TÜRKİYE & AZERBAYCAN Dergilerimiz Röportajlar Makaleler Diaspora Sosyal Medya İnfografik Makale Çağrısı Hakkımızda İletişim
İstanbul Üniversitesi’nde “30 Yıllık Hocalı Soykırımı: Unutmadık, Unutmayacağız!” Konulu Konferans Düzenlendi | Türkiye Azerbaycan Dergisi

İstanbul Üniversitesi’nde “30 Yıllık Hocalı Soykırımı: Unutmadık, Unutmayacağız!” Konulu Konferans Düzenlendi

Tür­ki­ye’nin İstan­bul Üni­ver­si­te­si’nde "30 Yıl­lık Ho­ca­lı Soy­kı­rı­mı: Unut­ma­dık, Unut­ma­ya­ca­ğız!" ko­nu­lu kon­fe­rans dü­zen­len­di.  Et­kin­lik ön­ce­sin­de Ho­ca­lı Soy­kı­rı­mı’nın deh­şe­ti­ni an­la­tan ve Er­me­ni fa­şiz­mi­ni ifşa eden bir fo­toğ­raf ser­gi­si dü­zen­len­di. Azer­bay­can ve Tür­ki­ye'nin milli marş­la­rı­nın okun­ma­sıy­la baş­la­yan et­kin­lik­te, Ho­ca­lı Soy­kı­rı­mı’nda ha­ya­tı­nı kay­be­den­ler bir da­ki­ka­lık saygı du­ru­şuy­la anıl­dı.

İstan­bul Üni­ver­si­te­si Rek­tö­rü Prof. Dr. Mah­mut Ak, Tür­ki­ye-Azer­bay­can Par­la­men­to­la­ra­ra­sı Dost­luk Grubu Baş­ka­nı Şamil Ayrim, Dev­let Di­as­po­ra Ko­mi­te­si Bi­rin­ci Baş­kan Yar­dım­cı­sı Valeh Ha­cı­yev ko­nuş­ma yaptı. Ho­ca­lı Soy­kı­rı­mı’nı in­san­lık su­çu­na ve ulus­la­ra­ra­sı hu­ku­ka ha­ka­ret ola­rak de­ğer­len­di­ren ko­nuş­ma­cı­lar, böy­le­si­ne men­fur suçu iş­le­yen Er­me­ni fa­şist­le­ri­nin şuana kadar yar­gı­la­na­rak ada­le­te tes­lim edil­me­di­ği­ni söy­le­di­ler.

 

Cum­hur­baş­ka­nı İlham Ali­yev'in Ho­ca­lı Soy­kı­rı­mı’nı dünya ka­mu­oyu­na ulus­la­ra­ra­sı dü­zey­de ulaş­tır­mak için al­dı­ğı özel ted­bir­le­rin, çe­şit­li kam­pan­ya­lar­la bu fa­ali­ye­tin yay­gın­laş­tı­rıl­ma­sı so­nu­cun­da bir­çok ül­ke­nin Ho­ca­lı tra­je­di­si­ni res­men ta­nı­dı­ğı­na dik­kat çe­kil­di.

 

"Ho­ca­lı İçin Ada­let!", 2008 yı­lın­da Hay­dar Ali­yev Vakfı Baş­kan Yar­dım­cı­sı Leyla Ali­ye­va'nın gi­ri­şi­miy­le baş­la­tıl­dı. Ulus­la­ra­ra­sı far­kın­da­lık kam­pan­ya­sı bu yönde ya­pı­lan ça­lış­ma­la­rın açık bir ör­ne­ği ola­rak gös­te­ril­di.

 

Ko­nuş­ma­cı­lar, çok kül­tür­lü de­ğer­le­re sahip olan Azer­bay­can'ın, Ho­ca­lı Soy­kı­rı­mı da dahil olmak üzere Er­me­ni van­dal­lar ta­ra­fın­dan iş­le­nen ağır suç­la­ra Vatan Mu­ha­re­be­si za­ma­nın­da cep­he­de cevap ve­ril­di­ği­ni, bu ve­si­ley­le de soy­kı­rım suçu iş­le­yen­le­rin se­vi­ye­si­ne inil­me­di­ği­ni yük­sek ahlak ve ma­ne­vi­yat nu­mu­ne­si gös­te­ri­le­rek sa­de­ce savaş mey­da­nın­da cevap ve­ril­di­ği­ni be­lirt­ti­ler. Er­me­ni­le­rin halk­la­rı­mı­za ve ül­ke­le­ri­mi­ze karşı iş­le­dik­le­ri plan­lı ve be­lir­li bir amaç güden ağır suç­la­rı çağ­daş dün­ya­nın gözü önün­de iş­len­miş ve bu suç­la­rın iz­le­ri­nin II. Ka­ra­bağ Sa­va­şı es­na­sın­da iş­gal­den kur­ta­rı­lan top­rak­lar­da or­ta­ya çık­tı­ğı be­lir­til­di.

 

Et­kin­lik, mo­de­ra­tör­lü­ğü­nü İstan­bul Üni­ver­si­te­si Tarih Pro­fe­sö­rü Mu­al­la Uydu Yücel'in yap­tı­ğı panel ile devam etti. Top­lan­tı­da Pro­fe­sör­le­r Bel­kıs Ulu­soy, Fethi Ge­dik­li ve Bakü Dev­let Üni­ver­si­te­si Hukuk Fa­kül­te­si De­ka­nı, Prof. Dr. Amir Ali­yev ko­nuş­tu.