TÜRKİYE & AZERBAYCAN Dergilerimiz Röportajlar Makaleler Diaspora Sosyal Medya İnfografik Makale Çağrısı Hakkımızda İletişim
Musa Gasımlı: “Sayın Erdoğan’ın Seslenişinden Sonra Darbe İlerleyemez Dedim” | Türkiye Azerbaycan Dergisi

Musa Gasımlı: “Sayın Erdoğan’ın Seslenişinden Sonra Darbe İlerleyemez Dedim”

Azerbaycan Milletvekili Musa Gasımlı ile Türk milletinin tanklara karşı canı pahasına demokrasi ve milli iradeyi koruduğu 15 Temmuz Destanı’nı konuştuk.

15 Temmuz’daki hain darbe girişiminin 3. yıldönümünde Azerbaycan Milletvekili Musa Gasımlı ile Türk milletinin tanklara karşı canı pahasına demokrasi ve milli iradeyi koruduğu 15 Temmuz Destanı’nı konuştuk. 

Türkiye Azerbaycan Dergisi’ne önemli açıklamalarda bulunan Gasımlı, 15 Temmuz 2016 tarihinde Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seslenişinden sonra darbenin ilerleme kaydedemeyeceğine kanaat getirdiğini ifade etti. Türkiye ile ilişkilerin en yüksek seviyede devamını istediklerini söyleyen Gasımlı ayrıca Azerbaycan’da hiç kimsenin Türkiye’de karışıklık olmasını istemediğini vurguladı.

“Türkiye’yi ve Türk Dünyasını İleri Götüren Sokaklar Değil Tahsil ve Bilgidir”

Ben 15 Temmuz gününü çok iyi hatırlıyorum. Yazlıktaydım ve televizyonda izledim. Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın telefonla seslenişini izlediğim gibi söyledim ki; bu darbe daha çok ilerleyemez. Türkiye’nin yasal yönetimi ilk savunan ilk ülkelerden biri Azerbaycan’dır, Sayın Cumhurbaşkanımızdır. Ben Türkiye’deki üniversitelerde öğrenciler karşısında konuşurken her zaman söylerim; sokaklardan çekilin ilimle, eğitimle, bilgiyle meşgul olun. Üniversite rektörleri o zaman “Bizim söyleyemediklerimizi siz söylediniz” diyorlar. Bunu söylüyorum çünkü, Türkiye’yi ve Türk dünyasını ileri götüren bir vasıta varsa o da sokaklar değil tahsil ve bilgidir. Sokaklar her zaman karanlık elementleri, suç unsurlarını gün yüzüne çıkarır. 

“Azerbaycan’da, Türkiye’nin Zor Duruma Düşmesini Hiç Kimse İstemez”

Bugün Türkiye’nin G-20 Zirvesi’nde olması bizim için gurur vericidir. Azerbaycan’da, Türkiye’nin zor duruma düşmesini ve Türkiye’de karışıklık olmasını hiç kimse istemez. Biz Türkiye’nin istikrarlı, devamlı ve demokratik yoldan gelişimini istiyoruz. Ben samimi olarak söylüyorum, örneğin Türkiye’de cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçilmesine tam taraftar olan bir kişiyim. Bu, Türkiye’nin iç işlerine karışmak olarak yorumlanmasın. Neden? Çünkü, en kritik zamanlarda her zaman Türkiye’nin başını karıştırıyorlar. Türkiye’nin dört tarafı ateş altındadır. Türkiye’de eğer istikrar olmasaydı hiçbir zaman ileri gitmek olmazdı. Türkiye’nin gelişimini sağlayan faktörlerden biri tek partili hükümetin olması oldu. Türkiye, koalisyon hükümetlerinde geri gidiyordu. Ben tarihçiyim ve Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği - Türkiye ilişkileriyle alakalı iki ciltlik bir kitap yazdım. Öyle zamanlar olmuştu ki, kabine toplantıları yapılamamıştı. 

“Türkiye’nin Ancak ve Ancak Güçlü Bir Devlet Olmasını İstiyoruz”

Biz Türkiye’nin ancak ve ancak güçlü bir devlet olmasını istiyoruz ve Türkiye hükümetlerinin ata baba topraklarına da bir dönüp bakmaları gerektiğini düşünüyoruz. Mesela soruluyor; ne kadar uzak ülkelerden geliyorlar, Azerbaycan’a yatırım yapmaya çalışıyorlar ve Azerbaycan da bunun için son derece güzel şartlar olduğundan yatırımlarını gerçekleştiriyorlar. Orta Asya’ya gidip sermaye koyuyorlar, Türkiye neden aktif olmasın? Türkiye için de aynı insanlar söz konusudur.

“İlişkilerin En Yüksek Seviyede Devam Ettirilmesi Yürekten Arzu Ettiğimiz Bir Durum”

Azerbaycan – Türkiye ilişkilerinin en yüksek seviyede Sayın Cumhurbaşkanımız İlham Aliyev ve Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından devam ettirilmesi bizim her birimizin yürekten arzu ettiğimiz bir durumdur.