TÜRKİYE & AZERBAYCAN Dergilerimiz Röportajlar Makaleler Diaspora Sosyal Medya İnfografik Makale Çağrısı Hakkımızda İletişim
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan “28 Mayıs” Tebriği | Türkiye Azerbaycan Dergisi

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan “28 Mayıs” Tebriği

Recep Tayyip Erdoğan’ın Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’e gönderdiği kutlama mesajıyla 28 Mayıs’ı en yüksek seviyede kutladı.

28 Mayıs 1918 yılında İslam dünyasındaki ilk demokratik ve laik cumhuriyeti olan Azerbaycan Halk Cumhuriyeti’nin 101.  kuruluş yıldönümü Bakü başta olmak üzere dünyanın birçok yerinde kutlanırken Türkiye’nin çeşitli şehirlerinde de 101. yıldönümü coşkusu yaşandı. Azerbaycan’da düzenlenen kutlamalar kapsamında Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Cumhuriyet Anıtı önündeki törene iştirak etti. Cumhurbaşkanı Aliyev, Azerbaycan Milli Marşı'nı okudu ve anıta çelenk bıraktı. 28 Mayıs Cumhuriyet Günü dolayısıyla ABD, Japonya, Büyük Britanya, Çin, San Marino, Bulgaristan, İtalya, Türkmenistan, Mısır, Kazakistan, Cezayir, Kırgızistan, Tacikistan, Küba, Tacikistan, Belçika, Suudi Arabistan, Irak, Hindistan, Afganistan, Avusturya, Özbekistan, İsveç, Güney Kore gibi çok sayıda ülkenin lideri veya üst düzey yöneticisi, Cumhurbaşkanı Aliyev’e kutlama mesajı gönderdi.

Türkiye de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’e gönderdiği kutlama mesajıyla 28 Mayıs’ı en yüksek seviyede kutladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı Aliyev'e gönderdiği mesajda “(Bir millet, iki devlet) sloganıyla genişleyen stratejik ilişkimizi daha da güçlendirmeye kararlı olduğumuzu bir kez daha vurgulamak istiyorum. Önümüzdeki dönemde de yakın iş birliğimizin, bölgemiz ve bölgemizin ötesinde barış, refah ve istikrara önemli katkı sağlayacağına yürekten inanıyorum. Zatıalinize sağlık ve mutluluk, dost ve kardeş Azerbaycan halkına barış ve refah dileklerini bir kez daha ifade ediyorum.” denilirken dost ve kardeş Azerbaycan'ın bağımsızlığını elde ettikten sonra her alanda kazanılan büyük başarıların Türkiye için de gurur kaynağı olduğu belirtildi.

28 Mayıs, bunun yanında Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından resmi Twitter hesabı üzerinden yapılan açıklamalarla da kutlandı. Recep Tayyip Erdoğan, Twitter’da “Azerbaycan Cumhuriyeti'nin 101. kuruluş yıl dönümünü en içten dileklerimle tebrik ediyorum. Dost ve kardeş Azerbaycan halkına ve Cumhurbaşkanı İlham Aliyev kardeşime şahsım ve milletim adına sevgilerimi, selamlarımı gönderiyorum.” ifadelerini paylaştı. Erdoğan hesabında ayrıca aynı mesajı Azerbaycan dilinde de paylaştı. Türkiye’de Twitter gündeminde en fazla konuşulan başlıklardan biri olan 28 Mayıs’ı binlerce kişi sosyal medyada da kutladı.

28 Mayıs tarihinde İstanbul son derece hoş görüntülere ev sahipliği yaptı. Azerbaycan Cumhuriyeti’nin ilan edilişinin 101. yılında 15 Temmuz Şehitler, Fatih Sultan Mehmet, ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Azerbaycan bayrağının renklerine büründü. İstanbul Valiliği'ne konuyla ilgili yaptıkları başvurunun olumlu karşılandığını ifade eden Azerbaycan’ın İstanbul Başkonsolosu Mesim Haciyev İstanbul Valiliği ve Kara Yolları Genel Müdürlüğünün destekleriyle İstanbul'daki köprülerin ilk defa Azerbaycan bayrağının renkleriyle ışıklandırılacağını kaydederek İstanbul Valiliği ve Kara Yolları Genel Müdürlüğü'ne teşekkür etti.

Mavi, kırmızı, yeşil renkleriyle aydınlatılan köprüler Türk kamuoyunun beğenisini toplarken İstanbul’un güzelliğine güzellik kattı. Birçok kişi köprünün altında hatıra fotoğrafı çektirdi.