TÜRKİYE & AZERBAYCAN Dergilerimiz Röportajlar Makaleler Diaspora Sosyal Medya İnfografik Makale Çağrısı Hakkımızda İletişim
“Mustafa Kemal Atatürk 2019” Ortak Askeri Tatbikatı | Türkiye Azerbaycan Dergisi

“Mustafa Kemal Atatürk 2019” Ortak Askeri Tatbikatı

TURAZ Şahini ve TURAZ Kartalı gibi önemli askeri tatbikatlardan sonra olarak Türkiye ve Azerbaycan Mustafa Kemal Atatürk 2019 Tatbikatı’nı icra etti.

 

“Bir millet iki devlet” olan Azerbaycan ve Türkiye arasında askeri alanda büyük başarılara imza atılmaya devam ediliyor. Türkiye ve Azerbaycan arasındaki askeri tatbikatlar, ilişkileri daha da özel kılmaya devam ediyor. TURAZ Şahini ve TURAZ Kartalı gibi önemli askeri tatbikatlardan sonra olarak iki ülke ortak olarak Mustafa Kemal Atatürk 2019 Tatbikatı’nı icra etti. Bakü yakınlarında askeri eğitim alanında yapılan tatbikatta 85'i Türkiye'den bin asker, 60 tank ve zırhlı araç, 30 top ve havan topu ile 20 taarruz ve nakliye helikopterleri yer aldı.

 

İki ülke silahlı kuvvetleri arasındaki tecrübe paylaşımı yoluyla taraflar arasında koordinasyonun geliştirilmesi amaçlandığı ifade edildi. Ortak tatbikatta askeri birliklerin yanı sıra zırhlı araçlar, topçu bataryaları, havan topları, uçak ve helikopterlerle hava savunma sistemleri yer aldı. Türkiye ve Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri’nin Azerbaycan’da başlattığı ortak askeri tatbikat kapsamında temsili düşman hedefleri kara ve havadan vuruldu. Özellikle tatbikatın üçüncü ve son gününde yerine getirilen görevler gerçek savaş sahnelerinden farklı değildi.

 

Tatbikatın Azerbaycan grubu ekip komutanı Albay İlgar Letifov, medya temsilcilerine verdiği demeçte, tatbikatın başarılı olarak geçtiğini ifade etti. Letifov, komutanlığın verdiği emir ve talimatların yüksek düzeyde yerine getirildiğini belirtti. Türkiye grubu ekip komutanı Albay Murat Dirik ise iki ülke arasındaki uzun yıllardır devam eden askeri iş birliği ve koordinasyon sonucunda fevkalade bir tatbikat yapıldığını belirtti.

 

Bu önemli tatbikatın yanı sıra, iki ülkenin hava kuvvetleri de son derece yakın iletişim halinde bulunuyor. Türkiye'de TURAZ Şahini, Azerbaycan'da ise TURAZ Kartalı ismiyle her yıl düzenlenen tatbikatların ilki 2014 yılında yapılmıştı. Bu yıl da yine Türkiye ve Azerbaycan ordusunun pilotları göklere ay yıldızların damgasını vurdu.