TÜRKİYE & AZERBAYCAN Dergilerimiz Röportajlar Makaleler Diaspora Sosyal Medya İnfografik Makale Çağrısı Hakkımızda İletişim
Azerbaycanlıların Turizm’de En Çok Tercih Ettiği Ülke Türkiye | Türkiye Azerbaycan Dergisi

Azerbaycanlıların Turizm’de En Çok Tercih Ettiği Ülke Türkiye

Türkiye Otelciler Birliği’nin (TÜROB), Kültür ve Turizm Bakanlığı, THY, İstanbul Ticaret Odası, Turizm Geliştirme ve Eğitim Vakfı ile İstanbul Kongre ve Ziyaretçi Bürosu’nun katkı ve işbirliğinde Bakü’de bir workshop düzenlendi. Turist ve turizm gelirlerinin artırılması amacıyla hedef pazarlarda TÜROB tarafından sürdürülen tematik workshop dizisinin bir örneği olan organizasyon, Türkiye ve Azerbaycan’dan turizmcilerin yoğun ilgisine mazhar oldu.

Türkiye, ‘tek millet iki devlet’ ülküsünden hareketle dost ve kardeş ülke Azerbaycan’ın turizmde en fazla tercih ettiği ülke oldu. İki ülke turizmde karşılıklı olarak büyük bir potansiyel vaad ederken, Azerbaycan turizm pazarı en büyük turizm pazarlarımız arasına girmeye başladı. Azerbaycan’dan Türkiye’ye yılda yaklaşık 800 bin kişi turistik amaçlı gelirken, Azerbaycanlıların en fazla ziyaret ettiği ülkeler sıralamasında Türkiye ilk sırada yer aldı. Bugün Azerbaycan yılda gönderdiği yaklaşık 800 bin turist sayısıyla en çok turist gönderdiği ülkelerin ilk sırasına Türkiye’yi oturttu. İki ülke arasındaki turizm hacmini kısa süre içerisinde önce bir milyona ardından da 1.5 milyon turist sayısına çıkartılması hedeflenmektedir.

Konuyla ilgili bir değerlendirme yapan TÜROB Başkanı Müberra Eresin, iki ülke turizm pazarının karşılıklı olarak büyük işbirliklerine açık olduğunu ve önemli bir potansiyel taşıdığını belirterek, “Türkiye’ye yaklaşık 800 bin Azerbaycan Türkü geliyor. Türkiye’den de yaklaşık 300 bin kişi gidiyor. Son workshopumuzda fark ettik ki, Azerbaycanlı kardeşlerimiz aslında bizlere çok yakın olduğundan tanıtım konusunda biraz ihmal ettiğimiz bir pazar olmuş. Şimdi ihmalleri telafi etme zamanı. Turizmde karşılıklı işbirliği ve tanıtım çalışmalarını daha çok artırmalıyız. Böylece turist sayıları kısa sürede katlanabilir” dedi.

Yaklaşık 10 milyon nüfusa sahip olan Azerbaycan’dan yılda 5.8 milyon kişinin yurtdışına çıktığına dikkat çeken Eresin, “Turizm amaçlı seyahatlerde Türkiye tercih sıralamasında ilk sırada yer alıyor. Daha sonra Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri, İran, Gürcistan ve Ukrayna geliyor. Azerbaycanlı turistler Türkiye’ye öncelikle tatil, alışveriş, sağlık ve eğitim amaçlı olarak geliyorlar. Harcama düzeyinde de ortalamanın üzerindeler. Bu nedenle, düzenlediğimiz etkinliğin iki ülke arasında var olan dostluk ve kardeşliği pekiştirmesinin yanında turizm ilişkilerine önemli katkılar yapmasını bekliyoruz” diye konuştu.

Bakü’de düzenlenen workshopa İstanbul, Sakarya/Sapanca, Kayseri ve İzmir’den toplam 37 otel katılım sağladı. Azerbaycan’ın önde gelen yaklaşık 200 seyahat acentesi ve tur operatörünün davetli olarak katılım sağladığı organizasyonda yüz yüze görüşmeler gerçekleştirildi.