TÜRKİYE & AZERBAYCAN Dergilerimiz Röportajlar Makaleler Diaspora Sosyal Medya İnfografik Makale Çağrısı Hakkımızda İletişim
İSTANBUL’DA DÜNYA AZERBAYCANLILARININ BİLİM İNSANLARI TOPLANTISI YAPILDI | Türkiye Azerbaycan Dergisi

İSTANBUL’DA DÜNYA AZERBAYCANLILARININ BİLİM İNSANLARI TOPLANTISI YAPILDI

9 Aralık 2022’de Türkiye’nin İstanbul şehrinde Dünya Azerbaycanlılarının Bilim İnsanları toplantısı yapıldı.

Türkiye ve Azerbaycan’ın devlet marşlarının okunması ile başlayan etkinlikte iki ülkenin bağımsızlığı ve toprak bütünlüğü uğrunda hayatlarını kaybeden şehitlerimizin hatırası saygıyla anıldı. Etkinliği beyan eden Devlet Diaspora Komitesi Başkanı Fuad Muradov toplantının önemine dikkat çekti ve Dünya Azerbaycanlılarının Şuşa’da yapılan Zafer Kurultayı’nda Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in yurt dışında yaşayan Azerbaycanlı bilim insanlarının güçlerinin birleştirilmesi ile ilgili tavsiyesini hatırlatıp şöyle dedi: Bu tavsiyenin hemen ardından yurt dışında yaşan Azerbaycanlı bilim insanlarının toplantılarının yapılması, onların potansiyellerinin Azerbaycan’ın yararına kullanılması ile ilgili görüşmeler yapıldı.

“Büyük hedefler belirlendi. Bugünkü etkinlikte bu hedeflere bütün detayları ile açıklık getirilecek. Dünya kamuoyuna Azerbaycan gerçeklerinin ve halkımızın gerçek sesinin duyurulması, Güney Azerbaycan’da yaşayan yurttaşlarımızın kendi hakları uğrunda mücadelesine diğer ülkelerde yaşayan yurttaşlarımız, özellikle bilim insanları kendi katkılarını sağlamalıdırlar. Bu anlamda sizin teşkilatlanmanızı ve faaliyetlerinizi koordine etmeniz özellikle önem arz eder.” diyerek Komite Başkanı düşüncesini paylaştı.

 14 ülkeden (Türkiye, ABD, Fransa, Kanada, Almanya, Avustralya, Kazakistan, Kırgızistan, Rusya, Gürcistan, Güney Kore, Estonya, İsveç, Mısır) 20 bilim adamının katıldığı etkinlikte 4 ülkeden (Çin, Japonya, Umman, Suudi Arabistan) Azerbaycanlı bilim adamları çevrimiçi olarak katıldı.

Ülkemizin Zafer Günü’ne adanmış videonun gösterilmesinden sonra etkinlikte konuşma yapan Türkiye-Azerbaycan Dostluk Dernekleri Federasyonu Yönetim Heyeti Başkanvekili Perviz Memmedzade bilim insanlarını selamladı ve bu toplantının büyük önem taşıdığını vurguladı. 

Türkiye Bilimler Akademisi Kurultayı üyesi, Sabahattin Zaim Üniversitesi’nin Rektörü Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar dünyadaki Türk ve Azerbaycanlı doktorların ortak çalışmalarının öneminden ve günümüzde daha da önemli olmasından bahsetti.

Azerbaycan Cumhuriyeti Eğitim Bakanlığının Eğitimde Kalite Güvencesi Ajansı’nın Başkanı Ülker Settarova uluslararası bilim projelerinin Azerbaycan’a getirilmesi ve genç bilim insanlarının yetiştirilmesi çalışmasına bugünkü toplantının katkı sağlayacağından eminliğini ifade etti.

Münih’teki Helmholtz Merkezi’nin (Hesaplamalı Biyoloji Enstitüsü) Profesörü, Humboldt Ödülü alan ilk Azerbaycanlı bilim insanı, Azerbaycan’ın emektar bilim adamı Mesut Efendiyev toplantının öneminden bahsetmekle birlikte Nobel ödüllü Güney Kaliforniya Üniversitesi’nin Dana ve David Dornsife Kimya Bölümü Başkanı, Amerika ve İsrail’in tanınmış bilim adamı Arieh Warshel etkinlik katılımcılarına hitaben yazılan tebrik mektubunu okudu. Arieh Warshel İstanbul Toplantısı katılımcılarına başarılar diledi, gelecek yıl yapılması beklenen yurt dışında yaşayan Azerbaycanlılar Bilim İnsanlarının Forumu’nun yapılmasını önemli bir girişim olarak adlandırdı ve Dünya Azerbaycanlılar Bilim İnsanları Forumu’na daveti kabul ettiğini belirtti. 

Kanada’nın Ontario eyaleti Waterloo Üniversitesinin Eski Başkanı Mekanik Mühendisi Profesör Feridun Hamdullahpur “Hızla değişen dünyamızda bilim/sanat, toplum, ekonomi, üçgeni: yüksek eğitimin yeri ve rolü” konusu üzerine sunumu ile konuşma yaptı.

Etkinlikte konuya uygun olarak toplantının amaçları gözden geçirildi, katılımcıların geri bildirimleri ve teklifleri dinlendi, asıl tartışma konularının ve biçiminin tanımlanması üzerine çalışma grupları oluşturuldu.

Dünya Azerbaycanlı Bilim İnsanları Forumu’nun yapılacağı ülkenin ve uygun zamanın seçilmesi ile ilgili fikir alışverişi yapıldı.