TÜRKİYE & AZERBAYCAN Dergilerimiz Röportajlar Makaleler Diaspora Sosyal Medya İnfografik Makale Çağrısı Hakkımızda İletişim
FİNLANDİYA’NIN HELSİNKİ VE KAZAKİSTAN’IN ŞU ŞEHİRLERİNDE AZERBAYCAN EVİ AÇILDI | Türkiye Azerbaycan Dergisi

FİNLANDİYA’NIN HELSİNKİ VE KAZAKİSTAN’IN ŞU ŞEHİRLERİNDE AZERBAYCAN EVİ AÇILDI

Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de Azerbaycan Evinin açılış töreni gerçekleştirildi.

Törende Devlet Diaspora Komitesinin Finlandiya’daki diplomatik birliklerinin, Azerbaycan Diasporasının yerel topluluğunun ve farklı toplulukların temsilcileri katıldı.

Etkinliği ilan eden İskandinav Azerbaycanlıları Koordinasyon Konseyinin Finlandiya koordinatörü, Helsinki Azerbaycan Evinin Başkanı Azer-Türk Gençler Teşkilatının Başkanı Ülviyye Cabbarova misafirleri selamladı.

Azerbaycan Devlet Marşı’nın ve Diaspora Marşı’nın okunması ile devam eden etkinlikte şehitlerimizin hatırası bir dakikalık saygı duruşu ile anıldı.

Devlet Diaspora Komitesinin Başkan Yardımcısı Elşad Aliyev konuşma yaparak, Avrupa’da sonraki Azerbaycan Evinin açılması vesilesiyle yurttaşlarımızı tebrik edip, bu durumu devletimizin yurt dışında yaşayan yurttaşlarımıza gösterdiği ilgi ve alakanın bir tezahürü olarak değerlendirmiştir. Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in V. Dünya Azerbaycanlılarının Kurultayı’nda Azerbaycan okullarının, pazar günü okullarının yabancı ülkelerde açılması yönündeki faaliyetlerin genişletilmesi, ana dilin yurttaşlarımızı birleştiren asıl faktör olmasına ilişkin tavsiyelerini hatırlatan Başkan Yardımcısı, Helsinki Azerbaycan Evinin bu yönde başarılı faaliyetler göstereceğine olan eminliğini ifade etti.

Unutmayalım ki kesinlikle Cumhurbaşkanı
İlham Aliyev’in Şusa’da yapılan V. Dünya Azerbaycanlılarının Kurultayı’nda dile getirdiği tavsiyelerden sonra dünyanın çeşitli ülkelerinde Azerbaycan evlerinin ve hafta sonu Azerbaycan okullarının sayısında gözle görülür artış olmuş, binlerce Azerbaycanlının yaşadığı Finlandiya’da Azerbaycan Evinin açılması ile dünyanın çeşitli ülkelerinde faaliyet gösteren benzer yerlerin sayısı 19’a çıkmıştır. Helsinki Azerbaycan Evinin uzun ömürlü olacağına, Azerbaycan diasporasının daha da güçlenmesinde, Finlandiya Azerbaycanlılarının tek bir platform etrafında birleşmesinde büyük rol oynayacağına olan güven ifade edildi.

 Etkinlikte konuşma yapan Finlandiya’nın, Güney Kafkasya Büyükelçisi Kirsti Narinen ve ülkemizin Finlandiya’daki elçiliğinin çalışanı Cavanşir Memmedov bu olayı devletlerimiz ve halklarımız arasında dostluk ve iş birliği ilişkileri bakımından önemli bir adım olarak adlandırıyorlar. Azerbaycan Evinin açılması haberinin yerel toplumda büyük ilgi gördüğü gözlemlendi. Büyükelçi Kirsti Narinen şöyle dedi: “Azerbaycan ile Finlandiya arasında asırlık ticari ve ekonomik ilişkiler mevcuttur. Bence, Helsinki’de Azerbaycan Evinin açılması birçok alanda karşılıklı tutumların gelişimi bakımından önemlidir.”

Türkiye’nin Finlandiya’daki elçisi Deniz Çakar’a göre, bu tür evlerin açılması iş birliğimizin çok güzel temeli olacak ve Azerbaycan’ın Finlandiya’daki diasporasının sesinin daha da yükselmesini sağlayacak. Ben bu eve büyük gurur ile geldim ve Azerbaycan Evinin bundan sonraki faaliyeti için elimizden geleni seve seve yapmaya hazırız.

Dokuz yıldır Finlandiya’da yaşayan Babek İmani burada Azerbaycan Evinin açılması ve hafta sonu okulunun başlamasından büyük sevinç duyduğunu ifade etti, 6 yaşındaki oğlu Rafael’in burada ana dilini çok iyi öğreneceğine inandığını belirtti.

Unutmayalım ki, Helsinki’deki Azerbaycan Evinde Diaspora Tv’nin “Vatan Uzakta Değil” programlarının çekimleri yapıldı.

Kazakistan’ın Şu şehrinde de Azerbaycan Evinin açılışı vesilesiyle etkinlik yapıldı.

Azerbaycan Etno-Kültürel Birliği’nin organizasyonu ile gerçekleşen törende yurttaşlarımız, yerli toplum temsilcileri, Kazakistan’ın Almatı, Kurday, Taraz ve diğer bölgelerinden gelen misafirler katılım sağladılar.

Etkinlikte konuşma yapan Birlik Başkanı Alişer Hüseynov ve Başkan Yardımcısı İsmail Memmedov Şu şehrinde Azerbaycan Evinin açılmasının nedeninden ve öneminden bahsettiler. Bu yerin bulunduğu bölgede yaşayan bütün Azerbaycanlıların bir araya getirilmesinde, daha düzenli faaliyet göstermesinde önemli rol oynayacağına emin olduklarını belirtip, birliğin gelecek faaliyet alanlarıyla ilgili planlarına dikkat çektiler.