TÜRKİYE & AZERBAYCAN Dergilerimiz Röportajlar Makaleler Diaspora Sosyal Medya İnfografik Makale Çağrısı Hakkımızda İletişim
ERMENİSTAN, AZERBAYCAN SINIRINDA PROVOKATİF SALDIRI: 80 ASKER ŞEHİT OLDU | Türkiye Azerbaycan Dergisi

ERMENİSTAN, AZERBAYCAN SINIRINDA PROVOKATİF SALDIRI: 80 ASKER ŞEHİT OLDU

12 Eylül gecesi, Ermeni silahlı kuvvetlerine ait birlikler Azerbaycan-Ermenistan devlet sınırının Taşkasan, Kelbecer ve Laçın yönlerinde büyük çaplı sabotajlar gerçekleştirdi.

Azerbaycan Cumhuriyeti Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Ermeni silahlı kuvvetlerine ait sabotaj gruplarının gece vakti bölgenin dağlık arazisini ve vadi boşluklarını kullanarak, Azerbaycan Ordusu birliklerinin mevzileri ile farklı yönlerdeki ikmal yolları arasındaki alanları mayınlandığını belirtti.

Bu eylemlerin bir an önce önlenmesi için birliklerimizce alınan acil tedbirler neticesinde bir çarpışma meydana geldi. Azerbaycan Ordusu'nun Başarkecher, İstisu, Karakilsa ve Görüş yerleşimleri istikametinde bulunan Ermeni silahlı kuvvetlerine ait birliklerin Taşkasan, Kelbecer ve Laçın bölgelerindeki bazı mevzi, sığınak ve üslerine çeşitli silahlarla ateş açıldı. Sonuç olarak, 19 Eylül bilgisine göre 80 personel kaybedildi ve askeri altyapı hasar gördü.

Ermenistan silahlı kuvvetlerinin provokasyonlarını ve ülkemizin topraklarına ve egemenliğine yönelik askeri tehditleri önlemek ve Kelbecer ve Laçın bölgelerinde altyapı çalışmalarında görev alan sivil işçiler de dahil olmak üzere askeri personelimizin güvenliğini sağlamak amacıyla, Azerbaycan Ordusunun bu yönde konuşlandırılan birimlerince kararlı tepki önlemleri alındı. Sabotaj operasyonlarına katılan Ermeni silahlı kuvvetlerinin yaklaşık 200 personeli ve askeri teçhizatı imha edildi.

Azerbaycan Cumhuriyeti Savunma Bakanlığı, provokasyon, çatışma ve kayıplardan tamamen Ermenistan'ın askeri ve siyasi liderliğinin sorumlu olduğunun bir kez daha altını çizdi.

Azerbaycan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, Azerbaycan Cumhuriyeti'nin toprak bütünlüğüne ve egemenliğine karşı atılacak her türlü adımı kararlılıkla önleyeceğini ilan etti. Ermeni tarafının Azerbaycan'a yönelik bir sonraki saldırısı, uluslararası hukukun temel norm ve ilkelerinin yanı sıra Azerbaycan, Ermenistan ve Rusya Federasyonu liderleri arasında imzalanan üçlü açıklamaların hükümlerinin ve aralarında varılan anlaşmaların ağır ihlalidir. Ermenistan'ın bu adımları devam eden normalleşme ve barış sürecine tamamen aykırıdır. Azerbaycan devletinin işgalden kurtulmuş bu topraklarda geniş çaplı imar çalışmaları yaptığı bir dönemde Ermenistan, saldırganlığa izin vererek bu süreci tüm gücüyle engellediğini bir kez daha göstermiştir.

Dünya Azerbaycanlılarının 12 Eylül 2022'de Ermenistan'ın provokasyonuna ilişkin uluslararası topluma hitaben yaptığı açıklamada, Ermenistan'ın aralarındaki barış sürecine provokasyon ile yanıt vermesinin ilk kez olmadığı üzüntüyle ifade edildi : "Dünyanın farklı ülkelerinde yaşayan ve faaliyet gösteren bizler, Azerbaycan toplumu üyeleri, Ermenistan'ın bu adımlarının devam eden normalleşme ve barış sürecine tamamen aykırı olduğunu söylüyoruz. Anavatanımızın işgalden kurtulmuş bu topraklarında büyük çaplı restorasyon ve inşaat çalışmaları yapılırken, Ermenistan'ın saldırganlığı bu sürecin her şekilde aksadığının bir başka açık göstergesidir. Uluslararası kuruluşlara ve önde gelen kurumlara bir kez daha çağrıda bulunuyor ve dünya kamuoyundan bu tür durumların bir daha yaşanmaması için uluslararası hukuk düzeyinde pratik adımlar atılmasını ve aynı zamanda Ermeni tarafını intikam düşüncelerine son vererek, barışa davet etme çabalarının artırılmasını talep ediyoruz".