TÜRKİYE & AZERBAYCAN Dergilerimiz Röportajlar Makaleler Diaspora Sosyal Medya İnfografik Makale Çağrısı Hakkımızda İletişim
KARABAĞ ZAFERİ’NİN İKİNCİ YIL DÖNÜMÜ KUTLAMALARI YAPILDI! | Türkiye Azerbaycan Dergisi

KARABAĞ ZAFERİ’NİN İKİNCİ YIL DÖNÜMÜ KUTLAMALARI YAPILDI!

Karabağ Zaferi, Azerbaycan topraklarının bütünlüğü açısından stratejik bir alandır. Bu bütünlüğü sağlamak adına Azerbaycan, Karabağ’ın yeniden vatan topraklarına katılmasını, bağımsızlığından bu yana stratejik amaç haline getirmiş ve uluslararası hukukta sürekli olarak vurguladığı “Karabağ Azerbaycan’dır”, “Ermenistan İşgalcidir” tezlerini kabul ettirmeyi başarmıştır. Nihayetinde işgal altındaki topraklarını geri kazanmıştır. 10 Kasım 2020 yılında imzalanan Beyanname ile ateşkes imzalanmış ve anlaşma sürecine geçilmiştir. Karabağ Zaferi’nin ikinci yıl dönümüne geldiğimiz 2022 yılında bölgede pek çok gelişme yaşandığı ve buradan sürülen ailelerin tekrar vatanlarına kavuştuğunu görmekteyiz. Karabağ Zaferi’ni sadece tarihi bir toprak geri kazanımı olarak görmek bu sebeple yanlış olacaktır. Karabağ’da yapılan katliamlar, zafer için ödenen bedel, Azerbaycan için neredeyse bağımsızlık kadar önemli bir mesele ve yüz yıllarca konuşulacak tarihi bir olaydır. Zafer Günü ilan edilen 8 Kasım’ın Türkiye’de de sevinçle kutlanması gurur vericidir.

Azatlık Meydanı’nda Karabağ Zaferi için Zafer Geçit Töreni Düzenlendi

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ermenistan işgalindeki Azerbaycan topraklarının kurtarılmasının yıl dönümünde Azatlık Meydanı’nda düzenlenen Zafer Geçidi Töreni’nde konuşma gerçekleştirdi. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in de konuştuğu geçitte Aliyev: “Vatan muharebesinin ilk saatlerinden itibaren Türkiye’nin desteğini hissettik.” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Sayın Cumhurbaşkanı, aziz kardeşim, Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerinin kahraman mensupları, Azerbaycanlı can kardeşlerim sizleri en kalbi duygularımla, muhabbetle, hürmetle selamlıyorum.” sözleriyle konuşmasına başladı. Erdoğan, Zafer Günü’nde Azerbaycan’da olmaktan büyük bahtiyarlık duyduğunu ifade etti.

 

Türkiye ve Azerbaycan İlişkileri Tarihin En Yüksek Zirvesindedir 

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in pek çok yerde ifade ettiği üzere bugün dünyada Türkiye ve Azerbaycan kadar yakın ilişki içerisinde olan dost iki ülke yoktur. Bu yakınlık öncelikle tarihsel ve etnik kökene dayalı bir durumdur. Aynı zamanda iki kardeş ülke politikalarıyla bu tarihsel birliği pekiştirmektedir. Aliyev’in ifadesindeki gibi Karabağ’ın tarihi Zaferi’nden günümüze Azerbaycan-Türkiye kardeşliğinin yılmazlığını içeren önemli olaylara dikkat çekmek yerinde olacaktır. Mutlu ve hüzünlü günlerinde birleşen iki dost ülke, attığı adımlarla dünyaya birlik ve beraberlik mesajları verdiği görülmektedir. 

44 gün süren II. Karabağ Savaşı’nın başladığı ilk günden itibaren dünyaya “Azerbaycan yalnız değildir.”, “Türkiye Azerbaycanladır.” mesajını ileten siyasi ve manevi desteğini sonuna gösteren bir ülke daha yoktur. Cumhurbaşkanı Erdoğan, tarihi Karabağ Zaferi’nin takdimi olan Zafer Geçit Töreninde Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile birlikteydi. Erdoğan, dünyaya seslenerek, “Türkiye ve Azerbaycan birbiriyle anlaştığı sürece Allah’ın izniyle zorlukların üstesinden gelmeye ve başarı üstüne başarıya imza atmaya devam edeceğiz.” dedi.

 

Karabağ Savaşı’nda Görev Yapan Türk Gazetecilere Madalyz

Bakü merkezli STK “Azerbaycan Toplumsal Siyasal Uluslararası Araştırma Merkezi (İSBAM) Karabağ’da görev yapmakta olan Türk gazetecilere madalya takdim etti. İstanbul Levent’te düzenlenen Madalya töreninde Azerbaycan ve Türkiye Milli Marşları okundu ve saygı duruşu gerçekleşti. Azerbaycan İstanbul Konsolosu Zaur Allahverdizade, törende bir konuşma yaptı. Konuşmada “Bir Millet İki Devlet” vurgusunu öne çıkardı ve Savaş sırasında üstün başarı sağlayan Türk gazetecilere teşekkür etti. 

 

Azerbaycan’da Karabağ Zaferi’nin İkinci Yılı Kutlanıyor

Karabağ Zafer Günü kutlamaları dolayısıyla Bakü’nün farklı yerlerinden pek çok etkinlik düzenlendi. Zafer Kutlamaları kapsamında yapılan yürüyüşlere askeri lise öğrencileri ve gaziler de katıldı. Zaferin ikinci yıl dönümünde Azerbaycan Milli Marşı okundu ve askeri bando marşlar seslendirdi. 

 

Karabağ Zaferi’nin İkinci Yılında Bakü ve Şuşa’da Havai Fişek Gösterileri Düzenlendi

Karabağ Zaferi’nin ikinci yıl dönümü sebebiyle yapılan gösteriler sadece Bakü’de değil Şuşa ve Karabağ’ın farklı reyonlarında da kutlandı. Şuşa’da kutlamalar sebebiyle havai fişek gösterileri düzenlendi. Şuşa’daki kutlamalar devlet televizyonunda canlı yayında gösterildi ve pek çok kişi gösterilere katıldı. 

Azerbaycan Savaştan Sonraki 2 Yılı Karabağ’ın İmarı ve Diplomatik Girişimlerle Geçirdi

Ermeni işgalinden kurtarılan Karabağ’ın pek çok bölgesinde Azerbaycan’ın geliştirdiği büyük projeler ve attığı siyasi, diplomatik adımlar dikkat çekmeye devam ediyor. Azerbaycan yıllardır çatışma yaşadığı ve II. Karabağ Savaşı ile yendiği Ermenistan’a kin gütmek yerine diplomatik ilişkiler kurarak bölgede barış ve huzur tesis etmeyi deniyor. İmar çalışmalarının hızla gittiği havalimanı açılışlarının yapıldığı bölgede hastane, okul, yol gibi pek çok kamu hizmeti de sağlanmış durumda. Akıllı Köy ve Şehir Projeleriyle de Karabağ’a ilklere imza atılmaya devam ediliyor. 

 

Azerbaycan’ın 8 Kasım Zafer Günü Ankara’da da Kutlandı

8 Kasım Karabağ Zaferi’nin ikinci yılı sebebiyle Kara Harp Okulu ev sahipliğinde düzenlenen resepsiyona Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’da katıldı. Resepsiyona Akar’ın yanı sıra Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Rıdvan Duran, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Müşaviri Hikmet Hacıyev, Azerbaycan-Türkiye Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Ehliman Emiraslanov, Azerbaycan’ın Ankara Büyükelçisi Reşad Mammadov, Türk Silahlı Kuvvetleri komuta kademesi, AA Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Yayın Yönetmeni Yusuf Özhan ve çok sayıda davetli katıldı.

 

İletişim Başkanı Altun: Türk Dünyası Olarak Birlik Ruhuyla Azerbaycan Davasının Sesi Olmaya Devam Edeceğiz

 

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Müşaviri Hikmet Hacıyev’in katılımıyla Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Konferans Salonu’nda gerçekleşen “Karabağ Zaferi Konferansı: Azadlığa Kavuşan Kadim Vatan” adlı programda konuşma yaptı. 

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun, “Türk dünyası olarak birlik ruhuyla Azerbaycan davasının sesi olmaya devam edeceğiz. Dezenformasyonlara, karalama kampanyalarına müsaade etmeyeceğiz. Azerbaycan’ın haklı zaferine gölge düşürtmeyeceğiz.” dedi.

Karabağ Zaferi’nin ikinci yıl dönümünde bu zaferin konferansında ev sahipliği yapmaktan onur ve mutluluk duyduğunu ifade etti.

Altun: “Ne mutlu ki bugün Karabağ Zaferi’nin ikinci yıl dönümünü şanla, şerefle kutluyoruz. Gardaş Azerbaycan’ın Ermeni işgali altındaki topraklarını azat etmek için verdiği kurtuluş mücadelesi, tarihe altın harflerle yazılan kutlu bir zaferle taçlandı.” ifadelerini ekledi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan’ın 8 Kasım Zafer Günü’nü Kutladı

Karabağ Zafer Günü’nü kutlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan “Destansı bir mücadelenin verildiği 44 günün ardından Karabağ’ın yeniden özgürlüğüne kavuştuğunun nişanesi olan Azerbaycan’ın 8 Kasım Zafer Günü’nü en kalbi duygularımla tebrik ediyorum.” dedi.

Dağcılar, Karabağ Zaferi’ni Mezra Dağı Zirvesinde Kutladı

Türkiye’nin Iğdır ilinde dağcılar tarafından düzenlenen etkinlikle Karabağ Zafer yıl dönümü 8 Kasım’da, 2050 rakımlı Mezra Dağı’nda kutlandı. Dağa tırmanan Iğdırlı dağcılar zirvede Azerbaycan Bayrağı açtılar. Zirve Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübünce düzenlenen etkinlikte 6 dağcı 30 yıl boyunca Ermenistan tarafından işgal edilen toprakların işgalden kurtarılmasının ikinci yıl dönümünü kutladı. 

Kentte, Zirve Dağcılık ve Doğa Sporlar Kulübünce düzenlenen etkinlik kapsamında 6 dağcı, Azerbaycan’ın topraklarını 30 yıllık Ermenistan işgalinden kurtardığı Karabağ Zaferi’nin ikinci yıl dönümü münasebetiyle, Iğdır’a 32 kilometre uzaklıktaki Nişankaya köyünde bir araya geldi.

Karabağ Zaferi 10 Kasım itibariyle ateşkes sonucunda kesinleşse de Mustafa Kemal Atatürk’ün ölüm yıl dönümü ile aynı tarihe gelmesi sebebiyle Azerbaycan Zafer Günü’nü 8 Kasım olarak değiştirmiştir. Zafer Günü hem Türkiye’de hem de Azerbaycan’da yoğun coşku ve farklı etkinlikler ile kutlanmıştır. İstanbul, Ankara, Bakü, Şuşa gibi pek çok önemli ilimizde zafere giden yolda şehit düşen askerler ve gaziler anılmıştır. Yıllardır bu zaferi bekleyen Karabağ’dan sürgün edilen Azerbaycanlılar için ise Zafer’in yıl dönümü 8 Kasım 2022 çok daha farklı bir anlam ifade etmektedir.

Karabağ’ın Kurtuluşu Iğdır’da Sevinçle Kutlandı 

Iğdır Azerbaycan Dil Tarih ve Kültür Birliğini Yaşatma ve Destekleme Derneğince; Karabağ’ın işgalden kurtuluşunun ve Karabağ Zaferi’nin ikinci yıl dönümü için 8 Kasım’da kutlamalar düzenlendi. Kutlama öncesi Türkiye ve Azerbaycan Milli Marşları okundu. Tüm şehitler için saygı duruşunda bulunuldu. Programda konuşan Azerbaycan Dil Tarih ve Kültür Birliğini Yaşatma ve Destekleme Derneği Başkanı Ziya Zakir Acar iki devlet arasında, iki devlet halkının da hiçbir zaman ayrım görmediğini dile getirdi. Acar, “Şüphesiz sözden öteye geçip yaşanılan ortak kadim dostluğun ve ortak kaderin bir neticesi olarak ortaya çıkan bu örnek geçmişin, şimdinin ve geleceğin en güzel dostluk örneklerinden biridir” dedi.

 

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Karabağ Zaferi’ni Kutladı 

Karabağ Savaşı’nın ikinci yıl dönümü Ondokuz Mayıs Üniversitesinde kutlandı. 8 Kasım’da düzenlenen kutlamada aynı zamanda Azerbaycan Bayrak Günü de Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Uluslararası Öğrenci Topluğu tarafından Atatürk Kültür ve Kongre Merkezinde hazırlanan törenle kutlandı.

Kutlama programının açılışında konuşan Mikayıl Müşfik, “Bugün çok heyecanlıyım. Zafer Günü’nün heyecanını sizinle paylaşıyorum. Geçtiğimiz iki sene önceye kadar bu salonda Azerbaycan halkının yasadığı soykırımı anma programları düzenleyerek sizlerle paylaştık. Şükürler olsun ki gazi ve şehitlerimizin sayesinde iki senedir zaferimizi ve sevincimizi gururla sizlerle paylaşıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Şehit yakını Nuray Abbaslı, program esnasında gerçekleştirdiği sunumda “Bugüne kadar Ermeniler tarafından bize haksızca yaşatılan bu zulümlerin son bulacağı o gün gelmişti. Katliamlarla, cinayetlerle ve acılar içinde bizden alınan Karabağ’ımızı geri aldık. 44 gün süren savaş sonucunda Ermenistan’ın işgali altındaki topraklarımızı kurtarmayı başardık.” diyerek zafer sevincini katılımcılarla paylaştı.

Fatih Sultan Mehmet ve Yavuz Sultan Selim Köprüleri Azerbaycan Bayrağının Renkleriyle Aydınlatıldı

Azerbaycan’ın Karabağ Zaferi’nin ikinci yılı Türkiye’de de coşkuyla kutlandı. Fatih Sultan Mehmet ve Yavuz Sultan Selim köprüleri Zaferin ikinci yıldönümü 8 Kasım’da
Azerbaycan bayraklarından esinlenen kırmızı yeşil mavi renklerler aydınlatıldı. Aydınlatma gün boyu devam etti. 

 

Karabağ Zaferi Ege Üniversitesinde Öğrencilere Anlatıldı

Ege Üniversitesinde Azerbaycan Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu, Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü ve Türkiye Mezunu İş adamları ve Ziyalılar Platformu iş birliğinde ‘44 Günlük Vatan Savaşı: Büyük Zafere Giden Yol’ isimli panel düzenlendi. Panelde Azerbaycan Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Nermine Mustafayeva, İzmir Vali Yardımcısı Fatih Kızıltoprak, Ege Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ersan, Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nadim Macit, Milli Savunma Üniversitesi Kara Harp Okulu Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Ethem Antur, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Toğrul İsmayıl, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü, Türk Dünyası Sosyal, Ekonomik ve Siyasi İlişkiler Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Vefa Kurban’ın moderatörlüğünde gerçekleşen panelde Azerbaycan ve Türk halkının kardeşliğinin altı çizilirken, ‘Bir Millet İki Devlet’ vurgusu yapıldı. Öte yandan, panelde Ermenistan işgalinden kurtarılan Karabağ bölgesinde yaşanan 44 günlük mücadele hakkında üniversite öğrencilerine bilgi verildi.

 

Karabağ Zaferi Kutlamalarına Gazi Üniversitesi de Kayıtsız Kalmadı 

Karabağ Zaferi’nin ikinci yıl dönümü Gazi Üniversitesinde kutlandı. Gazi Üniversitesi Rektörlüğü de programa katılarak açılış konuşmasını ifa etti. Gazi Üniversitesi Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Azerbaycan Devlet Pedagoji Üniversitesi iş birliği ile hazırlanan programa pek çok akademisyen de katıldı. “Şuşa Bizimdir. Karabağ Bizimdir. Karabağ Azerbaycan’dır.” konulu program, Azerbaycan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliğinin de katkıda bulunması ile Gazi Üniversitesi Mimar Kemaleddin Salonunda gerçekleştirildi. Programda Prof Dr. Alev Çakmakoğlu Kuru ve Doç Dr. Eldar Aslanov tarafından bilgiler verildi.