TÜRKİYE & AZERBAYCAN Dergilerimiz Röportajlar Makaleler Diaspora Sosyal Medya İnfografik Makale Çağrısı Hakkımızda İletişim
CUMHURBAŞKANI İLHAM ALİYEV TÜRKİYE-AZERBAYCAN İLİŞKİLERİNİN 30'UNCU YILINI KUTLADI | Türkiye Azerbaycan Dergisi

CUMHURBAŞKANI İLHAM ALİYEV TÜRKİYE-AZERBAYCAN İLİŞKİLERİNİN 30'UNCU YILINI KUTLADI

Sov­yet­ler Bir­li­ği’nin da­ğıl­ma­sı ve Azer­bay­can’ın 1991'de ye­ni­den ba­ğım­sız­lı­ğı­nı ka­zan­ma­sı ile Azer­bay­can’ı ilk ta­nı­yan ülke Tür­ki­ye ol­muş­tur. Tür­ki­ye ile Azer­bay­can ara­sın­da 14 Ocak 1992'de ye­ni­den tesis edi­len dip­lo­ma­tik iliş­ki­le­rin bu yıl 30. yıl­ dö­nü­mü kut­lan­mak­ta­dır.

Azer­bay­can Cum­hur­baş­ka­nı İlham Ali­yev, Tür­ki­ye ve Azer­bay­can ara­sın­da dip­lo­ma­tik iliş­ki­le­rin ku­rul­ma­sı­nın 30’uncu yılı do­la­yı­sıy­la Cum­hur­baş­ka­nı Recep Tay­yip Er­do­ğan'a kut­la­ma me­sa­jı gön­der­di. Azer­bay­can Cum­hur­baş­kan­lı­ğı’ndan ya­pı­lan ya­zı­lı açık­la­ma­da, Cum­hur­baş­ka­nı İlham Ali­yev’in Tür­ki­ye ve Azer­bay­can ara­sın­da­ki dip­lo­ma­tik iliş­ki­le­rin ku­ru­lu­şu­nun 30’uncu yılı ne­de­niy­le Cum­hur­baş­ka­nı Recep Tay­yip Er­do­ğan’a gön­der­di­ği kut­la­ma me­sa­jı yer alır­ken Ali­yev,  “Sayın Cum­hur­baş­ka­nı, sev­gi­li kar­de­şim, Azer­bay­can Cum­hu­ri­ye­ti ile Tür­ki­ye Cum­hu­ri­ye­ti ara­sın­da­ki dip­lo­ma­tik iliş­ki­le­rin ku­rul­ma­sı­nın 30’uncu yıl dö­nü­mü­nü siz­le­ri ve kar­deş Tür­ki­ye hal­kı­nı en içten di­lek­le­rim­le kut­lu­yor, en iyi di­lek­le­ri­mi ile­ti­yo­rum. Kar­deş Tür­ki­ye ile 14 Ocak 1992'de dip­lo­ma­tik iliş­ki­le­rin ku­rul­ma­sı Azer­bay­can Cum­hu­ri­ye­ti ta­ri­hin­de önem­li bir olay­dı. Yir­min­ci yüz­yıl­da ikin­ci kez ba­ğım­sız­lı­ğı­nı ka­za­nan Azer­bay­can'ın önce Tür­ki­ye ta­ra­fın­dan ta­nın­ma­sı, ar­dın­dan dip­lo­ma­tik iliş­ki­le­rin ku­rul­ma­sı, ger­çek bir kar­deş­lik ve da­ya­nış­ma ör­ne­ği ola­rak hal­kı­mı­zın milli ha­fı­za­sı­na ebe­di­yen ka­zın­mış­tır.” ifa­de­le­ri­ne yer verdi.

 

“Tek Millet, İki Devlet”

Azer­bay­can ve Tür­ki­ye iliş­ki­le­ri­nin son dö­nem­de büyük bir ge­liş­me gös­ter­di­ği­ni de gu­rur­la be­lirt­mek is­te­di­ği­ni ifade eden Ali­yev, “Ül­ke­le­ri­miz, ta­ri­hi sı­nav­lar­dan onur ve gu­rur­la ge­çe­rek, ‘Tek mil­let, iki dev­let’ slo­ga­nı­nın ru­hu­na bağ­lı­lık­la­rı­nı bir kez daha ka­nıt­la­mış ve onu ya­şat­mış­tır. Bugün halk­la­rı­mı­zın asır­lık bir­li­ği, kar­deş­li­ği ve dost­lu­ğu gibi sağ­lam te­mel­ler üze­ri­ne inşa edil­miş dev­let­le­ra­ra­sı iliş­ki­le­ri­miz en üst dü­zey­de­dir. Kar­deş ül­ke­le­ri­mi­zin si­ya­si, eko­no­mik, ti­ca­ri, kül­tü­rel, ener­ji, as­ke­ri, tek­no­lo­jik ve diğer alan­lar­da kar­şı­lık­lı yarar sağ­la­yan iş bir­li­ğin­den ve ulus­la­ra­ra­sı ku­ru­luş­lar­da­ki ba­şa­rı­lı iş bir­li­ğin­den mem­nu­ni­yet du­yu­yo­ruz.” dedi.

Bize İlham Verdiniz

Tür­ki­ye’nin Azer­bay­can'ın top­rak bü­tün­lü­ğü­nü sağ­la­ma ko­nu­sun­da­ki ka­rar­lı, net tavrı ve Azer­bay­can’ın da­va­sı­na ver­di­ği sar­sıl­maz des­te­ği­nin Azer­bay­can hal­kı­na ilham ver­di­ği­ni söy­le­yen Ali­yev, “Azer­bay­can halkı, 44 gün­lük Vatan Sa­va­şı'nın ilk sa­at­le­rin­den son da­ki­ka­la­rı­na kadar siz, Tür­ki­ye Cum­hu­ri­ye­ti ve kar­deş hal­kı­nı­zın gös­ter­di­ği ma­ne­vi des­te­ği ve da­ya­nış­ma­yı asla unut­ma­ya­cak­tır. Bugün, kur­ta­rıl­mış top­rak­la­rın büyük bir ye­ni­den in­şa­sı ve res­to­ras­yo­nun­da Tür­ki­ye ile yan yana ça­lış­mak bizim için büyük bir zevk. Biz de her ko­nu­da kar­deş Tür­ki­ye'nin her zaman ya­nın­da ola­ca­ğız. Bu­gü­nün ger­çe­ği­nin ve halk­la­rı­mız için gurur kay­na­ğı olan örnek Azer­bay­can-Türk bir­lik ve kar­deş­li­ği­nin ge­lecek ne­sil­le­re st­ra­te­jik bir yol ha­ri­ta­sı, ebedi ve sar­sıl­maz bir miras ola­rak ka­la­ca­ğın­dan emi­nim. Bu önem­li ta­ri­hi yıl­ dö­nü­mü­nü bir kez daha iç­ten­lik­le kut­lu­yor, kar­deş Tür­ki­ye hal­kı­na sağ­lık, ça­lış­ma­la­rı­nız­da ba­şa­rı­lar, barış ve refah di­li­yo­rum.” Azer­bay­can Cum­hur­baş­ka­nı İlham Ali­yev me­sa­jı­na bu şe­kil­de son ve­rir­ken ko­nu­ya iliş­kin ola­rak Tür­ki­ye Cum­hu­ri­ye­ti Dı­şiş­le­ri Ba­kan­lı­ğı bir açık­la­ma ya­yın­la­dı.

Türk Dışişlerinden 30. Yıl Mesajı

Dı­şiş­le­ri Ba­kan­lı­ğı'ndan, Azer­bay­can ile iliş­ki­le­rin 30'uncu yıl dö­nü­mü do­la­yı­sıy­la ya­pı­lan açık­la­ma­da, "İki ül­ke­nin kar­deş­li­ği ve yakın iş bir­li­ği, ortak böl­ge­le­rin­de barış ve is­tik­ra­rın da büyük bir gü­ven­ce­si ha­li­ne gel­miş­tir." de­nil­di. Ba­kan­lık­tan ya­pı­lan ya­zı­lı açık­la­ma­da, 30 yıl önce "Ye­ni­den Dip­lo­ma­tik İliş­ki­ler Te­si­si Hak­kın­da­ki Pro­to­kol"ünün im­za­lan­ma­sıy­la iki ülke ara­sın­da­ki dip­lo­ma­tik iliş­ki­le­rin baş­la­tıl­dı­ğı be­lir­ti­le­rek, Azer­bay­can'ın ba­ğım­sız­lı­ğı­nı ilan et­me­si­nin ar­dın­dan dip­lo­ma­tik iliş­ki kuran ilk ül­ke­nin Tür­ki­ye ol­du­ğu ha­tır­la­tıl­dı.

 

Türkiye Adeta Çifte Bayram Yaşamıştı

 

Azer­bay­can'ın 29 Ekim 1991'de ulus­la­ra­ra­sı ca­mi­anın eşit hak­la­ra sahip bir üyesi ol­du­ğu­na dair ira­de­si­ni kuv­vet­li bi­çim­de or­ta­ya koy­du­ğu vur­gu­la­nan açık­la­ma­da, o ta­rih­te Tür­ki­ye'nin adeta çifte bay­ram ya­şa­dı­ğı ifade edil­di.

 

Açık­la­ma­da, "Ara­dan geçen 30 yıl bo­yun­ca Tür­ki­ye, iyi günde de kötü günde de dost ve kar­de­şi Azer­bay­can’ın ya­nın­da olmuş, bunu kah­ra­man Azer­bay­can or­du­su­nun 44 gün­lük vatan mu­ha­re­be­siy­le top­rak­la­rı­nı iş­gal­den kur­tar­ma­sı son­ra­sın­da duy­du­ğu büyük se­vinç­le bir kez daha gös­ter­miş­tir." ifa­de­le­ri­ne yer ve­ril­di. İki ül­ke­nin de 30 yıl ön­ce­si­ne göre çok daha güçlü ol­duk­la­rı­na dik­kat çe­ki­len açık­la­ma­da, iki ül­ke­nin kar­deş­li­ği ve yakın iş bir­li­ği­nin, ortak böl­ge­le­rin­de barış ve is­tik­ra­rın da büyük bir gü­ven­ce­si ha­li­ne gel­di­ği be­lir­til­di.

 

Açık­la­ma­da, 15 Ha­zi­ran 2021'de im­za­la­nan Şuşa Be­yan­na­me­si ile müt­te­fik­lik se­vi­ye­si­ne çı­kar­tı­lan iliş­ki­le­rin bun­dan sonra da devam ede­ce­ği vur­gu­la­na­rak, şun­lar kay­de­dil­di: "Cum­hu­ri­ye­ti­mi­zin ku­ru­cu­su Gazi Mus­ta­fa Kemal Ata­türk’ün, 'Azer­bay­can'ın se­vin­ci bizim se­vin­ci­miz, ke­de­ri bizim ke­de­ri­miz' ifa­de­si­ne ve Umum­mil­li Lider Hay­dar Ali­yev’in dile ge­tir­di­ği 'tek mil­let, iki dev­let' şi­arı­na ya­kı­şan yak­la­şım da budur." şek­lin­de söz­le­ri­ni nok­ta­la­dı.