TÜRKİYE & AZERBAYCAN Dergilerimiz Röportajlar Makaleler Diaspora Sosyal Medya İnfografik Makale Çağrısı Hakkımızda İletişim
CUMHURBAŞKANI İLHAM ALİYEV, AVRUPA KONSEYİ BAŞKANI CHARLES MİCHEL VE ERMENİSTAN BAŞBAKANI NİKOL PAŞİNYAN İLE BRÜKSEL'DE BİR ARAYA GELDİ. | Türkiye Azerbaycan Dergisi

CUMHURBAŞKANI İLHAM ALİYEV, AVRUPA KONSEYİ BAŞKANI CHARLES MİCHEL VE ERMENİSTAN BAŞBAKANI NİKOL PAŞİNYAN İLE BRÜKSEL'DE BİR ARAYA GELDİ.

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel'in davetlisi olarak Belçika'nın başkenti Brüksel'e ziyaretde bulunan Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, 31 Ağustos'ta Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile bir araya geldi. Görüşmenin ardından Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, üçlü toplantının sonuçları hakkında basına açıklama yaptı.

Açıklama şöyle:

"Mayıs ayında yaptığımız son görüşmemizde mutabık kaldığımız üzere bugün Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile görüştüm.

Bu, bizim bu formattaki dördüncü toplantımızdı. Güney Kafkasya'daki son gelişmeleri ve Avrupa Birliği ile iki ülke arasındaki ilişkileri görüştük. Fikir alışverişimiz açık ve verimliydi. Bunun için her iki lidere de teşekkür ediyorum. Gündemimizde yer alan tüm konuları gözden geçirdik. Son toplantımızda varılan anlaşmalara yönelik bazı adımların atıldığını görmek sevindiricidir.

 

Barış Antlaşması

Bugün, Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki devletlerarası ilişkileri düzenleyen barış anlaşmasının ilerlemesine yönelik önemli çalışmaların hızlandırılması konusunda mutabık kaldık ve Dışişleri Bakanlarına taslak metinleri hazırlamak için bir ay içinde toplanmaları talimatını verdik.

 

İnsani Meseleler

Ayrıca insani meselelerin yanı sıra mayın temizleme ve gözaltına alınan ve kaybolan kişilerin akıbetleri hakkında ayrıntılı görüşmeler yaptık. Avrupa Birliği bu sorunlarla ilgilenmeye devam edecek.

 

Sınır Meseleleri

Sınır belirleme ve istikrarı daha iyi sağlamak için tüm konularda kaydedilen ilerlemeyi gözden geçirdik. Sınır Komisyonu'nun bir sonraki toplantısının Kasım ayında Brüksel'de yapılması konusunda anlaştık.

 

İletişim

İletişim hatlarının açılmasına ilişkin koşulların tartışılmasında elde edilen sonuçları inceledik. Tüm bu tartışmalarla birlikte, her iki taraf insanlarını da uzun vadeli ve sürdürülebilir bir barışa hazırlamanın önemli olduğunu belirtmek istiyorum. Bu bağlamda, kamuya verilen mesaj çok önemlidir. Böylesine hassas bir durumda, karşı taraf kamuoyunda konuşulan her kelimeyi gerçekten duyar ve değer verir.

Avrupa Birliği, uzun vadeli ve sürdürülebilir barış yönünde desteğini göstermeye hazırdır.

Avrupa Birliği, hem ülkelerin hem de halklarının yararına ekonomik kalkınmayı ilerletmeye devam edecektir. Kasım ayı sonunda bu formatta tekrar buluşmak üzere anlaştık."