TÜRKİYE & AZERBAYCAN Dergilerimiz Röportajlar Makaleler Diaspora Sosyal Medya İnfografik Makale Çağrısı Hakkımızda İletişim
CUMHURBAŞKANI İLHAM ALİYEV LAÇIN BÖLGESİNİ ZİYARET ETTİ | Türkiye Azerbaycan Dergisi

CUMHURBAŞKANI İLHAM ALİYEV LAÇIN BÖLGESİNİ ZİYARET ETTİ

Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev 21 Eylül'de Laçın bölgesini ziyaret etti.

Devlet Başkanı, Kelbecer-Laçın karayolunun 35. kilometresinde Laçın Uluslararası Havalimanı'na 2400 metre uzunluğundaki erişim tünelinin yapımıyla ilgili bilgi aldı.

Azerbaycan Karayolları Devlet Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Saleh Memmedov, yeni inşa edilen tünel hakkında devlet başkanına bilgi verdi. Kelbecer-Laçın karayolunun Kelbecer şehrinin Kamışlı köyünden başlayıp işgalden kurtarılan Laçın şehrinin topraklarından geçtiği dikkat çekti. Yeni yolun, bu bölgelerin birçok yerleşim alanına, bölgenin merkezine ve yeni inşa edilen Laçin Uluslararası Havalimanı'na kolay ulaşım sağlayacağı belirtildi.

Daha sonra Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Laçın şehrinde Azerbaycan bayrağını dalgalandırdı. Burada konuşan devlet başkanı, bunun tarihi bir olay olduğunu belirterek, "Laçın'ın kurtuluşu her zaman tarihte kalacaktır. Azerbaycan bayrağı, şehitlerimizin canları ve kanları pahasına kahraman asker ve subaylarımızın fedakarlıkları sayesinde burada sonsuza kadar dalgalanacaktır."

Cumhurbaşkanı, 12-13 Eylül'de Ermenistan'ın Azerbaycan devlet sınırında yaptığı provokasyona da değindi: "13 Eylül'de yine şehit verdik. Allah tüm şehitlerimize rahmet eylesin. Allah gazilerimize şifa versin. Allah şehitlerimizin yakınlarına sabır versin. Ama bilsinler ki, şehitler vatan uğruna şehadete yükseldiler. Azerbaycan Ordusu taarruza geçerek düşmanı geri çekilmeye mecbur kıldı. Umarım ki bu onlara iyi bir ders olur. Çünkü bizi kimsenin ve hiçbir şeyin durduramayacağını gördüler. Kimsenin çağrısı, hiçbir beyanı, hiçbir girişim bizi durduramaz. Biz öz topraklarımızdayız ve öz topraklarımızı koruyoruz. Sınırdaki mevzilerimiz, herhangi bir Ermeni provokasyonunu öngörmemize ve gerekli önlemleri almamıza olanak sağlıyor. Biz Murov dağından Araz nehrine kadar Azerbaycan-Ermenistan sınırında elverişli konumlardayız. Bu mevziler bize hem askeri bir avantaj hem de önemli iletişim hatlarının kontrolü de dahil olmak üzere geniş bir alanda görsel kontrol imkanı veriyor ve biz zaten bu bölgelerde bulunuyoruz. Otuz yıldır bu sınırlara girmedik. İkinci Karabağ savaşının bitmesinden sonra sınırlara gittik. Ermenistan, topraklarına girdiğimiz için bizi suçlamak istiyorsa, bunun hiçbir temeli yoktur. Birincisi, sınır dedikleri yerde olsaydı, hududu kurarlardı, hudut hatlarını inşa ederlerdi, muhabere kurarlardı, mühendislik işleri yapardı. Bütün Karabağ ve Zengezur'un kendilerine kalacağına inanıyorlardı. Bu yüzden Azerbaycan-Ermenistan sınırında hiçbir şey yapmadılar. Yani sınırımız çizilmeden kimse sınırın nereden geçtiğini söyleyemez. Tekrar söylüyorum, müzakerelere hazırız ve sınırlandırma komisyonlarının Azerbaycan-Ermenistan komisyonlarının çalışmalarının sorumluluğunu alıyoruz. Tüm haritaları topladık. Bir kez daha söylemek istiyorum ki, 19. yüzyıl, 20. yüzyıl ve daha öncesine ait haritalar da dahil tüm haritalar elimizde mevcut ve bu haritalar kimin hangi topraklarda olduğunu açıkça gösteriyor. Bu yüzden sınırlar netleştirilmeden kimse bizi suçlayamaz."

Cumhurbaşkanı daha sonra Laçın şehrinin merkez caddesinde Ermenilerin neden olduğu tahribata baktı ve şehrin çevresini gözlemledi.

Devlet Başkanımız, Azerenerji Açık Anonim Şirketi tarafından Laçın şehrinde inşa edilecek 110/35/10 kV "Laçın" Kavşağı Trafo Merkezi'nin temel atma törenine de katılarak, trafo merkezinin temelini attı. "Azerenerji" Açık Anonim Şirketi Başkanı Baba Rzayev, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'e "Laçin" Kavşağı Trafo Merkezi hakkında bilgi verdi.