbaycanlıları Kurultayı’nda Karabağ’ın ihyası için yapılan yapıcı çalışmaları ve halkımızın dayanışması sonucunda elde edilen kazanımları müzakere edeceğimizden eminim.”

 

Prof. Dr. Aygün Attar
Türkiye-Azerbaycan Dostluk, İşbirliği ve Dayanışma Vakfı Başkanı

Türkiye Cumhurbaşkanı’na bağlı Güvenlik ve Dış Politika Konseyi üyesi ve Türkiye-Azerbaycan Dostluk, İşbirliği ve Dayanışma Vakfı Başkanı Prof. Dr. Aygün Attar, Azerbaycan Cumhurbaşkanı’nın kararnamesiyle Dostluk Nişanı ile ödüllendirildiğim için gurur duyuyorum. Bunu Dünya Azerbaycanlılarına gösterine dikkat ve özenin tezahürü olarak görmekteyim. Muzaffer Başkomutan İlham Aliyev’in önderliğinde, kahraman şehitlerimizin ve gazilerimizin kanları pahasına kazanılan Karabağ Zaferi’nin, her birimizin hayatındaki en büyük ödül olduğuna her zaman inandım. Şükürler olsun ki gösterilen çabalar ve çekilen zahmetler boşa gitmedi, topraklarımız düşman işgalinden kurtarıldı ve bizler Şuşa’daki Zafer Kurultayı’na katılabildik. Muzaffer Başkomutan İlham Aliyev’in konuşması tüm diaspora aktivistleri için gerçek bir yol haritasıydı. Orada yaptığımız toplantılar, dinlediğimiz konuşmalar sorumluluğumuzu daha da artırdı. Azerbaycan’ı dünyada daha iyi temsil etmeye devam edeceğimize inanıyorum.”

 

Eldar Aliyev
Mariinsky Tiyatrosu Primorsky Sahnesi Baş Koreografı

Rusya’nın Emektar Sanatcısı, Mariinsky Tiyatrosu Primorsky Sahnesi Baş Koreografı Eldar Aliyev, milliyeti ne olursa olsun herkes için ruha ve kalbe yakın yerler olduğunu kaydetti. Hiç şüphesiz Azerbaycanlılar için bu yer Şuşa’dır: “Bu yıl 270 yaşına giren şehir, Azerbaycan halkının zengin geleneklerini taşımakla kalmıyor, aynı zamanda kültürel mirasının da ayrılmaz bir parçasıdır. Ömrünü sanata adamış bir insan olarak Şuşa’da olmak uzun zamandır hayalimdi. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’e bana bu fırsatı verdiği ve aynı zamanda bana Dostluk Nişanı verdiği için derin şükranlarımı sunuyorum. Şuşa’nın refah ve gelişme döneminin Büyük Vatan Savaşı’ndaki tarihi zaferden sonra başladığına eminim. Dünya Azerbaycanlılarının V. Kurultayı’nın yapılacağı yer olarak Şuşa’nın tesadüfen seçilmediğine inanıyorum, Dünya Azerbaycanlılarının bu kadim kültür merkezine ve onu işgalden kurtaran kahramanlara şükranlarının bir ifadesidir.

 

Adila Aliyeva
Fransız Uluslararası Müzik Akademisi Direktörü-Piyanist

Fransız Uluslararası Müzik Akademisi Direktörü ünlü piyanist Adila Aliyeva, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in ilgili emriyle Dostluk Nişanı’na layık görülmekten gurur duyduğunu söyledi. V. Dünya Azerbaycanlıları Kurultayı arifesinde verilen ödülü “hayatında çok hoş bir olay” olarak nitelendirdi: “Cumhurbaşkanımızın verdiği Dostluk Nişanı’nı derin şükran ve gururla aldım. Halkımızı zafere taşıyan Muzaffer Başkomutanımızdır. Genel olarak Sayın
İlham Aliyev ve Sayın Mehriban Aliyeva, Azerbaycan halkının şanını yeniden kazanmak ve yükseltmek için yorulmadan çalışmaktadırlar. Bu ödül bizi daha ileriye gitmeye ve Cumhurbaşkanımız tarafından önerilen tüm çalışmaları yapmaya teşvik ediyor. Bu vesileyle Devlet Diaspora Komitesi Başkanı Fuad Muradov’a ve ekibine teşekkür etmek istiyorum. Komite çok zor bir iş yapıyor ve asil bir iş yapıyor. Komite personeli, yurt dışında yaşayan vatandaşlarımıza yardım etmek için her daim gayret göstermektedirler.”

 

Oleg Krapivin
Ukrayna Azerbaycanlılar Rada Yönetim Kurulu Üyesi, Kiev Azerbaycanlılar Kurultayı Başkanı

Ukrayna Azerbaycanlılar Rada Yönetim Kurulu Üyesi, Kiev Azerbaycanlılar Kurultayı Başkanı Oleg Krapivin, Şuşa’daki Dünya Azerbaycanlıları V. Kurultayı’nın tüm halkımız için çifte bayram haline geldiğini kaydetti: Azerbaycanlılar arasındaki ilişkilerin dünya çapında güçlendirilmesi. Bu nedenle, Ukrayna’da yaşayan yurttaşlarımız adına, organizatörlere özel şükranlarımı sunmak istiyorum. Bundan sonra demir yumruk etrafında daha sıkı bir şekilde birleşeceğimizi düşünüyorum. Bu toplantı benim için de unutulmazdı çünkü devlet başkanı bana Dostluk Nişanı verdi. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’e böylesine yüksek bir ödüle layık görüldüğü için teşekkür ediyorum.”

Şahin Şıhlinskiy
Azerbaycan Ural Halk Ulusal-Kültürel Teşkilatı Başkanı

Rusya Federasyonu’nun Sverdlovsk bölgesindeki Azerbaycan Ural Halk Ulusal-Kültürel Teşkilatı Başkanı Şahin Şıhlinskiy de Cumhurbaşkanı’na ödül için teşekkür etti. Ayrıca Başkomutanımıza ve halkımıza Dünya Azerbaycanlılarının V. Kurultayı’nı düzenlediği için teşekkür ediyorum. Cumhurbaşkanımızın konuşmasını keyifle dinledik ve tavsiyelerini dinledik. Bundan sonra da bu öneriler doğrultusunda faaliyetlerimizi genişleteceğiz. Devlet Diaspora Komitesi’nin, diaspora faaliyetlerimizin etkinliği konusunda bize yakından yardımcı olduğunu da vurgulamalıyım.

Prof. Cengiz Abdullayev
Almanya-Azerbaycan Derneği Başkanı

Alman-Azerbaycan Derneği Başkanı, Teknoloji ve Kültüroloji Felsefesi Doktoru Profesör Cengiz Abdullayev, Terakki Madalyası’na layık görüldüğü için çok mutlu olduğunu söyledi ve bunun için ülke liderliğine teşekkür etti. Ödüller gerçekten ilham verici. Cıdır Ovası’nda bir araya gelip Dünya Azerbaycanlılarının bir araya gelmesi gurur kaynağı olmuştur. Cumhurbaşkanı’nın Dünya Azerbaycanlıları V. Kurultayı’ndaki konuşmasını dikkatle dinledim ve bu konuşma gelecekteki faaliyetlerimizin konseptini gerçekten tanımladı.

 

Prof. Nazım Muradov
Central Florida Üniversitesi

Central Florida Üniversitesi’nden Profesör Nazım Muradov, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’e Terakki Madalyası verdiği için teşekkür etti: “Size ve Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Diaspora Komitesi’ne bilim ve teknolojiye katkılarınız için teşekkür ederim. Bu ödülden gurur duyuyorum ve Azerbaycan Cumhuriyeti’nde bilim, teknoloji ve eğitimin tanıtımına katkıda bulunmak için elimden gelenin en iyisini yapmaya devam edeceğim.”

 

Rauf Avşarov
Sanat Yönetmeni

Halk Sanatçısı Muhtar Avşarov’un oğlu Estonya’daki Avşar Kukla Tiyatrosu’nun sanat yönetmeni Rauf Avşarov, Terakki Madalyası aldığını duyunca çok mutlu olduğunu belirterek, “Benim ve ailem için beklenmedik bir haberdi.” dedi. Kendim ve ailem adına Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’e derin şükranlarımı sunuyorum. 26 yıl önce Estonya, Tallinn’de Avşar Kukla Tiyatrosu’nu kurdum. Bu ödülü tiyatroya verilen en büyük ödül olarak görüyorum. Tiyatro seyircilerin alkışlarıyla her açılışında, Avrupa’da Azerbaycan kültürünü tanıtan tek kukla tiyatrosunu yaratmış olmaktan gurur duyuyoruz.

 

Kamellia Goncharova-Ioffe
Azerbaycan Asıllı İsrailli Opera Sanatçısı

Azerbaycan asıllı İsrailli opera sanatçısı, İsrail-Azerbaycan Uluslararası Derneği “Aziz” üyesi Kamellia Goncharova-Ioffe, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’e teşekkür mektubu gönderdi. Mektupta şunlar yazıyor: “Sayın Başkan! Terakki Madalyası ile ödüllendirilme vesilesiyle size derin şükran ve takdirlerimi ifade etmeme izin verin. Kurtuluş tarihimizde ilk kez kurtarılmış Karabağ - Şuşa’da Zafer Kurultayı’nın yapılması, bu toprakların kadim topraklar, Azerbaycan’ın ayrılmaz bir parçası, Karabağ’ın Azerbaycan olduğunu tüm dünyaya bir kez daha göstermiştir! Dünya Azerbaycanlılarının V. Kurultayı’ndaki tavsiyeleriniz diaspora örgütlerine ve temsilcilerine yeni görevler yüklemektedir. Kurultay’da dile getirilen öneriler ve belirlenen hedeflerin, dünyada yaşayan tüm Azerbaycanlıların, diaspora örgütlerinin Azerbaycancılık ideolojisi etrafında faaliyetlerini ve birliğini daha da güçlendireceğine inanıyoruz. Zafer Kurultayı’nın üst düzey organizasyonunu sağlayan Azerbaycan devletine ve Devlet Diaspora Komitesine derin şükranlarımızı sunuyoruz.”

 

İmamyar Hasanov
San Francisco Dünya Müzik-Festivali Müzik Direktörü

San Francisco Dünya Müzik Festivali’nin müzik direktörü, mahir Kemençe sanatçısı ve öğretmeni İmamyar Hasanov, sanatının ve etkinliğinin takdir edilmesi için ülkenin liderliğine teşekkür etti. Bu prestijli etkinliğe katılmak benim için büyük bir onurdu. Kurultay’da Sayın Cumhurbaşkanımızın diasporamızla ilgili görüşlerini destekliyoruz ve bundan sonra tüm kaynaklarımızı seferber etmemiz ve devlet kurumlarıyla yakın çalışmamız gerektiğini düşünüyorum. Amerika’da geçirdiğim 22 yıl boyunca Azerbaycan milli müziğini tanıtıyorum ve yıllardır ülkemizin desteğine çok ihtiyacım var. Bana gösterilen ilgi ve özenin imkanlarımı genişletmeye devam edeceğini düşünüyorum.”

 

Sanem Aliyeva
Estonya Ojag Radyo Programı Sunucusu

Estonya’daki Ocak radyo programının sunucusu ve tercümanı Sanem Aliyeva, Şuşa’daki Diaspora Faaliyetlerinde Farklanma Madalyası ile ödüllendirildi. Şuşa’ya ayak bastığımda çok karışık duygular içindeydim. Hem sevinç hem hüzün vardı. Şehitlerimizi bir an olsun unutmadım. Yaşlanan anneleri gözümün önüne geldi. Yolculuk boyunca şehitlerimizin ruhlarına dua edip teşekkür ettim. Şuşa, alt yapısı dağıtılmış, yıkılmış bir şehirdir. Ermeni vandalizminin izlerini her yerde gördük. Ama aynı zamanda, organizasyon çok yüksekti. Bunun büyük bir çaba olduğu açıktı. O Kurultay’da dikkatimi çeken ve beni gururlandıran Sayın Cumhurbaşkanı’nın konuşması oldu. Gayet akıcı ve isabetli konuşmasıyla bizlere pek çok mesajı iletti.” dedi.