TÜRKİYE & AZERBAYCAN Dergilerimiz Röportajlar Makaleler Diaspora Sosyal Medya İnfografik Makale Çağrısı Hakkımızda İletişim
Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in 2019 Yılı Değerlendirmesinde Türkiye’ye Destek | Türkiye Azerbaycan Dergisi

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in 2019 Yılı Değerlendirmesinde Türkiye’ye Destek

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, 2019 yılına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, 2019 yılına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Azerbaycan’daki ulusal televizyon kanallarında yayınlanan değerlendirmesinde Aliyev, birçok konuya değindi. Azerbaycan’ın dış politikası, içişleri ve bölgesel projelerle ilgili açıklamalarda bulunan Aliyev, geçtiğimiz yılın ülkesi için başarılı bir şekilde tamamlandığını ifade etti. Azerbaycan’ın hedeflerinin gerçekleştirildiğine ve ülkedeki gelişime vurgu yapan Aliyev, komşu ülkelerle ilişkilerin daha da geliştirildiğini ifade etti. 

Azerbaycan’ın dış siyasetiyle bağlamında Avrupa Birliği (AB) ile ilişkilerle ilgili de mesajlar veren Aliyev, “Avrupa'ya entegrasyon konusunda adımlarımızı attığımızı düşünüyorum. Yeni adımlara hem ihtiyaç yok hem de o adımlar sonuç vermeyecek. Biz AGİT ve Avrupa Konseyi'ne üyesiz. Bu, Avrupa entegrasyonunun bir çeşididir. Avrupa entegrasyonu denildiğinde AB'ye üyelikten bahsediliyorsa bu tamamen olanaksızdır” diye konuştu.

 “Türkiye’yi Müslüman Olduğu İçin AB'ye Almıyorlar”

Brexit tartışmalarına değinen ve Avrupalı liderlerin AB’nin genişlemesine karşı çıktıklarına işaret eden Cumhurbaşkanı Aliyev, Türkiye’nin AB ile ilişkilerinde adımlarında sonuç alamadığını ve bunun Türkiye’ye yapılan bir adaletsizlik olduğunu şu sözlerle vurguladı: "Kardeş Türkiye örneğine bakalım. Türkiye'nin AB ile imzaladığı anlaşmanın üzerinden yıllar geçti. Fakat sonraki adımlar sonuç verdi mi? Tabii ki hayır. Bu da büyük adaletsizliktir. Bazı eski Sovyet ülkeleri AB'ye girdi. Onlar Türkiye'den daha mi gelişmiş ülkeler? Hayır. Onlar AB'ye üye olmak için daha mı hazırlıklıydı? Hayır. Peki, onları neden kabul ettiler ama Türkiye'yi kabul etmediler? Sorunun cevabı bellidir. Çünkü Türkiye Müslüman ülkesidir. Şimdi bunu açıkça söylüyorlar. Daha önce bazı bahaneler getiriyorlardı, şimdi ise gizlemiyorlar. Müslüman ülkesi olduğu için Türkiye'yi AB'ye almıyorlar. Bu durumda Azerbaycan'ı da kabul etmezler. Diyelim ki yarın bize dediler ki gelin üye olun. Bu bize gerekli mi. Kesinlikle hayır."

"Baskılarla Karşı Karşıya Kaldık"

Cumhurbaşkanı Aliyev, Bakü-Tiflis-Kars demir yolu hattına ilişkin açıklamalarda da bulundu. Aliyev, demir yolunun inşası sürecinde karşılaştıkları engellemeleri ve zorlukları belirterek stratejik altyapı projesi olarak gördükleri bu hattı uluslararası baskılara rağmen neticelendirdiklerini söyledi.

Aliyev, konuyla ilgili olarak “Baktık ki bu işi komşularla birlikte kendimiz yapmamız lazım. İlk olarak Türkiye ile anlaştık. Daha sonra Gürcistan'la müzakerelere başladık. Gürcistan'ın maddi durumu yoktu. Bu yüzden işi biz üstlendik ve Gürcistan'a, inşaatın Azerbaycan şirketleri tarafından yapılması şartıyla 800 milyon dolar kredi verdik. Tüm bunları ayarladıktan sonra uluslararası baskılarla karşı karşıya kaldık. Bunu beklemiyorduk. Çünkü haritaya bakan herkes bu hattın gerekli olduğunu görürdü. Fakat bazı Batı ülkeleri buna karşı çıkıyordu. Gürcistan'a, projeye onay vermemesi için baskılar başladı. Çünkü bu proje gerçekleşse Ermenistan çıkmaza girecekti. Dünyadaki Ermeni yanlısı güçler ve Ermeni diasporası buna açıkça karşı çıktı. Fakat biz Gürcistan yönetimini bu projenin faydalı olduğu hususunda ikna edebildik. Mutabakat sağlandıktan sonra ben bazı Batılı liderlere açıkça dedim ki 'yardım etmiyorsanız bize engel olmayın.' Engel çıkartırsanız biz de bazı konularda size engel çıkartırız. Böylece anlaşma imzalandı ve proje 2 yıl önce tamamlandı. Şimdi biz sadece beklediğimiz yerlerden değil yeni adreslerden de bu hatla yük kabul ediyor ve gönderiyoruz” dedi.

“TANAP'ın çok büyük önemi var!”

Cumhurbaşkanı Aliyev, Türkiye ve Azerbaycan’ın uluslararası alanda stratejik önemini artırmasında önemli rol oynayan enerji ve ulaştırma projeleri hakkında da fikirlerini kamuoyuyla paylaştı. TANAP'ın önemini vurgulayan Aliyev, projeyi "tarihi olay" diyerek niteledi.

İlham Aliyev, TANAP'ın planlanan zamandan önce ve hesaplanandan daha düşük maliyetle tamamlandığını belirtti. Aliyev "2012'de Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la tarihi anlaşmaya imza attık. TANAP sadece Türkiye'den geçen bir hat değil. Bu hat hem Türkiye'ye hem Gürcistan'a hem de Avrupa'ya doğal gaz sağlayacak ve artık sağlıyor. Aynı zamanda bize tüm doğal gaz kaynaklarımızı kullanmaya, yabancı sermaye çekmeye olanak sağlayacak. Böylece Azerbaycan doğal gaz ihracından gelir elde edecek. Uzun vadede ana gelir kaynağımız doğal gaz olacaktır. Bu yüzden TANAP'ın çok büyük önemi var" dedi.