TÜRKİYE & AZERBAYCAN Dergilerimiz Röportajlar Makaleler Diaspora Sosyal Medya İnfografik Makale Çağrısı Hakkımızda İletişim
ERİVAN HANI’NIN TORUNU KARABAĞ'I İLK KEZ ZİYARET ETTİ | Türkiye Azerbaycan Dergisi

ERİVAN HANI’NIN TORUNU KARABAĞ'I İLK KEZ ZİYARET ETTİ

Erivan Han'ın soyundan gelen Emir Ali Sardari Erivani, ailesiyle birlikte ilk kez Karabağ'ı ziyaret etti.

Devlet Diaspora Komitesi'nin organize ettiği ve desteklediği gezi, kurtarılan Fuzuli bölgesinden başladı. Ziyaret sırasında konuklara Fuzuli şehir merkezi ve cami kalıntıları gösterildi. Karabağ ekonomik bölgesinde (Şuşa bölgesi hariç) işgalden kurtarılan topraklarda Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanının özel temsilciliğinin çalışanı, bölgede tahrip edilen tarihi, kültürel ve dini eserler, bölgenin, ekolojik terörizm, savaş sonrası dönemde yürütülen imar ve inşaat çalışmaları hakkında konuğa detaylı bilgi verdi.

Amir Ali Sardari Erivani, Fuzuli havalimanı ile tanışırken ilk izlenimlerini Vasila Vahidgiz'in yazıp ev sahipliği yaptığı "Vatan Uzakta Değil" programıyla paylaştı. Bakü'yü ilk kez iki yıl önce ziyaret ettiğini söyleyen Erivani, "Karabağ ziyaretim büyük bir hayaldi ve şimdi buradayım. Karabağ bölgesini ziyaret ediyorum. Ermenilerin burada yaptıkları korkunçtur. Ama aynı zamanda böyle bir bina da görüyoruz (Yeni havalimanı). Bu inşaat çalışmaları bölgenin çehresini tamamen değiştiriyor. Erivan Han'ın varisi burada olmaktan çok mutluyum" dedi.

Daha sonra Erivan Hanı’nın torunu kültür başkentimiz Şuşa şehrinde olmuştur. Karabağ Hanlığı'nın kurucusu Penahali Han'ın harap olmuş sarayını gezerken hayal kırıklığını gizlemeyen Emir Ali Sardari Erivani, Penahali Han'ın sarayının yeniden inşa edilme şansı olduğunu, ancak Erevan Han'ın sarayı için aynı şeyi söyleyemeyeceğini kaydetti: “Sözün bittiği yer burasıdır. Bakın bunlar bu kültür mirasını ne hale getirmişler. Ama ümit varım ki, gelecekte Şuşa'da ve “belki de Erivan'da” her şeyin yeniden yoluna gireceğini umuyorum..."

 

Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanının Şuşa ilçesindeki özel temsilcisi Aydın Kerimov ile yapılan görüşmede konuğa Şuşa'da yürütülen inşaat çalışmaları hakkında detaylı bilgi verildi. Azerbaycan diasporasının faaliyetleri, Şuşa da dahil olmak üzere diaspora temsilcilerinin Karabağ'a yaptığı ziyaretler büyük beğeni topladı.

 

Temsil ettiği nesil hakkında bilgi veren konuk, işgalden kurtulan Karabağ'da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, özel temsilcisine misafirperverliği için teşekkür etti.

Kültür başkentimizde Cıdır Ovası’nda “Kurşunlanmış Heykelleri", Şuşa Bildirgesi'nin imzalandığı yeri, Gence Kapısı ve diğer turistik yerleri ziyaret eden konuk, sonrası dönemde antik kentimizde yapılan imar ve iyileştirme çalışmaları hakkında bilgi aldı. Ayrıca Ağdam ve Berda bölgelerini de ziyaret etti.

1974 yılında Tahran'da doğan Amir Ali Serdari Eravani 2003 yılından beri Almanya'da yaşadığını belirtmek gerekir. Alman otomotiv endüstrisinde araştırma ve geliştirme mühendisi olarak çalışıyor ancak aynı zamanda etnograf ve tarihçi olarak da biliniyor. Yerel ve uluslararası topluma Erivan Hanlığı hakkında eksiksiz bilgi sağlama konusunda oldukça aktif olan kişilerden biridir.