TÜRKİYE & AZERBAYCAN Dergilerimiz Röportajlar Makaleler Diaspora Sosyal Medya İnfografik Makale Çağrısı Hakkımızda İletişim
İstanbul’da Ermenilerin Katlettiği İçişleri Bakanı Cevanşir İçin Anıt Dikildi | Türkiye Azerbaycan Dergisi

İstanbul’da Ermenilerin Katlettiği İçişleri Bakanı Cevanşir İçin Anıt Dikildi

1918-1920 yılları arasındaki Azerbaycan Cumhuriyeti’nin İçişleri Bakanı olan Behbud Han Cevanşir, 18 Temmuz 1921’de Ermeni terörist Misak Torkakyan tarafından katledildiği Pera Palace Oteli’nin önünde anıt mezar dikildi.

Azerbaycan’ın kuruluş sürecindeki en önemli devlet adamlarından biri olan ve İstanbul’da öldürülen Cevanşir’in hatırası bir abideyle ölümsüzleştirildi. Anıt heykelin açılış merasimine Azerbaycan’ın İstanbul Başkonsolosu Mesim Hacıyev, Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız ve İstanbul Vali Yardımcısı Ahmet Hamdi Usta’nın yanı sıra Cevanşir’in akrabaları ve çok sayıda gazeteci katıldı.

Etkinlikte konuşan İstanbul Başkonsolosu Mesim Hacıyev, sözlerine abidenin dikilmesi için destek sunan Türkiye Dışişleri Bakanlığı, İstanbul Valiliği ve Beyoğlu Belediye Başkanlığı’na

teşekkür ederek başladı. İlham Aliyev’in Azerbaycan’ın kuruluşunda büyük emekler veren devlet büyüklerini ebedileştirmek için başlattığı süreci devam ettirdiklerini belirten Hacıyev, “Cumhuriyetimizin kuruluşunu sağlayan liderlerin, İstanbul’da vefat edenlerin hatıralarını ebedileştirmek için çalışıyoruz. Bu abide Haydar Aliyev’in ‘Bir millet iki devlet’ şiarına uygun olarak hayata geçirildi.” diye konuştu.

Hacıyev, Beyoğlu’na her gün 2 milyon kadar turist geldiğini, abidenin bu açıdan çok önemli olduğuna dikkat çekerek şöyle devam etti:

“Bu abide Ermeni teröristlerin bugüne kadar Azerbaycan Türklerine karşı işledikleri cinayetlerin bir göstergesi daha olacaktır. Aynı zamanda bunu göstermek için İstanbul dahil olmak üzere Türkiye’nin birçok yerinde Hocalı’yla bağlı etkinlikler yapıyoruz ki Ermenilerin yaptığı katliamlar daha iyi anlaşılsın. “

Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız da konuşmasında şunları kaydetti: “Azerbaycan halkının yaşadığı acı bizim acımızdır. Başta Karabağ olmak üzere Azerbaycan’da yaşananları hatırlamak ve unutturmamak önemli bir meziyettir. Kardeşimize yapılan bizi de üzer.