TÜRKİYE & AZERBAYCAN Dergilerimiz Röportajlar Makaleler Diaspora Sosyal Medya İnfografik Makale Çağrısı Hakkımızda İletişim
BAKÜ BİLİM MERKEZİ GENÇ BİLİM İNSANLARINA “MERHABA” DEDİ | Türkiye Azerbaycan Dergisi

BAKÜ BİLİM MERKEZİ GENÇ BİLİM İNSANLARINA “MERHABA” DEDİ

İki Lider Bakü Bilim Merkezi ve 7 Numaralı ASAN Hizmet Merkezi’nin Açılışında Buluştu

İki Lider Bakü Bilim Merkezi ve 7 Numaralı ASAN Hizmet Merkezi’nin Açılışında Buluştu

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, 28 Mayıs’ta Bakü Bilim Merkezi ve 7 numaralı ASAN Hizmet Merkezi’nin açılışını birlikte gerçekleştirdiler. Açılışa katılan isimler arasında Baykar Teknik Müdürü ve T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar ve Nobel Ödüllü Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar da yer aldı.

Aynı zamanda Azerbaycan Bağımsızlık Günü’ne de denk gelen ve Türkiye dışında ilk defa Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen  Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST’e katılan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Recep Tayyip Erdoğan, daha sonra ASAN Hizmet Merkezi’nin açılışına da birlikte iştirak ettiler.

 

ASAN Hizmet Merkezi Birçok Alanda İstihdam Sağlayacak

Temel atma işlemi 2019 yılında gerçekleşen tesisin ASAN Hizmet Merkezi ve INNOLAND, Bakü Bilim Merkezi ve ASAN Yenilikçi Geliştirme Merkezi olmak üzere ilk iki bölümünün inşaatı Mayıs ayında tamamlandı. Üçüncü bölümünün inşaat sürecinin ise 2022 yılı sonunda tamamlanması bekleniyor.

ASAN Hayat Kompleksi üç ayrı bölümden oluşmakla birlikte buna ek olarak; 7 numaralı ASAN Hizmet Merkezi ve INNOLAND, Bakü Bilim Merkezi ve ASAN Yenilikçi Geliştirme Merkezi’ne ek olarak Devlet Başkanlığı Vatandaş Hizmetleri ve Sosyal İnovasyonlar Dairesi Başkanlığı’nın yeni ofisine de ev sahipliği yapmaktadır.

Bölgede artan hizmet talebi doğrultusunda projesine başlanan ASAN Hizmet Merkezi, 50 gönüllü çalışanı ile beraber toplamda 288 çalışanın istihdamına olanak sağlayacaktır. Devlet kurumlarının yanı sıra birçok özel şirket ve işletmeler tarafından merkez bünyesinde 325’ten fazla sayıda hizmet verilecektir. Tesis içerisinde bulunan ASAN Hizmet Merkezi; Bakü’de 7’nci, Azerbaycan genelinde ise 23’üncü sırada yer almaktadır.

ASAN Yenilikçi Geliştirme Merkezi de tesis içerisinde faaliyet gösterecektir. Bu merkezin temel işlevi; gelişmiş ASAN tecrübesini yenilikçi eğitim yöntemleri ile pekiştirip, Azerbaycan bölgesinde yer alan çeşitli özel ve kamu kuruluşlarının vatandaşlara verdiği hizmetin profesyonelliğinin gelişmesine katkıda bulunmak amacıyla bilgi ve becerilerini arttırmaya yönelik eğitimler düzenlemek olacaktır.

Merkezle ilgili devlet başkanlarına verilen konferansta, Azerbaycan’ın bilinen bir markası olan ASAN’ın ihracat döngüsü içerisinde bulunduğu bilgisi de verildi. Ajans içerisinde bulunan uzmanlar, hâlihazırda birçok farklı ülkede eğitimler düzenlemekte ve uluslararası kuruluşlar ile iş birliklerini genişletmektedir. Devlet Ajansı ve devlete bağlı kuruluşların şimdiye kadar 15 ülke ve 2 uluslararası kuruluş ile imzaladığı anlaşmalar mevcudiyetini korumaktadır.

Mevcut süreçte Azerbaycan bölgesinde yer alan 22 adet ASAN Hizmet Merkezi etkin şekilde çalışmalarını sürdürmektedir. Mevcut durumda 5 adet yeni merkezin inşaatı da halen devam etmektedir.

ASAN Hizmet Merkezleri’ne bugüne kadar 8 milyon 88 bini aşkın vatandaştan, toplamda 52 milyonun üzerinde başvuru gelmiştir. ASAN Hizmet Merkezleri’ne vatandaşların ulaşımlarının rahat sağlanması adına, 10 adet servis otobüsü ve 1 adet tren vatandaşların hizmetine sunulmuştur. Güncel olarak vatandaşlar açısından yapılan değerlendirmeye göre; anket ve kamuoyu araştırmalarından elde edilen veriler neticesinde ASAN tarafından sağlanan hizmetlerden memnuniyet oranı yüzde 99,5 olarak kayıtlara geçmiştir.

Bir İşbirliği Alanı Olarak INNOLAND

İlk kez Kasım 2018’de tanıtımı yapılan INNOLAND Kuluçka ve Hızlandırma Merkezi; mevcut süreçte kuluçka döneminde 50, hızlandırma döneminde ise 36 başlangıç projesine destek vermektedir. INNOLAND’in iş birliği içinde olduğu kuruluşların bağlı bulunduğu ülkeler arasında ise başta Türkiye olmak üzere Macaristan, Makedonya, Kore Cumhuriyeti, Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, Litvanya ve Estonya bulunmaktadır.

INNOLAND; bu süreçte yeni başlangıç projelerini uluslararası deneyime sahip akıl hocaları ile buluşturup, yerli firmalara birçok alanda yardımcı olarak küresel marketlere girişlerini kolaylaştıran bir kurum konumunda yer almaktadır. Bu bağlamda ziyaretçiler için düzenlenen sunumda verilen bilgiler neticesinde; Azerbaycan 500 ASAN başlangıç programında 1268 başvuru, 367 katılımcı, 18 takım ve 10 ilk örnek nitelikte çalışma yer aldığı belirtilmiştir.

 

Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı ve Azerbaycan Cumhuriyeti İş Birliği İçinde

Bakü Bilim Merkezi’nin, Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı’na bağlı Devlet Vatandaşlık Hizmetleri ve Sosyal Yenilikler Kurumu, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı ile imzalanan iş birliği protokolüne uygun olarak kuruldu. Özellikle 6-14 yaş aralığındaki öğrencilerin bilim ve teknolojiye olan mevcut ilgilerini korumak ya da bu yönde oluşacak ilgilerini arttırmak; buna ek olarak bilimsel bilginin pratikte uygulanış biçimlerini kavratmak niyetiyle faaliyet gösterecektir.

Merkezde bulunan ve her biri 20 öğrenci için tahsis edilmiş 6 adet laboratuvar ile öğrencilerin; doğa bilimleri, teknoloji, matematik, astronomi, uzay ve havacılık, tasarım ve girişimcilik alanlarında uygulama yapmalarına imkân sağlanacaktır. Bu doğrultuda paylaşılan bilgilere göre; dünya çapında kendini kanıtlamış Stanford Üniversitesi gibi kurumların tecrübelerinden yararlanarak 8 haftalık hızlandırılmış programlar gibi birçok farklı seçenekle öğrencilerin seçtikleri alanda hızla ilerleme kaydetmeleri hedeflenmektedir. Aynı şekilde Türkiye’nin de en önde gelen üniversitelerinin söz konusu programlarda etkin ve öncü rol oynayacağına dair bilgilendirmelerde bulunulmuştur.

 

Cumhurbaşkanı Aliyev ve Erdoğan, Öğrencilerle Sohbet Etti

Bakü Bilim Merkezi’nde uygulanacak programlardan biri olan Dene Yap Teknoloji Programı kapsamında, Cumhurbaşkanı Aliyev ve Erdoğan genç öğrencilere yakından ilgi göstererek, sohbet ettiler ve yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi edindiler. Türkiye Teknoloji Ekibi Vakfı’nın eğitim programına uygun olarak tasarlanan Dene Yap Teknoloji Programı kapsamında, öğrencilerin günlük hayatın problemlerini çözmeye yönelik deneyler yapacağı, yenilikçi ve yeni öğretim yöntemleri verilerek, 21. yüzyılın becerilerine hâkim olmalarını sağlayacak bir eğitim programı uygulanacaktır. İlgili eğitim programının kapsamı, Azerbaycan Cumhuriyeti Eğitim Bakanlığı’nın gözetiminde faaliyete geçirilerek yürütülecektir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Aliyev’in birlikte katıldıkları TEKNOFEST’in ardından gerçekleştirdikleri Bakü Bilim Merkezi açılışındaki kapanış konuşmasının adından, Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a katılımlarından dolayı hediyeleri takdim edildi. Türkiye ve Azerbaycan’ın bu gelişmeler doğrultusunda bilim ve teknolojiye ortak hedef şeklinde ilerledikleri görülmektedir.

 

Azerbaycan ile Türkiye’nin Teknoloji Alanındaki İş Birliği Devam Edecek

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır; Bakanlık olarak tüm muhataplarıyla Ar-Ge, yenilik ve teknoloji odaklı iş birliklerini güçlendirmeye gayret ettiklerini belirterek sözlerini şu ifadelerle sonlandırdı: "Uzay alanında yepyeni iş birliklerini konuştuk, onların altyapılarını hazırladık. Azerbaycan'da ortak bir Teknopark kuracağız. Türk ve Azerbaycan teknoloji girişimlerinin istifade edebileceği ortak girişim sermayesi fonlarını kuruyor olacağız. Şu anda bir aday mekân tespit edildi. Ümidim bir sonraki TEKNOFEST'te bunun kurulmuş olması. Pek çok yeni projeyi hep birlikte hayata geçireceğiz. İşte TEKNOFEST bütün bunların zeminini hazırlayan ve toplumsal olarak farkındalığı artıran bir etkinlik olarak bütün iş birliklerini hızlandıracaktır."

 

 “Pek Çok Yeni Projeyi Hep Birlikte Hayata Geçireceğiz" 

Azerbaycan ve Türkiye arasındaki ortak Teknopark projesine dair Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır; "Ümidim bir sonraki TEKNOFEST'te bunun kurulmuş olması. Pek çok yeni projeyi hep birlikte hayata geçireceğiz." sözleriyle yorumladı. Bunlara ek olarak; Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı), Azerbaycan Dijital Gelişim ve Ulaştırma Bakanlığı ile Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının yürütücülüğünde, ülkenin önemli kurum ve firmalarının destekleriyle Bakü Crystal Hall ve Deniz Kenarı Bulvarı Milli Park'ta düzenlenen TEKNOFEST Azerbaycan'daki stantları ziyaret etti.

TEKNOFEST'in ilk kez Türkiye dışında Azerbaycan'da yapıldığını hatırlatan Kacır, şu ifadeleri de sözlerine ekledi: "2018'de hangi heyecanı ve coşkuyu hissettiysek bir benzerini bugün Bakü'de hissediyoruz. TEKNOFEST Azerbaycan'ın son günündeyiz, bugün çok yoğun katılım var. Bugünkü katılımla TEKNOFEST Azerbaycan'ı 300 binin üzerinde ziyaretçiyle tamamlamış olacağız. Buralar için de rekor bir etkinlik olmuş olacak."

Azerbaycan gibi diğer kardeş ülkelerde de TEKNOFEST ve benzeri etkinlikler düzenlemeyi ümit ettiklerini vurgulayan Kacır; festival ziyaretçilerinde "Milli Teknoloji Hamlesine” katılma heyecanını gözlemlediklerini söyledi. Milli Teknoloji Hamlesi'ni küresel ölçekte bütün dost ve kardeş ülkelerle birlikte hayata geçirmek istediklerine dikkati çeken Kacır; "Burada Türkiye'nin teknoloji ürünlerine dokunan çocuklar; 'Ben de bu yüksek teknoloji geliştirme yolculuğuna dâhil olabilirim.' desinler. Onlarla el ele verelim ve teknolojiyi dünyada birkaç ülkenin geliştirdiği bir alan olmaktan çıkaralım." dedi.

Can Azerbaycan ile Ortak Teknopark Projesi

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in, TEKNOFEST ve hemen ardından Bakü Bilim Merkezi ve 7 numaralı ASAN Hizmet Merkezi’nin açılışını gerçekleştirmeleri birçok güzel gelişmeyi de beraberinde getirdi. Azerbaycan’ın Cumhuriyet Bayramı olan 28 Mayıs tarihine denk gelen bu önemli açılış ve ortak etkinliklere ek olarak Türkiye’nin Can Azerbaycan ile ortak bir Teknopark projesine imza atacağı müjdesi de verildi.

Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TEKNOFEST açılış törenine katılmak için gittiği Bakü'de Azerbaycan Dijital Gelişim ve Ulaştırma Bakanı Reşat Nebiyev ile bir araya geldi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın, Nebiyev ile bu konuda kurduğu temaslar sonucunda; Türkiye ile Azerbaycan arasında ortak Teknopark kurulmasına ilişkin mutabakat zaptı imzalandı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Nebiyev ile yaptıkları görüşme çerçevesinde teknoloji geliştirmeye dair oluşturdukları bölgelerin ne denli önemli olduğundan bahsederek; Türkiye olarak 92 Teknopark ve 1600'ün üzerinde Ar-Ge ile tasarım merkezi anlamında önemli bilgi ve tecrübeye sahip olduklarını belirtti. Tüm bu teknoloji, ar-ge ve tasarım alanındaki merkezlerin ülke ekonomi ve geleceğine dair de ne denli büyük ölçüde katkıları olduğunun altını çizdi. Buna ek olarak; Türkiye'de yer alan Teknoparklarda sayısı 8 bine yaklaşan firmaların faaliyet gösterdiğini belirten Varank, sözlerinde şu ifadelere yer verdi:

"Teknoparklarımızdan bugüne kadar 7 milyar doların üzerinde ihracat yapma başarısını gösterdik. Bu çerçevede ekiplerimiz Bakü'de bir Teknoloji Geliştirme Bölgesi kurulması için uzun süredir çalışıyor. Kurulacak Teknoparkın paydaşlarının belirlenmesi, yönetici şirketin oluşturulması, mekânın belirlenmesi, kuluçka merkezinin kuruluşu, üniversitenin belirlenmesi üzerine çalışmalarını yürütüyorlar. İnşallah bugün imzalayacağımız mutabakat zaptı ile en kısa sürede de Teknoparkın faaliyete geçmesini umuyoruz."

Varank’ın bu ifadeleri eşliğinde imzalanan mutabakatın Azerbaycan Dijital Gelişim ve Ulaştırma Bakanı Reşat Nebiyev tarafından da aynı temennilerle karşılandı.