TÜRKİYE & AZERBAYCAN Dergilerimiz Röportajlar Makaleler Diaspora Sosyal Medya İnfografik Makale Çağrısı Hakkımızda İletişim
Formula 1, Rüzgarlar Şehri Bakü’den Rüzgar Gibi Geçti! | Türkiye Azerbaycan Dergisi

Formula 1, Rüzgarlar Şehri Bakü’den Rüzgar Gibi Geçti!

Sezonunun dördüncü yarışını mükemmel bir performansın sonucunda Mercedes pilotu Valtteri Bottas kazandı.

Rüzgarlar şehri olarak Bakü’de düzenlenen Formula 1 Azerbaycan Grand Prix’de yine sürücüler yine rüzgar gibi geçti. Sezonunun dördüncü yarışını mükemmel bir performansın sonucunda Mercedes pilotu Valtteri Bottas kazandı.

 

Azerbaycan’da her sene büyük bir heyecanla takip edilen ve Bakü’nün güzelliklerinin dünyaya aktarılmasından önemli rol oynayan Formula 1 heyecanı bu sene de sürdü. Azerbaycan Grand Prix'sinin 2023'e kadar yarışma takvimindeki yerini muhafaza etmesine ilişkin anlaşma Azerbaycan’da imzalanmııştı. Azerbaycan Gençlik ve Spor Bakanı Azad Rahimov ile Formula 1 CEO'su Chase Carey imza attıkları imzalar sonucunda Bakü’nün Formula 1 heyecanına beş sene daha ev sahipliği yapması öngörülmüştü. Taraflar arasında ilk anlaşma 2014 yılında 2016'dan itibaren ilk beş yıl yarışların kesin düzenlenmesi ve akabindeki beş yıl için ise daha sonra karar verilmesini öngören toplam 10 yıllık bir anlaşma imzalanmıştı. Bu seneye kadar 3 yarışın düzenlendiği Formula 1’in dünyada meşhur pilotları Bakü’de ilk startlarını 2016’da almışlardı.

 

Son Yarışın Galibi Hamilton

 

Geçtiğimiz sene, yarışta Formula 1 Dünya Şampiyonası'nda 4. ayağı Azerbaycan Grand Prix'si oluşturmuştu. Bakü'nün sokaklarında oluşturulan 6,003 kilometrelik pistte yapılan 51 turluk yarışın galibi ise Mercedes takımının Büyük Britanyalı pilotu Lewis Hamilton olmuştu. Hamilton’u sırasıyla Ferrari pilotu Kimi Raikkonen, Force India-Mercedes’ten Sergio Perez,  Ferrari’den Sebastian Vettel ve Renault’dan Carlos Sainz takip etmişti.

 

Formula 1 Yine Nefes Kesti!

 

Formula 1 Dünya Şampiyonası'nın Azerbaycan’daki yarışı bu sene rüzgarlar şehri Bakü’de nefesleri kesti. Organizasyonu, 18 bini koltuklu ve 10 bini ayakta olmak üzere toplam 28 bin biletli seyircinin takip ettiği basına yansıdı. Yarışlar için sokakları piste dönüştürülen Bakü'de bu yılda önceki yıllara benzer şekilde festival gibi bir yarış yaşandı. Hazar Denizi kıyısında, yarışın yapılacağı pistin yakınındaki Ulusal Park'ta düzenlenen çeşitli aktiviteler Formula 1’e renk verdi. Sahilde kurulan stantlarda Azerbaycan'a özgü kültürel ürünler ile el sanatları Bakü’ye gelen turistlere tanıtıldı ve F1 tutkunlarına çeşitli yiyecekler sunuldu.