TÜRKİYE & AZERBAYCAN Dergilerimiz Röportajlar Makaleler Diaspora Sosyal Medya İnfografik Makale Çağrısı Hakkımızda İletişim
Bakü’deki İş Forumunda Türk Ticaret ve Sanayi Odasına İki Yeni Üye Katıldı! | Türkiye Azerbaycan Dergisi

Bakü’deki İş Forumunda Türk Ticaret ve Sanayi Odasına İki Yeni Üye Katıldı!

İlki Özbekistan’ın başketi Taşkent’te düzenlenen foruma, Türk devletlerinden ve Macaristan’dan 500’den fazla iş adamı katıldı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin girişimleriyle kurulan Türk Ticaret ve Sanayi Odası’nın (TTSO) düzenlediği İş Forumu 14 Ekim 2019 tarihinde Bakü'de gerçekleştirildi. İlki Özbekistan’ın başketi Taşkent’te düzenlenen foruma, Türk devletlerinden ve Macaristan’dan 500’den fazla iş adamı katıldı.

Forumun açılışında konuşmalarını yapan Azerbaycan Cumhuriyeti Ekonomi Bakan Yardımcısı Rufat Mammadov, Kazakistan Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Berdibek Saparbayev, Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanı Peter Szijarto, Türk Konseyi Genel Sekreteri Baghdad Amreyev, Özbekistan Cumhuriyeti Yatırım ve Dış Ticaret Bakanı Sardor Umurzakov ve Türk Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, önemli noktalara değindi.

Hisarcıklıoğlu: “Tarihimizde İlk Defa Altı Farklı İş Dünyasının Temsilcileri Bir Araya Geliyor”

Rıfat Hisarcıklıoğlu, bu oluşumun kendi hayalleri olduğu kaydederek, “2005 yılında Türk Dünyasının Aksakalı Sayın Nazarbayev bize bu işin yapılmasını Antalya’da Liderler Zirvesinde söyledi. Biraz gelişme gösterdik. Sonra 10 sene önce Nahçivan’da bir araya geldik. Şimdi tarihimizde ilk defa altı farklı iş dünyasının temsilcileri bir araya geliyor” dedi. 

Hisarcıklıoğlu ayrıca ekonomisi hızla gelişen Azerbaycan’ın cazip iş yatırım imkanları sunduğunu ifade ederek, “Bugün Azerbaycan Dünya Bankası tarafından yaklaşık 80 ülkede uygulanan Doing Business 2019 raporuna göre dünyada Azerbaycan 32 basamak ilerleme kaydederek 190 ülke içerisinde iş yapma kolaylığı endeksinde 25’inci sıradadır” dedi. Hisarcıklıoğlu, Türk dünyası olarak Azerbaycan’ın gösterdiği bu ilerlemeden gurur duyduklarını vurguladı.

Üye ülkelerden toplantıya katılan önemli isimler, katılımcılara üye ülkeler arasındaki mevcut ticari ilişkilerle ilgili verileri aktardı ve gelecek dönemlerdeki işbirliği perspektifleri hakkında bilgi verdi. 

Taraflar, gümrük işlemlerinin basitleştirilmesi ve kotaların ortadan kaldırılması yoluyla gerekli ticari kolaylaştırma önlemlerinin alınmasının gerekliliğini dile getirdiler. Üye Ülkelerdeki yatırım fırsatlarına ilişkin sunumların ardından, çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren firmalar arasında ikili (B2B) görüşmeler düzenlendi.

Özbekistan ve Macaristan, TTSO’ya Katıldı 

Toplantıda, üye ülkelerin ilgili hükümet, finans ve ticaret kurumları arasında çok sayıda çok taraflı ve ikili Mutabakat Muhtıralarına da imzalar atıldı. Yeni kurulan Türk Ticaret Odası’nın yapısı, Bakü’de iki yeni üyenin katılımıyla genişledi. Gerçekleştirilen törende, Özbekistan ve Macaristan Ticaret ve Sanayi Odaları TTSO’ya katılma kararı aldı.

Türkiye - Azerbaycan Ticaret ve Sanayi Odası Forumu Kuruluyor

İş Forumu’nun ardından TOBB ile Azerbaycan İşverenler Konfederasyonu arasında Türkiye - Azerbaycan Ticaret ve Sanayi Odası Forumu kurulmasına ilişkin mutabakat zaptı imzalandı.

Forumun sonunda, Azerbaycan tarafından Türk Konseyi işbirliğinde, katılımcılar için Türk Konseyi’nin kurucu metni olan Nahçivan Anlaşması’nın 10. yıl dönümüne ithaf olunan bir gala yemeği düzenlendi