TÜRKİYE & AZERBAYCAN Dergilerimiz Röportajlar Makaleler Diaspora Sosyal Medya İnfografik Makale Çağrısı Hakkımızda İletişim
DEVLET DİASPORA KOMİTESİ 20. YIL DÖNÜMÜ VESİLESİYLE TEBRİKLERİ KABUL ETTİ | Türkiye Azerbaycan Dergisi

DEVLET DİASPORA KOMİTESİ 20. YIL DÖNÜMÜ VESİLESİYLE TEBRİKLERİ KABUL ETTİ

5 Temmuz'da Devlet Diaspora Komitesi'nin kuruluşunun 20. yıl dönümü kutlandı. Bu vesileyle Komite, adresine gelen birçok tebrik bildirimini kabul etti.

ABD Ulusal Bilimler Akademisi üyesi dünyaca ünlü bilim adamı Nobel ödüllü Aziz Sancar, Devlet Diaspora Komitesi'ni kuruluşunun 20. yıl dönümü vesilesiyle kutladı ve Devlet Diaspora Komitesi Başkanı Fuad Muradov'a hitaben yazdığı mektupta; bu önemli olayla ancak gurur duyulabileceğini ifade etti.

"Türk diasporalarının son yıllardaki birlik ve beraberliği takdire şayandır. Bu doğrultuda başta sizin olmak üzere Devlet Diaspora Komitesi'nin rolü göz ardı edilemez. Değerli Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in Azerbaycan’ı ve diğer Türk devletlerinin kalkınması için Türk-Azerbaycan diasporasını tek yumruk olarak birleştirmek, yurt dışında yaşayan diasporalar tarafından başarıyla uygulanmaktadır. Ben, Amerika Birleşik Devletleri örneğini verebilirim. Azerbaycan’ın buradaki, Türkiye ve diğer Türk devletlerinin birliği, beraberliği bakımından faaliyetlerini çok takdir ediyorum. Komite'nin kuruluşunun 20. yıl dönümünü tebrik eder, Türk diasporasının güçlenmesini, Devlet Diaspora Komitesi'nin dünya çapında örgütlü bir güç olma çabalarında başarılarının devamını dilerim.” ifadelerini sözlerine ekledi Aziz Sancar.

20 yıllık Azerbaycan diasporasının faaliyetleri hakkında konuşan Eski Dışişleri Bakanı ve kıdemli Diplomat Hasan Hasanov, Devlet Diaspora Komitesi Başkanı Fuad Muradov'un bu göreve atanmasının ardından kurumun daha şeffaf hale geldiğini belirttiği sözlerine şu ifadeleri ekledi: “Diaspora faaliyetleri artık üst düzeyde düzenleniyor. Bu yükselişin ana sebebi diaspora kuruluşlarının koordinasyonudur. Bu zamana kadar organizasyonlar karışık bir şekilde faaliyet gösteriyordu. Her ülkede kendi diaspora teşkilatını kurup, kendini onun sahibi olarak görmüştür. Şimdi durum böyle değil, bu organizasyonlar düzenli bir şekilde çalışıyor, Azerbaycan dış politikasının ana çizgisini hayata geçiriyorlar. Organize olmak diasporanın kalitesini büyük ölçüde artırır. Diaspora Komitesi'nin savaş sırasında ve sonrasında daha aktif hale geldiğini belirtmek gerekir. Savaşı bitirdik, barış istiyoruz. Ermeniler ise bu duruma gayri ciddi yanaştıkları için durum gerginleşmektedir. Diaspora Komitesi'nin çalışmalarını bu yönde sürdürdüğünü düşünüyorum. Diasporamız, Ermenilerin barışa karşı bu tür yapıcı olmayan tutumunu dünyaya aktarmaktadır. Dünyada "Karabağ" adı verilen okullar oluşturulmuş, "Karabağ" kelimesinin özü uluslararası topluma anlatılmıştır. Fuad Muradov'a çalışmalarında başarılar diliyoruz; ne mutlu bize ki, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in talimatlarını başarıyla yerine getiriyor."

Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Dairesi (YTB) Başkanı Abdullah Eren, iki ülkenin diaspora örgütleri arasında yakın iş birliği olduğunu belirterek, bunun temelinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile İlham Aliyev arasındaki dostluk, kardeşlik ve karşılıklı güvenin önemli olduğunu vurguladı.

Abdullah Eren, karşılıklı iş birliğinin Şuşa Deklarasyonu ve "Bir millet, iki devlet, tek diaspora" felsefesi doğrultusunda sürdürüleceğini söyledi. "Kuruluşunun 20. yıl dönümü vesilesiyle, değerli dostum Fuad Muradov da dâhil olmak üzere Devlet Diaspora Komitesi'nde çalışan herkesi tebrik ediyorum." dedi.

Amerikan Yahudi Komitesi (AJC) İcra Direktörü David Harris'in Devlet Diaspora Komitesi Başkanı Fuad Muradov'a hitaben yazdığı mektupta, liderliğini yaptığı örgütün Azerbaycan ile ilişkilerine büyük önem verdiği ve bunun bir örnek teşkil ettiği belirterek, Devlet Diaspora Komitesi ile iş birliği sağlanmasına büyük önem verir: "Azerbaycan’ın, uzun yıllardır Devlet Diaspora Komitesi ile yaptığımız ziyaretler ve iş birliği sırasında çeşitli etnik toplulukların aktif katılımına, sosyal ve siyasi hayatta, ülke birliğinin güçlendirilmesi ve Azerbaycan kültürünün dünya kamuoyuna tanıtılmasına tanık olduk. Azerbaycan hükümetinin öncelikli yönü olan bu politikanın ilkeleri Devlet Diaspora Komitesi tarafından başarıyla uygulanmaktadır. Komitenin dünya Azerbaycanlılarını birleştirme ve koordine etme çabalarını çok takdir ediyorum, küresel meseleler ve uluslararası iş birliği konusunda ortak projeler için sabırsızlanıyorum ve asil görevinizde başarılar diliyorum."

Fransa'da faaliyet gösteren Uluslararası Diplomasi ve Diyalog Konseyi'nin direktörü Eric Gozlan da Devlet Diaspora Komitesi'ni kuruluşunun 20. yıl dönümü dolayısıyla kutladı.

Direktör, Devlet Diaspora Komitesi Başkanı Fuad Muradov'a hitaben yazdığı mektupta; Azerbaycan'dayken Karabağ'a yaptığı ziyareti ve “Güney Kafkasya’da Çatışma Sonrası Dönemde Gelişim” hakkında Bakü'de düzenlenen yuvarlak masa toplantılarına katılarak birçok konuya açıklık getirildiğini ve Azerbaycan'ın komşusuyla kalıcı barışa geri dönmek istediğini anladığını belirtti. Bu gerçekleri Fransız medyası aracılığıyla ülke kamuoyuna aktarmayı planladığını sözlerine ekledi.

Fransız uzman, Devlet Diaspora Komitesi'nin etkinliğini "birçok ülke için bir örnek" olarak nitelendirdi ve sözlerine şöyle devam etti: "Komite tüm dünyada mükemmel bir iş çıkarıyor. Umarım kuruluşumuz sizinle iş birliğini sürdürecek."

Azerbaycan asıllı ünlü Fransız foto muhabiri Reza Degati, komitenin dünya Azerbaycanlılarını bir araya getirmek için küçük ekibiyle birçok büyük projeye imza attığını belirterek: "Komisyonun son 20 yıllık faaliyeti gözler önündedir. Devlet Diaspora Komitesi'nin büyük etkinliklerle bizleri memnun etmeyi sürdürmektedir, Azerbaycan kültürünü dünyaya tanıtmasını ve dünyanın bizim kültürümüzden faydalanmasını temenni ediyorum. Ben de bu Vatan çocuğu olarak kendi kültürümüzü tüm dünyaya tanıtmak istiyorum. Komiteyi ve komite çalışanlarının 20. yıl dönümünü kutluyorum."

Rusya'nın emektar sanatçısı Eldar Aliyev, komite başkanı Fuad Muradov'u da tebrik ederek; "Size verilen ve başarıyla yerine getirdiğiniz görev şüphesiz ki, devlet politikasının ayrılmaz bir parçasıdır. Bu misyon, gezegenimizin dört bir köşesinde yaşayan Azerbaycanlıları birleştirmeyi amaçlıyor. Bu politikanın önemli yönlerinden biri de zengin Azerbaycan kültürünün tüm dünyaya tanıtılmasıdır. Size bundan sonra, Sayın Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in Komite’nin önünde verdiği görevleri yerine getirmede başarılar diler, büyük Azerbaycan'ın refahı ve gücü için yapılan çalışmaların birleştirilmesini ve tek bir yere yönlendirilmesini dilerim. Mutlu yıl dönümleri!"

Bakü-Napoli Derneği Başkanı Giuseppe Caniglio, büyük lider Haydar Aliyev'in girişimiyle kurulan Azerbaycan Cumhuriyeti Diasporası ile Devlet Diaspora Komitesi'nin kuruluşunun 20. yıl dönümü vesilesiyle tebriklerini iletti: "İtalya'daki ve dünyadaki Azerbaycanlılar, şahsım ve de bu yıl 15. yaşına girecek olan Napoli-Bakü Derneği adına, Başkan Fuad Muradov'a en içten selamlarımı iletiyorum."

Yaşat Vakfı Mütevelli Heyeti üyesi, Kopenhag Üniversitesi nöroloji profesörü ve baş danışmanı, Uluslararası Baş Ağrıları Derneği Başkanı ve İnsan Migren Araştırmaları Derneği direktörü Mesud Aşina, güçlü bir Azerbaycan'ın güçlü bir diaspora anlamına geldiğini belirttiği sözlerine şunları ekledi: “Dünya Azerbaycanlılarını bir araya getirmek, diaspora kuruluşlarının çalışmalarını düzenlemek, farklı ülkelerde yaşayan vatandaşlarımıza yalnız olmadıklarını, Azerbaycan devletinin dikkat ve özeninin her zaman yanlarında olduğunu hissettirmek gibi onurlu ve sorumlu bir misyon taşıyan Devlet Diaspora Komitesi'ni kuruluşunun 20. yıl dönümü vesilesiyle tebrik ediyor, başarılar diliyorum.”

Rusya Federasyonu TASS Haber Ajansı’nın ilk genel müdür yardımcısı, Rusya'nın emektar gazetecisi ve kültür işçisi, Devlet Ödülü sahibi Mikhail Gusman, Devlet Diaspora Komitesi Başkanı Fuad Muradov'a hitaben yazdığı mektupta, Komitenin kurulduğu günden bu yana Azerbaycan diasporasının büyümesi ve etnik gruplar arası diyaloğun güçlendirilmesine büyük katkılar sağladığını belirttiği sözlerine şu ifadeleri de ekler: "Rusya'da yaşayan 2 milyondan fazla yurttaşımız Komitenin ilgi ve desteğini çok takdir ediyor. Sizi temin ederim ki; Rusya'daki diasporamız, Azerbaycan'ın dünya çapındaki parlak başarılarından, ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınma konularında elde ettiği harika sonuçlardan içtenlikle ve tüm kalbiyle gurur duyuyor. Eminim ki, tüm hemşerilerimiz öz vatanlarına daima sadık kalacaklar, onu minnettarlık ve derin vatan sevgisi ile yaşatacaklar."

Ukrayna Yüksek Şurası’ndaki bir grup milletvekilinin yazdığı tebrik mektubunda; ülkelerimiz ve halklarımız arasındaki kardeşlik ilişkilerinin korunmasına, Azerbaycan diasporasının desteğine, Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Diaspora Komitesi ve Ukrayna Azerbaycanlılarının Birleşik Diasporası ile yakın iş birliğinin devam ettirilmesine her türlü katkıyı yapmaya devam edecekleri belirtildi: “Ukrayna Azerbaycanlıları, Ukrayna halkı ile dostluğu güçlendirmek ve Ukrayna toplumuna entegrasyon adına çok emek veriyor. Ukrayna ve Azerbaycan'ın kalkınmasında ve ilerlemesinde ortak çabalarla önemli sonuçlar ve başarılar elde edeceğimize inanıyoruz.

Sayın Fuad Muradov! Komitenizin kuruluşunun 20. yıl dönümü vesilesiyle sizi ve çalışma arkadaşlarınızı en içten dileklerimizle kutluyor, barış, başarı ve refah diliyoruz, bundan sonrası için de etkin iş birlikleri temenni ediyoruz."

İsviçre'de faaliyet gösteren Zürih Türk Müziği Cemiyeti Müdürü Mustafa Kabagöz, Devlet Diaspora Komitesi'nin tüm çalışanlarını tebrik ettiğini ve kendilerine başarılar dilediğini belirterek; "Heyet sadece Azerbaycan diasporasının değil, yurt dışındaki tüm Türklerin bir kurumudur. Biz bunu böyle görüyoruz. “Güçlü Azerbaycan, Güçlü Türkiye”, “Güçlü Türkiye, Güçlü Azerbaycan” demektir. Yaşasın Türkiye-Azerbaycan kardeşliği!"