TÜRKİYE & AZERBAYCAN Dergilerimiz Röportajlar Makaleler Diaspora Sosyal Medya İnfografik Makale Çağrısı Hakkımızda İletişim
KANADALI MİSAFİRLER GENCE VE ŞUŞA'YI ZİYARET ETTİ | Türkiye Azerbaycan Dergisi

KANADALI MİSAFİRLER GENCE VE ŞUŞA'YI ZİYARET ETTİ

Kanada heyeti, Azerbaycan'ın adil konumunu ve Güney Kafkasya bölgesindeki yeni gerçekleri uluslararası topluma iletmek için Gence ve Şuşa'yı ziyaret etti.

Kanada heyeti, Azerbaycan'ın adil konumunu ve Güney Kafkasya bölgesindeki yeni gerçekleri uluslararası topluma iletmek için Gence ve Şuşa'yı ziyaret etti.

Gence şehrindeki misafirler, Vatan Savaşı sırasında Ermeni silahlı kuvvetleri tarafından şehrin bombalanan bölgesini, gençlerin el sanatlarının sergilendiği sergiyi, Nuri Paşa'nın ev müzesini ve Han Bahçesi’ni, Şuşa şehrinde ise Gence Kapısı’nı, Cıdır ovasını, kurşunlanmış heykellerin bulunduğu meydanı, Bülbülün ev müzesini, Kazancı kilisesini ziyaret ettiler.

Her iki kadim kentimizde, Ermeni silahlı kuvvetlerinin Birinci ve İkinci Karabağ Savaşları sırasında gerçekleştirdiği barbarca terör ve vandalizm eylemleri hakkında ziyaretçilere detaylı bilgi verildi.

Kanada Ulusal Etnik Basın ve Medya Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi ve Kanada Birleşik Topluluklar Basın Danışma Konseyi Başkanı Tony Ruprecht, bu korkunç olayları şiddetle kınadıklarını söyledi. "Ermeni terörizminin izlerini kendi gözlerimizle görmek için Gence'ye geldik. Bu tür vahşetleri anlamakta güçlük çekiyorum. Ermenistan'ın Gence'de işlediği terör ve dehşet tüm dünyada bilinmelidir." dedi.

Azerbaycan'ın 44 günlük savaşı kazanacağından şüphe duymadıklarını kaydetti: "Çünkü Azerbaycan'ın güçlü bir "demir yumruğu" vardı. Azerbaycan askeri gücü sayesinde diğer topraklarını özgürleştirebilir, hatta çok daha ileri gidebilirdi. Ancak Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, hümanizm ilkelerine dayanarak, daha fazla insan kaybını önlemek için savaşı durdurmayı ve diğer bölgeleri barışçıl bir şekilde geri vermeyi kabul etti. Bu da Azerbaycan halkı ve Cumhurbaşkanı İlham Aliyev için insan faktörünün ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. Azerbaycan halkının kararlılığı ve devletin gücü sayesinde ülkeniz haklı savaşınızı kazandı. Dünyadaki her ülke, her millet Azerbaycan davasından ders almalıdır. Bugün dünya, muzaffer Azerbaycan'ın barışçıl politikasını alkışlıyor ve bu övgüye değerdir."

Ülkemizin kültür başkentinde yaklaşık iki yıldır Şuşa'da yürütülen yenileme ve inşaat hakkında konuklara detaylı bilgi verildi. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in talimatıyla Gazançı Kilisesi'nin de Şuşa'daki diğer dini mabetler gibi devlet bütçesinden yenilendiğine dikkat çekilerek, çok kültürlü değerler ve hoşgörü sisteminin mevcut olduğu ülkemizde dini mezheplere ve etnik azınlıklara saygı duyulduğu belirtildi.

Bakü'ye dönüş yolunda ziyaretçiler, Fuzuli'nin Ahmedbeyli Köyü'nde zorunlu göçmenler için inşa edilen modern konutlar hakkında bilgi aldılar.

Gence ve Şuşa ziyareti sırasında heyete, Devlet Diaspora Komitesi'nin sorumlu çalışanı Fuad İsmayılzade, Gence'nin yerel devlet kurumlarının temsilcileri ve Şuşa Şehri Devlet Koruma Dairesi temsilcileri eşlik ettiler.

Kanada heyetinin Kanada Ulusal Etnik Basın ve Medya Konseyi Yönetim Kurulu üyesi ve aynı zamanda Kanada Birleşik Toplulukları Basın Danışma Konseyi Başkanı Tony Ruprecht, gazeteci Inga Soney-Kelner; Türkiye Federasyonu'nun dış ilişkilerden sorumlu konsolosluk koordinatörü İsmail Vataner, "Vatan" Azerbaycan Kültürü ve Sanat Merkezi Başkanı Lalin Hasanova tarafından temsil edildi.

Bu gezi, Kanada'da faaliyet gösteren "Vatan" Azerbaycan Kültür ve Sanat Merkezi Başkanı Lalin Hasanova'nın girişimiyle gerçekleşti. Kanadalı konuklar, Bakü'de Fahri Hıyabanı ve Şehitler Hıyabanı'nı da ziyaret ettiler.