TÜRKİYE & AZERBAYCAN Dergilerimiz Röportajlar Makaleler Diaspora Sosyal Medya İnfografik Makale Çağrısı Hakkımızda İletişim
Nice’de Hocalı Soykırımı İle İlgili Bir Anma Konseri Düzenlendi | Türkiye Azerbaycan Dergisi

Nice’de Hocalı Soykırımı İle İlgili Bir Anma Konseri Düzenlendi

Fran­sa'nın Nice ken­tin­de Ho­ca­lı Soy­kı­rı­mı’nın 30. yıl­dö­nü­mü ve­si­le­siy­le bir anma kon­se­ri dü­zen­len­di.Kon­ser, Hay­dar Ali­yev Vakfı ve Dev­let Di­as­po­ra Ko­mi­te­si des­te­ğiy­le, Fran­sa'da Azer­bay­can’ın Dost­la­rı Bir­li­ği ta­ra­fın­dan ger­çek­leş­ti­ril­di.

 

Et­kin­li­ğe Fran­sa’nın Şa­rant böl­ge­si­nin mil­let­ve­ki­li, Azer­bay­can’ın Dost­la­rı Bir­li­ği Baş­ka­nı Jerom Lam­ber, Mar­sil­ya ken­tin­de­ki Tür­ki­ye Baş­kon­so­lo­su Arda Ulu­taş, sos­yal ve po­li­tik fi­gür­ler, Azer­bay­can di­as­po­ra­sı ve Türk der­nek­le­ri tem­sil­ci­le­ri ka­tıl­dı.

 

Kon­se­re ka­tı­lan Azer­bay­can’ın Dost­la­rı Bir­li­ği Baş­ka­nı Jérôme Lam­bert, iz­le­yi­ci­le­re Ho­ca­lı soy­kı­rı­mı hak­kın­da bilgi verdi. Lam­bert, Batı Av­ru­pa nü­fu­su­nun bu tra­je­di­den, Er­me­nis­tan ve Azer­bay­can'ın bir bütün ola­rak ça­tış­ma­sın­dan çok az şey bil­di­ği­ni üzü­le­rek kay­det­ti. Fran­sız po­li­ti­ka­cı, Ho­ca­lı soy­kı­rı­mı­nı 1944'te Fran­sız Ora­do­ur ken­tin­de mey­da­na gelen ve 643 köy sa­ki­ni­nin ölü­mü­ne yol açan tra­je­diy­le ve 1968'de Vi­et­nam Sa­va­şı sı­ra­sın­da Ame­ri­kan ta­bu­ru ta­ra­fın­dan iş­le­nen ve 500'den fazla ki­şi­nin ya­şa­mı­nı yi­tir­di­ği My Lai'nin kat­li­amı ile kar­şı­laş­tır­dı. Lam­bert, "Bu kat­li­am, sa­va­şın si­lin­mez bir suçu ola­rak ha­fı­za­da iz bı­rak­tı. Ho­ca­lı kat­li­amı da Azer­bay­can ta­ri­hin­de si­lin­mez bir tra­je­di ol­ma­ya devam et­mek­te­dir. 

Bu acı­ma­sız suçun fa­il­le­ri de Ora­do­ur ve My Lai'nin ci­na­yet­le­ri­nin suç­lu­la­rı ve so­rum­lu olan­lar ola­rak mah­kum edil­me­li­dir. Bu kanlı ha­fı­za si­li­ne­mez ve si­lin­me­me­li­dir. Çünkü barış ancak hak ve ada­le­tin ku­rul­ma­sıy­la inşa edi­le­bi­lir!" dedi.

 

Anma ge­ce­si­ne ka­tı­lan bes­te­ci Pi­er­re Tilua, onu ül­ke­mi­ze bağ­la­yan 20 yıl­lık dos­ta­ne iliş­ki­ler­den, Ho­ca­lı ese­ri­nin ya­ra­tıl­ma­sın­dan ve bu tra­jik ola­yın onun için ne kadar önem­li ol­du­ğu­nu an­lat­tı. Azer­bay­can'a bir­çok zi­ya­re­ti sı­ra­sın­da ulu­sal mü­zi­ği­mi­ze ve kül­tü­rü­mü­ze hay­ran­lık duy­du­ğu­nu ifade eden bes­te­ci, dost­la­rı­nın ne­şe­si­ni ve üzün­tü­sü­nü pay­laş­tı­ğı­nı kay­det­ti. Ho­ca­lı tra­je­di­si, genel ola­rak, Azer­bay­can ta­ri­hi­nin bu ka­ran­lık dö­ne­mi onu çok et­ki­le­di. Bunun için de ya­zı­sıy­la bes­te­le­di­ği eser ile bu üzün­tü­yü pay­laş­mak, soy­kı­rım kur­ban­la­rı­na say­gı­sı­nı gös­ter­mek is­te­di. Bu­nun­la be­ra­ber ulus­la­ra­ra­sı ka­mu­oyu gö­rü­şü ciddi ses ge­ti­ren, ancak ku­lak­la­rı sağır edici bir ses­siz­lik­le kar­şı­la­nan ger­çek­le yüz yüze bı­rak­ma­ya ça­lış­mak­ta­dır.

 

Ar­dın­dan Azer­bay­can ve dünya bes­te­ci­le­ri Fik­ret Emi­rov, Gara Ga­ra­ev, Gra­na­do ve Bar­be­rin yanı sıra Fran­sız bes­te­ci Pi­er­re Tilua’nın solo keman, klar­net ve yaylı dört­lü­sü için yaz­dı­ğı "Ho­ca­lı 613" adlı kom­po­zis­yon ifa edil­di.