TÜRKİYE & AZERBAYCAN Dergilerimiz Röportajlar Makaleler Diaspora Sosyal Medya İnfografik Makale Çağrısı Hakkımızda İletişim
DİASPORA KOMİTESİ BAŞKANI İSRAİL'İ ZİYARET ETTİ | Türkiye Azerbaycan Dergisi

DİASPORA KOMİTESİ BAŞKANI İSRAİL'İ ZİYARET ETTİ

İsrail'in Rishon Le Zion kentinde, "Nizami Gencevi'nin Hayatı ve Eserleri", "Ebedi Hatıra ve Ebedi Utanç" ve "En Ünlü 100 Yahudi" kitapları için görkemli takdimat töreni düzenlendi.

İsrail'in Rishon Le Zion kentinde, "Nizami Gencevi'nin Hayatı ve Eserleri", "Ebedi Hatıra ve Ebedi Utanç" ve "En Ünlü 100 Yahudi" kitapları için görkemli takdimat töreni düzenlendi.

Etkinliğe; Devlet Diaspora Komitesi çalışanları, belediye temsilcileri, yerel topluluk ve Azerbaycan diasporasının üyeleri katıldı.

İsrail-Azerbaycan Uluslararası Derneği "Aziz"e bağlı Azerbaycan Kültür Merkezi Müdürü Yegana Salman'ın yöneticiliğinde düzenlenen etkinlikte; Belediye Başkan Yardımcısı Mikhail Raif ve Ariel Üniversitesi Rektörü Albert Pinkhasov, ülkelerinin kardeş şehirleri arasındaki dostluk ve iş birliği hakkında konuştular, bilim ve eğitim konularında Devlet Diaspora Komitesi çalışanlarının İsrail'e yaptıkları bu ziyarete çok değer verdiklerini ifade ettiler.

Devlet Diaspora Komitesi’nin desteği ve "Aziz" in girişimiyle gerçekleşen sunumda, Azerbaycan'ın dahi şairi ve düşünürü Nizami Gencevi'ye, Holokost Soykırı’mının kurbanlarına ve Azerbaycan'dan İsrail'e göç eden tanınmış Yahudilere ithafen İbranice ve Rusça yayınlanan kitaplar hakkında detaylı bilgi verildi. Etkinlik, Devlet Diaspora Komitesi'nin faaliyetlerini anlatan video-raporun gösterimi ile devam etti.

Törene katılanları selamlayan Devlet Diaspora Komitesi Başkanı Fuad Muradov, ülkemizin diaspora politikasından, Şuşa'da düzenlediği Dünya Azerbaycanlılarının 5. Kurultayı’nda Azerbaycan Cumhurbaşkanı Başkomutan Muzaffer İlham Aliyev'in savaş sonrası dönemde işgalden kurtulan Karabağ'daki mayın temizleme ve yeniden yapılanma sürecinde, Azerbaycanlıların ve diaspora örgütlerinin katkılarından bahsetti. Komitenin farklı dillerde kitap basımına destek verdiği, 3 önemli kitabın tanıtım töreninin Rishon Le Zion'da yapılmasının iki ülkenin kültürel mirasının ve tarihi gerçeklerinin gelecek nesillere tanıtılması ve aktarılmasında büyük rol oynayacağı belirtildi.

Devlet Diaspora Komitesi Başkanı, dost ülkede Azerbaycan toplumunun gelişimine yaptıkları katkıları ifade ederek, Tel Aviv'deki Dağ Yahudileri Sinagogu Hahambaşısı Shmuel Simantova’yı "Diaspora faaliyetinde hizmet ettiği için" madalya ile ödüllendirirken, "Aziz" İsrail-Azerbaycan Uluslararası Derneği Kudüs Şubesi Başkanı Alexander Agranovsky ve Profesör Michael Agarunova’ya da hizmetleri için ödüllerini takdim etti.

Ardından "Aziz"in çeşitli yıl dönümlerine gönderdiği tebrik mektupları okundu. Etkinliğin sanatsal bölümünde opera sanatçısı Kamelia Ioffe ve şarkıcı Tarlan Aliyev, Azerbaycan ve İbranice dillerinde müzik eserleri seslendirdi.

Yahudi Ajansı Genel Sekreteri, dış ilişkiler koordinatörü Josh Schwartz ve uluslararası ilişkiler departmanı başkanı Yigal Palmor ile cumhurbaşkanının dış politika danışmanı Yigal Palmor ile Kudüs şehrindeki "Soknut" Uluslararası Yahudi Örgütü'nün ofisinde bir toplantı yapıldı.

Devlet Diaspora Komitesi Başkanı Fuad Muradov, bir dizi İsrailli yetkiliyle görüştü. İsrail Maliye Bakanı Avigdor Lieberman, Tarım ve Kırsal Kalkınma Bakanı Oded Forer, Kudüs İşleri ve Miras Bakanı ile İskân ve İnşaat Bakanı Elkin Zeev, Elina Bordach Yalova liderliğindeki İsrail-Azerbaycan Parlamentolararası Dostluk Grubu’nun üyeleri, "İsrail Bizim Evimiz" Partisi’nin Genel Müdürü Inna Zilbergerts, Akko Birinci Belediye Başkan Yardımcısı, Yahudi Ulusal Fonu'nun bir yan kuruluşu olan Neimanuta'nın Başkanı Zeev Neumann katıldı.

İsrail Knesset'te yapılan görüşmelerde Azerbaycan diasporasının İsrail'deki faaliyetleri, Azerbaycan-İsrail iş birliği, Karabağ'ın imar ve imar sürecine yatırım çekmeye yönelik çaba ve fırsatlar ve geleceğe yönelik projeler ele alındı. Ülkemizden göç eden Yahudilerin Azerbaycan hakkında iyi izlenimlerinin, İsrail'de vatanımızın çok kültürlülük ve hoşgörü değerleri hakkında çok olumlu bir görüş oluşturduğu dikkat çekti.

Fuad Muradov'un İsrail ziyareti çerçevesinde bu ülkenin Diaspora İşleri Bakanı Naxman Shayla ile de görüştü. Görüşmede, Devlet Diaspora Komitesi’nin ve Diaspora İşleri Bakanlığı'nın faaliyet yönleri, çeşitli program ve projeler hakkında ayrıntılı bilgi verildi ve iş birliği olanakları masaya yatırıldı. Azerbaycan'daki Yahudi cemaatinin ve İsrail'deki Azerbaycan diasporasının faaliyetleri büyük beğeni topladı. Azerbaycan toplumu olarak ülkemizden dünyanın farklı ülkelerine göç eden Yahudilerin ortak projelere dâhil edilmesi için adımlar atılmasının önemine dikkat çekildi.

Etkinlikte, Azerbaycan ve İsrail'in güvenilir ortaklar olduğu, Vatan Savaşı ve savaş sonrası dönemde İsrail'in ülkemizin haklı konumunu desteklediği ve halklarımızın dostane ilişkilerinin tarihi gelenekleri olduğu memnuniyetle vurgulandı. Görüşmenin sonunda Devlet Diaspora Komitesi Başkanı, İsrailli meslektaşıyla Azerbaycan'ı ziyaret etmeye davet etti.

Akko şehrinde faaliyet gösteren "İsrail'deki Azerbaycan Evi"nde Azerbaycan toplumu üyeleriyle bir toplantı yapıldı. Etkinlikte konuşan Devlet Diaspora Komitesi Başkanı Fuad Muradov, 44 günlük Vatan Savaşı döneminde İsrail'de bir bilgilendirme kampanyası yürüttükleri ve Azerbaycan'ın gerçeklerini tanıtmak için çeşitli eylemler düzenledikleri için topluluk üyelerine teşekkür etti. Azerbaycan Cumhurbaşkanı, Muzaffer Başkomutan İlham Aliyev diasporamızın faaliyetlerini Vatan Savaşı sırasında çok takdir etmiş ve Zafer vesilesiyle halkımızı tebrik ederken, özellikle dünya çapında diasporanın hizmetlerine dikkat çekmiştir.

Akko Şehir Belediyesi Genel Müdürü Yaniv Ashur ve Şehir Kültür Evi Genel Müdürü Ayala Sivan Ben Yosef konuşma yaparak, topluluğumuzun kültürler arası anlayışa, sosyo-politik ve insani alanlarına katkılarına dikkat çekerek, halklarımız arasında kopmaz dostluk ilişkilerinin mevcudiyetini memnuniyetle karşıladıklarını vurguladılar.

"İsrail'deki Azerbaycan Evi" Başkanı Nekhamiya Shirin Mihaeli ve topluluk üyeleri, Diaspora ile Çalışma Devlet Komitesi heyetinin Akko'ya yaptığı ziyareti, Azerbaycan diasporasına gösterilen hassas tutumun bir göstergesi olarak değerlendirdi.

Etkinlik çerçevesinde, "İsrail'deki Azerbaycan Evi" Başkanı Nekhamiya Şirin, Devlet Diaspora Komitesi Başkanı Mihaeli'ye "Diaspora faaliyetinde hizmet ettiği için" Azerbaycan Cumhuriyeti madalyasını takdim etti. Cemiyet başkanı, İsrail'deki Azerbaycan diasporasının gelişimine katkılarından dolayı bu madalyaya layık görüldü.

Devlet Diaspora Komitesi Başkanı, Azerbaycan Milli Kahramanı Akko'da yaşayan kardeşi Albert Agarunov, Rant Agarunov ve aile üyelerini de ziyaret etti. Dostluk görüşmesinde, ülkemizin toprak bütünlüğü için canını veren tüm şehitlerimiz anıldı. Azerbaycan toplumunun İsrail'deki faaliyetleri ile ülkemizin kalkınması konusunda fikir alışverişinde bulunuldu.