TÜRKİYE & AZERBAYCAN Dergilerimiz Röportajlar Makaleler Diaspora Sosyal Medya İnfografik Makale Çağrısı Hakkımızda İletişim
Azerbaycanlı Sevinç'in Gözünden Gün Gün Hocalı Soykırımı | Türkiye Azerbaycan Dergisi

Azerbaycanlı Sevinç'in Gözünden Gün Gün Hocalı Soykırımı

Er­me­ni güç­le­ri­nin 1991 yı­lı­nın son­la­rı­na doğru ab­lu­ka­ya al­dı­ğı Ho­ca­lı, 936 ki­lo­met­re­ka­re­lik alana sahip, yaklaşık 7 bin  ki­şi­nin ya­şa­dı­ğı bir ka­sa­bay­dı. Ara­lık 1991’de Ka­ra­bağ’ın baş­ken­ti ola­rak kabul edi­len Han­ken­di şeh­ri­ni işgal eden Er­me­ni­le­rin bir son­ra­ki he­de­fi Ho­ca­lı oldu.

 

Ho­ca­lı’nın et­ra­fın­da­ki bütün köy ve yol­la­rı işgal eden Er­me­ni­ler, ka­sa­ba­nın diğer il­ler­le ka­ra­yo­lu bağ­lan­tı­sı­nı kesti. Ho­ca­lı’nın diğer böl­ge­ler­le tek bağ­lan­tı­sı olan he­li­kop­ter ula­şı­mı, 28 Ocak 1992’de Şuşa Ağdam se­fe­ri­ni yapan he­li­kop­te­rin Er­me­ni­ler ta­ra­fın­dan vu­rul­ma­sıy­la or­ta­dan kalk­tı. Bu olay­da ço­ğun­lu­ğu kadın ve çocuk 44 sivil ha­ya­tı­nı kay­bet­ti.

 

Ocak 1992’den iti­ba­ren elekt­rik ve­ril­me­yen Ho­ca­lı’nın sa­vun­ma­sı sa­de­ce hafif si­lah­la­ra sahip yerel sa­vun­ma güç­le­ri ve az sa­yı­da­ki milli ordu as­ke­rin­den iba­ret­ti. Ho­ca­lı’ya 25 Şubat 1992’den iti­ba­ren üç kol­dan sal­dı­rı­ya baş­la­yan Er­me­ni­ler, Sov­yet Kızıl Or­du­su­nun 366. Mo­to­ri­ze Ala­yı­nın bütün araç­la­rı­nı kul­la­na­rak şehri iki saat bo­yun­ca top ve tank ate­şi­ne tuttu. Sal­dı­rı­dan bir gün sonra ise ha­fı­za­lar­dan yıl­lar­ca si­lin­me­yecek “Ho­ca­lı Soy­kı­rı­mı” ya­şan­dı. Resmi ve­ri­le­re göre, Ho­ca­lı Soy­kı­rı­mı’nda sa­vun­ma­sız du­rum­da­ki 106’sı kadın, 70’i yaşlı, 63’ü çocuk olmak üzere 613 sivil Azer­bay­can va­tan­da­şı ha­ya­tı­nı kay­bet­ti. Vahşi soy­kı­rım­dan 487 kişi ağır ya­ra­lı kur­tul­du. Er­me­ni güç­le­ri bin 275 ki­şi­yi esir aldı, bun­la­rın 150’sin­den bu­gü­ne kadar haber alı­na­ma­dı.

Kat­li­amın iz­le­ri, acı­la­rı yıl­lar geçse de si­lin­mi­yor. Ta­ri­he kara leke ola­rak geçen olay­da zarar gö­ren­le­rin his­set­tik­le­ri hala taze. Ho­ca­lı Soy­kı­rı­mı için far­kın­da­lık oluş­tur­mak ve 30. yı­lı­nı anmak için “Se­vinç’in Hi­kâ­ye­si” - “se­vinj.​sto­ri­es” adı ve­ri­len bir sos­yal medya pro­je­si ha­zır­lan­dı. Pro­je­nin resmi sos­yal medya he­sap­la­rı, 1 Şubat’tan tra­je­di­nin anıl­dı­ğı 25 Şubat’a kadar her gün kısa kısa vi­de­olar pay­laş­tı.

 

“1992 yı­lın­da Ho­ca­lı’da bir kızın Ins­tag­ram he­sa­bı ol­say­dı” fik­riy­le “Ho­ca­lı İçin Ada­let” plat­for­mun­ca ha­zır­la­nan video se­ri­le­ri, Se­vinç adlı Azer­bay­can Türkü kızın vi­de­olu an­la­tım­la­rıy­la iz­le­yen­le­ri o acı dolu gün­le­re gö­tü­rü­yor. Proje, “Ho­ca­lı için Ada­let Ulus­la­ra­ra­sı Far­kın­da­lık Kam­pan­ya­sı” kap­sa­mın­da Azer­bay­can Cum­hu­ri­ye­ti Genç­lik Vakfı’nın des­te­ğiy­le baş­la­tıl­mış­tı.

 

Başarılı Projenin Kamera Arkası

 

Proje 8 kişi ta­ra­fın­dan ha­ya­ta ge­çi­ril­di. Pro­je­nin ba­şın­da Ali­han Re­ce­bov, yö­net­men Vusal Ah­mad­za­de, se­na­rist­ler Ali­han Re­ce­bov, Toğ­rul Emin­li ve Vusal Ah­mad­za­de, sa­nat­çı El­tu­ran Mam­ma­dov, ka­me­ra­man ve edi­tör Natig Hu­si­yev, ses ope­ra­tö­rü ve tek­nis­ye­ni Farid İsma­yil­za­de, ya­pım­cı ve ko­or­di­na­tör İbra­him Hey­de­rov ve mak­yaj sa­nat­çı­sı Sevda Zey­na­lo­va yer aldı. Mini di­zi­nin çe­kim­le­ri ge­nel­lik­le hafta son­la­rı veya tatil gün­le­rin­de Ge­be­le böl­ge­si­nin Ven­dam kö­yün­de ger­çek­leş­ti. Çe­kim­ler gün için­de 8 veya 10 saat sürdü.

 

Se­vinç’in hi­kâ­ye­le­rin­de, “30 yıl önce Ins­tag­ram ol­say­dı ve küçük Se­vinç olan­la­rı hi­kâ­ye ola­rak pay­laş­say­dı, dünya Ho­ca­lı’da ya­şa­nan­la­rı nasıl gö­rür­dü?” so­ru­su­nun ya­nı­tı ve­ril­di. Her gün Se­vinç’i, aile­si ve Asıf’la ge­çir­di­ği gün­le­ri iz­le­dik. Se­vinç’in vi­de­ola­rın­da ka­rak­ter­ler ve olay­lar kur­gu­sal olsa da an­la­tı­lan­lar ger­çek­ti.

Re­ce­bov, pay­laş­mış ol­duk­la­rı vi­de­ola­rın çekim ve ha­zır­lık sü­re­ci­nin iki hafta sür­dü­ğü­nü be­lir­ti­yor ve kar­lar ara­sın­da çekim yap­ma­nın çok zor ol­du­ğu­nu söy­lü­yor. Re­ce­bov, “Kah­ra­ma­nı­mı­zın 9 ya­şın­da bir çocuk ol­du­ğu­nu dü­şü­nür­sek bu bizim işi­mi­zi daha da zor­laş­tır­dı. Ama Ho­ca­lı’da o gece donan be­bek­le­rin ve karda yalın ayak koşan in­san­la­rın çek­ti­ği acı­la­rın ya­nın­da bizim zor­luk­la­rı­mız hiç­bir şeydi” diyor ve takım ola­rak so­ğu­ğa rağ­men büyük bir şevk­le ça­lış­tık­la­rı­nı ifade edi­yor. Re­ce­bov, pro­je­nin neden küçük bir kız ço­cu­ğu­nun gö­zün­den an­la­tıl­mak is­ten­di­ği­ni de şu söz­ler­le an­la­tı­yor: “Dü­şü­nün ki Ho­ca­lı ‘da doğ­du­nuz. 9 ya­şın­da­sı­nız. Sa­vaş­tan ha­be­ri­niz yok. Çocuk ol­du­ğun için ailen çev­ren­de olup bi­ten­le­ri sak­lar ve bir gün seni mutlu eden her şeyi kay­be­der­sin. Bü­yük­le­ri­ni­zin size özen­le ve sev­giy­le dav­ran­dı­ğı bir dün­ya­yı terk edi­yor­su­nuz ve bir anda ye­tiş­kin­le­rin sizi öl­dür­mek is­te­di­ği bir dün­ya­ya dü­şü­yor­su­nuz. Bir ge­ce­de bü­yü­yor­sunuz.”

Katliam Dünyaya Hiç Böyle Anlatılmadı

Pro­je­nin yö­net­me­ni ve aynı za­man­da se­na­ris­ti olan Ali­han Re­ce­bov proje fik­ri­nin, Ho­lo­kost tra­je­di­si­ni kap­sa­ya­cak şe­kil­de ta­sar­la­nan Eva.​sto­ri­es pro­je­sin­den gel­di­ği­ni dile ge­ti­ri­yor. Re­ce­bov, “Bu fi­kir­den yola çı­ka­rak Ho­ca­lı tra­je­di­si­ni be­nim­se­me­ye ve Ho­ca­lı’yı dün­ya­ya ta­nıt­ma­ya karar ver­dik” diyor. Re­ce­bov bu pro­jey­le ne kadar acı olsa da, dün­ya­da hâlâ Ho­ca­lı Soy­kı­rı­mı’nı ta­nı­ma­yan ve Er­me­ni vah­şe­ti­ni gör­mek is­te­me­yen ül­ke­ler ol­du­ğu­nu be­lir­te­rek, “O ül­ke­ler­de ya­şa­yan­lar, Ho­ca­lı’da öl­dü­rü­len si­vil­ler­den ha­ber­siz­ler. Ana he­de­fi­miz dün­ya­da­ki her­ke­si Ho­ca­lı kur­ban­la­rın­dan ha­ber­dar etmek ve Er­me­ni Van­da­lizm’ini ta­nıt­mak­tan iba­ret­tir” şek­lin­de ifade edi­yor. İlet­mek is­te­dik­le­ri me­sa­jın ye­ri­ne ulaş­tı­ğı­nı da söy­le­yen Re­ce­bov, her gün pro­je­nin Ins­tag­ram say­fa­sın­dan yurt için­den ve yurt dı­şın­dan yüz­ler­ce mesaj al­dık­la­rı­nı, Se­vinç’in ger­çek­ten Ho­ca­lı’da ya­şa­dı­ğı­na ve ger­çek­ten var ol­du­ğu­na ina­nan­la­rın ol­du­ğu­nu dile ge­ti­ri­yor ve ek­li­yor: “Hi­kâ­ye­nin so­nu­nun ne ol­du­ğu­nu bile bile her günü Se­vinç’le bir­lik­te ke­de­ri­ni ya­şa­yan in­san­lar oldu. En hü­zün­lü ta­ra­fı da bu zaten. Ho­ca­lı’da Se­vinç gibi her şey­den ha­ber­siz yüz­ler­ce çocuk kat­le­dil­di.”

Karanlıktan Korktuğum Anlar Oldu

Se­vinç ka­rak­te­ri­ni can­lan­dı­ran 9 ya­şın­da­ki Ne­za­ket Hey­de­ro­va, “Se­vinç’in Hi­kâ­ye­le­ri” pro­je­sin­de yer ala­ca­ğı­nı ilk öğ­ren­di­ğin­de se­vin­di­ği­ni ama öl­dü­rü­len be­bek­le­rin yüz­le­ri­yle oy­na­ma­nın çok üzücü ol­du­ğu­nu dile ge­ti­ri­yor. Hey­de­ro­va, “Ama tüm üzün­tüm­le bunu ya­pa­bi­le­ce­ği­mi ve tüm dün­ya­ya Ho­ca­lı Soy­kı­rı­mı’nın nasıl ger­çek­leş­ti­ği­ni gös­te­re­bi­le­ce­ği­mi dü­şün­düm” diyor. Hey­de­ro­va ro­lü­nü can­lan­dı­rır­ken Se­vinç ka­rak­te­ri­ne çok üzül­dü­ğü­nü dile ge­ti­re­rek, “Ho­ca­lı’da öl­dü­rü­len ço­cuk­la­rın ne kadar acı çek­ti­ği­ni ve so­ğuk­tan nasıl kork­tuk­la­rı­nı bi­li­yor­dum çünkü bu rolü oy­nar­ken ka­ran­lık­ta kork­tu­ğum anlar oldu. Hatta ger­çek­ten ağ­la­dım.” diyor. Çe­kim­ler sı­ra­sın­da kışın kar­lar ara­sın­da çekim yap­ma­nın zor ol­du­ğu­nu be­lir­ten Hey­de­ro­va, “Çok so­ğuk­tu ama her şeyin ger­çek­te de ne kadar tra­jik ol­du­ğu­nu tüm dün­ya­ya üzün­tüy­le an­lat­mak is­te­dim. En zor ve et­ki­le­yi­ci ta­ra­fı da orada ya­şa­yan ço­cuk­la­rın bun­la­rı ve çok daha kö­tü­sü­nü ya­şa­dık­la­rı­nı dü­şün­mem­di.” şek­lin­de ifade edi­yor.