TÜRKİYE & AZERBAYCAN Dergilerimiz Röportajlar Makaleler Diaspora Sosyal Medya İnfografik Makale Çağrısı Hakkımızda İletişim
İlham Aliyev'den Şamahı'ya Ziyaret | Türkiye Azerbaycan Dergisi

İlham Aliyev'den Şamahı'ya Ziyaret

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, depremin hasara yol açtığı Şamahı’da incelemelerde bulundu.

Azerbaycan Milli İlimler Akademisi Sismik Hizmetler Merkezi’nden yapılan açıklamaya göre, merkez üssü İsmayıllı bölgesi olmak üzere yerel saatle 5 Şubat gecesi 23.31'de 6 büyüklüğünde deprem meydana geldiği bildirildi. Başkent Bakü’nün 151 kilometre uzağında, yerin 8 kilometre altında meydana gelen deprem, çevre bölgelerde bulunan yerleşim yerlerinde de hissedildi. Merkez üssünde 6 şiddetinde etki gösteren deprem yakın köylerde ise 5.3 olarak ölçüldü. Deprem neticesinde bazı evlerde hasar meydana geldi. Bu depremden sonra 6 Şubat tarihinde saat 02.34’te 3 büyüklüğünde bir deprem olduğu da belirtildi. Şehirde bulunan “2 Numaralı Okul”un pencerelerinin camları kırıldı, duvarı ise yıkıldı. Depremin ardından, Şamahı şehrindeki resmi yetkililer, evleri incelemelere başladı. Yaralılara acil yardım sağlanırken, depremler sonucunda hayatını kaybeden kimse olmadı.

 

Aliyev: “Endişelenmeyin, Yeni Ev Yapılacak”

 

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ise, depremin olduğu Şamahı’ya giderek incelemelerde bulundu ve vatandaşlarla görüşmeler yaptı. Olağanüstü Haller Bakanı Kemalettin Haydarov ve Şamahı İcra Hakimyetinin Başkanı Tahir Memmedov, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’e 5 ve 6 Şubat tarihlerinde yaşanan depremlerin bölgede yol açtığı zararlarla ilgili bilgiler verdi. Yıkılan ya da deprem nedeniyle hasar alan birçok yere incelemeleri sırasında giden İlham Aliyev, Salman Mümtaz Sokağı’nda bulunan Rasim Hesenov’a ait 33 numaralı evi de ziyaret etti. İki katlı, 5 odası bulunan evin iki odasının tamamen yıkıldığı bilgisi sunuldu. Ev halkı tarafından “Hoş gelmişsiniz, Allah sizi var eylesin. Çok sağ olun, biz sizden razıyız” sözleriyle karşılanan İlham Aliyev, “Sağ olun, yeni ev yapılacak, endişelenmeyin” dedi. İlham Aliyev ayrıca “Biz evleri onaracağız, yeniden yapacağız, bununla ilgili talimat verilmiştir. Olağanüstü Haller Bakanlığı’nın çalışanları dünden beri Şamahı’dalar, iyi çalışıyorlar. Bütün başvurular dikkate alınıyor ve evlerde incelemeler yapılıyor. Nereyi onarmak mümkünse orası onarılacak. Nerede onarım mümkün değilse yeni ev yapılacak. Devlet bu işi üstlenecek.” dedi. Ziyaret ettiği evin onarıma uygun olmadığını yeniden yapılması gerektiğini belirten İlham Aliyev, gerekli yardımların sağlanacağını ve bunun için talimatların verildiğini ifade etti.

 

Haydarov: “Komisyonların Sayısı Artacak”

 

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in sorusu üzerine Kemalettin Haydarov, Aliyev’i evlerin yeniden yapımı sürecinde vatandaşlara verilecek yardımlarla ilgili faaliyetler hakkında bilgilendirdi. İmkanı ya da bahçelerinde oturabilecekleri başka bir yeri olanların yerleştiklerini ifade eden Haydarov, imkanı olmayan vatandaşları da Şamahı İcra Başçılığı ile Olağanüstü Haller Bakanlığı’nın beraberce sağlanan uygun yerlere yerleştirdiğini söyledi. Ziyaretin düzenlendiği günden bir önceki günden ziyaretin gerçekleştiği zamana kadar 73 evin incelendiğini ifade eden Haydarov, bunların 26’sının hasarlı olduğunun belirlendiğini belirtti. Haydarov, toplam müracaatın 750 adet olduğunu, Şamahı’da on komisyonun, Ağsu’da iki komisyonun, İsmayıllı’da da iki komisyonun çalıştığını sözlerine ekledi. Kemalettin Haydarov, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in direktiflerini yerine daha çabuk getirmek için komisyonların sayılarını artıracaklarını söyledi.