TÜRKİYE & AZERBAYCAN Dergilerimiz Röportajlar Makaleler Diaspora Sosyal Medya İnfografik Makale Çağrısı Hakkımızda İletişim
CUMHURBAŞKANI ALİYEV, BAKAN YANIK’I KABUL ETTİ | Türkiye Azerbaycan Dergisi

CUMHURBAŞKANI ALİYEV, BAKAN YANIK’I KABUL ETTİ

Azerbaycan ve Türkiye ilişkilerinin ilerlemesiyle, Türkiye’den Azerbaycan’a yapılan ziyaretler artış gösterdi. Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’ye gelen Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından kabul edildi. Bakan Yanık, Cumhurbaşkanı Aliyev’e, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın selamlarını iletti. Aliyev de teşekkürlerini Cumhurbaşkanı Erdoğan’a iletmesini belirterek; 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü yaptıkları konuşmaya değindi. Aliyev, 15 Temmuz'un tarihi bir gün olduğunu ve Türk halkının bu zorlu sınavdan Recep Tayyip Erdoğan'ın çabaları ve liderliğiyle, onurla çıktığını belirtti.

Şuşa Beyannamesi Türkiye ve Azerbaycan İlişkilerini Üst Noktaya Taşıdı

Cumhurbaşkanı Aliyev, Türkiye’nin kalkınma yolunda olduğunu belirterek, kalkınmanın ve Türkiye’de istikrarın hüküm sürmesinden, Azerbaycan halkının mutlu olduğunu söyledi. Bakan Yanık ise, bu sözler karşısında teşekkür ederek, Cumhurbaşkanı Aliyev’e, Karabağ Zaferi'nden dolayı çok mutlu olduğunu ifade etti.

Azerbaycan ve Türkiye ilişkilerini üst noktaya taşıyan Şuşa Beyannamesi’ne değinen Aliyev, Türkiye-Azerbaycan müttefiklik ilişkilerine dair beyannamenin Azerbaycan’ın sembol kenti olan Şuşa'da imzalanmasının özel bir önem taşıdığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Zengilan Havaalanının Açılışına Katılacak

Cumhurbaşkanı Aliyev, Erdoğan’ın Zengilan Havaalanının açılışına da katılacağını ifade etti. Türkiye-Azerbaycan arasındaki dostluk ve kardeşlik ilişkilerinin başarıyla geliştiğini vurgulayarak, Yanık'ın ziyaretinin iki ülke arasındaki iş birliğinin genişletilmesine katkı sağlayacağına inandığını belirtti.

Bakan Yanık, Milli Meclis Başkanı Gafarova ile Görüştü

Bakan Yanık, Cumhurbaşkanı Aliyev ile görüşmesinin ardından, Azerbaycan Milli Meclis Başkanı Sahibe Gafarova ile görüştü. Azerbaycan Milli Meclisi’nde gerçekleştirilen görüşmede Gafarova, Azerbaycan ve Türkiye arasında gerçekleşen ziyaretlerin sadece ülke liderleri düzeyinde değil, aynı zamanda ayrı devlet kurumları arasında da gerçekleştirildiğine değindi. Gafarova, aile, kadın ve sosyal meselelerden sorumlu Bakan Yanık’ın Azerbaycan ziyaretinin, iki ülkenin ilgili kurumlarının ilişkilerinin derinleştirilmesi ve devletlerarası ilişkilerin güçlenmesi yönünde katkılar sağlayacağını ifade etti. Milli Meclis Başkanı Gafarova görüşmede aile, kadın ve çocuk konularında birçok yeni kanunun kabul edildiğini ve mevcut kanunlarda çağdaş değişiklikler yapıldığını da söyledi.

Haydar Aliyev’in Kabrine Ziyaret

Bakan Yanık, Bakü’ye gerçekleştirdiği ziyaretin ilk gününde, Azerbaycan'ın "Ümummilli lideri" Haydar Aliyev'in kabrini ve eşi Zarife Aliyeva’nın anıt mezarını ziyaret etti. Şehitler Mezarlığı ve Türk Şehitliği Anıtı'na da ziyarette bulunan Bakan Yanık, anı defterine yazı yazdı.

"Aziz şehitlerimiz, Türk milleti Azerbaycan ve Kafkaslar’dan yardıma gelen kardeşleriyle 1915'te Çanakkale'de nasıl omuz omuza düşmana karşı savaşmışsa, Nuri Paşa komutasındaki Kafkas İslam Ordusu'nun yiğitleri de aynı ruhla savaşmışlardır.

Azerbaycan'da şehit düşen askerlerimiz, Türkiye ve Azerbaycan arasındaki güven ve güçlü kardeşlik bağlarının asla sarsılmayacağının da kanıtıdır. Bugün Türk-Azerbaycan kardeşliği ve dostluğu tüm dünyaya örnektir. Türkiye her zaman Azerbaycan'ın yanında olacak ve her konuda tereddütsüz desteğini göstermeye devam edecektir.

Bakü'nün kurtuluşunun 104. yıl dönümüne yaklaştığımız bugünlerde, şehitlerimizin aziz hatıralarını sonsuza kadar kalplerimizde yaşatmanın önemini bir kez daha idrak ediyoruz. Gözlerini kırpmadan canlarını feda eden askerlerimizi saygı ve minnetle anıyor, tüm dünyaya örnek olan bu birliğimizin ebediyete kadar sürmesini diliyorum. Türkiye ve Azerbaycan devletinin varlığı payidar olsun. Ruhlarınız şad olsun."