TÜRKİYE & AZERBAYCAN Dergilerimiz Röportajlar Makaleler Diaspora Sosyal Medya İnfografik Makale Çağrısı Hakkımızda İletişim
Mevlüt Çavuşoğlu’nun ABD’deki Azerbaycan Temasları | Türkiye Azerbaycan Dergisi

Mevlüt Çavuşoğlu’nun ABD’deki Azerbaycan Temasları

Çavuşoğlu: “Azerbaycan’ın olmadığı yerde Türkiye Azerbaycan’ı Temsil Ediyor. Bizim olmadığımız yerde de Sayın İlham Aliyev başta olmak üzere Türkiye'yi Azerbaycanlı Kardeşlerimiz temsil ediyor”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Amerika Birleşik Devletleri’ne (ABD) düzenlediği ziyaretinde Azerbaycan Ticaret ve Kültür Merkezi ve Türk-Amerikan Ulusal Yönlendirme Komitesi tarafından ortaklaşa düzenlenen panelde konuştu. Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'nin başkenti Washington’da Türkiye ve Azerbaycan’dan öğrencilere hitap ettiği konuşmasında Türkiye ve Azerbaycan vatandaşlarının yurt dışında sergiledikleri ortak faaliyetler ve gösterdikleri çabalardan duyduğu memnuniyeti ifade etti. Çavuşoğlu’nun ABD’den yaptığı açıklamalar iki ülke arasındaki kardeşliği bir kez daha kanıtladı ve Türkiye ve Azerbaycan arasındaki iş birliği ile koordinasyonun yurt dışında da üst düzeyde devam ettiğini dünyaya göstermiş oldu. Çiçekler ve iki ülkenin bayraklarıyla karşılanan Çavuşoğlu, Azerbaycan Ticaret ve Kültür Merkezi nezdinde faaliyet gösteren Azerbaycan Mektebi’nde eğitim gören öğrencilerle hatıra fotoğrafı çektirmeyi ihmal etmedi.

 

“Bir Millet İki Devletiz”

 

Türkiye ve Azerbaycan arasındaki ilişkilerdeki yakınlığın uluslararası alanda da devam ettirildiğini vurgulayan Çavuşoğlu, "Bir millet iki devletiz ama bazen de bir devlet gibi hareket ediyoruz” dedi ve konuşmasını şöyle sürdürdü; “Azerbaycan’ın olmadığı yerde Türkiye Azerbaycan’ı temsil ediyor. Azerbaycan'ın diplomatik misyonlarının olmadığı dünyanın ücra köşelerinde bizim misyonlarımız Azerbaycan için kampanya yapıyor. Bizim olmadığımız yerde de Azerbaycan ve başta Sayın Başkan İlham Aliyev olmak üzere Türkiye'yi Azerbaycanlı kardeşlerimiz temsil ediyor.”

 

“Sadece İki Ülke İçin Değil, Bölgenin Kalkınması ve İstikrarı İçin Birlikte Hareket Ediyoruz”

 

İki ülkenin gerçekleştirdiği ve bölge açısından da büyük öneme haiz projelerden de bahseden Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, son yıllarda Türkiye ve Azerbaycan arasındaki ticari bağların da kuvvetlendiğini belirtti.  Çavuşoğlu, ayrıca geçtiğimiz yıl iki ülke cumhurbaşkanlarının ve bölge ülkelerinin üst düzey devlet yetkililerinin katılımıyla gerçekleşen bir törenle açılan Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı’nın (TANAP) yanı sıra "Türkiye’ye dışardan gelen en büyük yatırım olan" Star Rafinerisi’nin faaliyetlerine başlamasının öneminin altını çizdi. Mevlüt Çavuşoğlu Bakü-Tiflis-Kars Demir Yolu’nun açılmasıyla iki ülke arasındaki ticari bağların güçlendiğini de vurguladı.

 

Çavuşoğlu, Türkiye ve Azerbaycan’ın çalışmalarının iki ülkenin ötesinde bölgede etkiler yaratan bir özelliğe de sahip olduğuna değindi ve Kafkasya’nın istikrarı için Türkiye-Azerbaycan-İran iş birliğiyle kurulan üçlü mekanizma hakkında açıklamalarda bulundu. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Sadece iki ülke için değil, bölgenin kalkınması ve istikrarı için birlikte hareket ediyoruz ve çok önemli projeleri de hayata geçiriyoruz" diye konuştu ve öğrencilerin sorularını da yanıtladı.