TÜRKİYE & AZERBAYCAN Dergilerimiz Röportajlar Makaleler Diaspora Sosyal Medya İnfografik Makale Çağrısı Hakkımızda İletişim
AZERBAYCAN SAVUNMA BAKANI ZAKİR HASANOV RESMİ DAVET İLE TÜRKİYE’YE GELDİ | Türkiye Azerbaycan Dergisi

AZERBAYCAN SAVUNMA BAKANI ZAKİR HASANOV RESMİ DAVET İLE TÜRKİYE’YE GELDİ

Milli Sa­vun­ma Ba­ka­nı Hu­lu­si Akar’ın, resmî da­vet­li­si ola­rak 1 Şubat ta­ri­hin­de Tür­ki­ye’ye gelen Azer­bay­can Sa­vun­ma Ba­ka­nı Zakir Ha­sa­nov, Milli Sa­vun­ma Ba­kan­lı­ğı’nda as­ke­rî tö­ren­le kar­şı­la­dı.

 

Resmi tö­re­nin ar­dın­dan, önce baş başa gö­rü­şen, ar­dın­dan he­yet­ler arası gö­rüş­me­ye baş­kan­lık eden Akar ve Ha­sa­nov, daha sonra ortak basın top­lan­tı­sı dü­zen­le­di. Akar ve Ha­sa­nov, böl­ge­sel sa­vun­ma, gü­ven­lik ko­nu­la­rı ve sa­vun­ma sa­na­yi ala­nın­da iş bir­lik­le­ri­nin ele alın­dı­ğı­nı bil­dir­di. Milli Sa­vun­ma Ba­ka­nı Hu­lu­si Akar, "İki dev­let tek mil­let olan Azer­bay­can ve Tür­ki­ye, Kaf­kas­ya'ya barış ve hu­zu­run gel­me­si için elin­den gelen gay­re­ti gös­te­ri­yor." dedi.

 

“Değerli Can Kardeşim"

Konuşmasına, "Değerli can kardeşim" diye hitap ettiği Azerbaycan Savunma Bakanı Hasanov'u Türkiye'de misafir etmekten duyduğu memnuniyeti ifade ederek başlayan Akar, “İkili ve heyetler arası görüşmeler gerçekleştirdik. Sayın Cumhurbaşkanımız ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı Sayın Aliyev'in çizdikleri çerçeve kapsamında çalışmalarımızı sürdürüyoruz." diye konuştu.

 

Şuşa Beyannamesi, Belirleyici Bir Belge

Şuşa Be­yan­na­me­si'nin öne­mi­ne de­ği­nen Akar, "Şuşa Be­yan­na­me­si yo­lu­mu­zu, st­ra­te­ji­mi­zi be­lir­le­yi­ci bir belge. Bu belge is­ti­ka­me­tin­de yap­tı­ğı­mız ça­lış­ma­lar var. As­ke­ri eği­tim, iş bir­li­ği ko­nu­la­rın­da­ki ça­lış­ma­la­rı­mız devam edi­yor. Bu ça­lış­ma­lar­la bir­lik­te sa­vun­ma sa­na­yii, si­lah­lı kuv­vet­le­ri­mi­zin do­na­nı­mı ko­nu­sun­da neler ya­pa­bi­le­ce­ği­mi­zi de kar­şı­lık­lı gö­rüş­me­ler­le be­lir­li­yo­ruz. Bu ko­nu­lar­da da önem­li adım­lar attık, at­ma­ya devam edi­yo­ruz." ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.

 

“Vatan Muharebesi"

Azer­bay­can or­du­su­nun 44 gün süren "Vatan Mu­ha­re­be­si" ile işgal al­tın­da­ki top­rak­la­rı­nı geri al­dı­ğı­nı ha­tır­la­tan Akar, şöyle ko­nuş­tu: “Özel­lik­le Ka­ra­bağ'da yoğun bir ça­lış­ma var. Ta­rım­dan hay­van­cı­lı­ğa, en­düst­ri­den yol­la­ra kadar yoğun ça­lış­ma, ya­pı­laş­ma var. Bu ko­nu­da da kar­şı­lık­lı gö­rüş­me­ler yo­luy­la iler­le­me­le­rin nasıl ola­ca­ğı­nı, bunun sa­vun­ma ve gü­ven­li­ğe yan­sı­ma­la­rı­nı da de­ğer­len­dir­dik. Önem­li ko­nu­lar­dan biri de Sayın Cum­hur­baş­ka­nı­mız ve Sayın Ali­yev'in gö­rüş­me­le­ri­nin ar­dın­dan Er­me­nis­tan'a uza­tı­lan bir barış eli var. Bu barış eli­nin de­ğer­len­di­ril­me­si­ni bek­li­yor, te­men­ni edi­yo­ruz. Bu sa­ye­de sa­de­ce Azer­bay­can-Er­me­nis­tan veya Er­me­nis­tan-Tür­ki­ye değil bütün Kaf­kas­ya'da ba­rı­şın, hu­zu­run buna bağlı ola­rak da re­fa­hın hakim ol­ma­sı için gay­ret gös­te­ri­yo­ruz."dedi.

 

“Temennimiz Herkesin Güven ve Refah İçinde Yaşamını Sürdürmesidir"

Azer­bay­can or­du­su ile Türk Si­lah­lı Kuv­vet­ler’inin güç­len­me­si­ne yö­ne­lik gös­ter­dik­le­ri gay­re­te vurgu yapan Akar, şun­la­rı kay­det­ti:

 

"Bunun başka ül­ke­le­re karşı teh­dit ol­ma­dı­ğı­nın bi­lin­me­si­ni is­ti­yo­rum. Si­lah­lı kuv­vet­le­ri­mi­zin ge­liş­me­si, ül­ke­le­ri­mi­zin ve mil­le­ti­mi­zin sa­vun­ma­sı­na yö­ne­lik ça­lış­ma­la­rı­mı­zı sür­dü­rü­yo­ruz. Yap­tı­ğı­mız ça­lış­ma­lar­la or­du­la­rı­mı­zın her geçen gün daha ileri git­me­sin­den de büyük mem­nu­ni­yet du­yu­yo­ruz. 'İki dev­let tek mil­let' olan Azer­bay­can ve Tür­ki­ye'nin, Kaf­kas­ya'ya barış ve hu­zu­run gel­me­si için elin­den gelen gay­re­ti gös­ter­di­ği­ni her­kes gö­rü­yor. Te­men­ni­miz bir an önce ba­rı­şa, hu­zu­ra ka­vu­şa­rak her­ke­sin güven ve refah için­de ya­şa­mı­nı sür­dür­me­si­dir."dedi.

 

Bakan Akar'a Teşekkür Etti

Azer­bay­can Sa­vun­ma Ba­ka­nı Zakir Ha­sa­nov, gös­ter­di­ği mi­sa­fir­per­ver­lik­ten do­la­yı Bakan Akar'a te­şek­kür etti. Ger­çek­leş­tir­dik­le­ri gö­rüş­me­ler­de böl­ge­de­ki as­ke­ri ve si­ya­si du­ru­mu mü­za­ke­re et­tik­le­ri­ni ifade eden Ha­sa­nov, "Ortak fa­ali­yet­le­ri­mi­zin is­ti­ka­met­le­ri­ni be­lir­le­dik. Azer­bay­can ve Türk Si­lah­lı Kuv­vet­le­ri­nin plan­lı şe­kil­de ha­ya­ta ge­çir­di­ği fa­ali­yet­le­ri mü­za­ke­re ettik." dedi.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin Ordu Yapısına Benzer Reformlar Yapıyoruz

44 gün süren "Vatan Mu­ha­re­be­si" son­ra­sın­da ya­pa­cak­la­rı çok iş­le­ri­nin ol­du­ğu­nu be­lir­ten Ha­sa­nov, şun­la­rı söy­le­di: "Cum­hur­baş­ka­nı­mı­zın ta­li­ma­tıy­la Azer­bay­can or­du­su­nun ya­pı­sın­da, Türk Si­lah­lı Kuv­vet­le­ri­nin ordu ya­pı­sı­na ben­zer re­form­lar ya­pı­yo­ruz. Bu yönde TSK'nın Azer­bay­can'a büyük des­te­ği var. Bu ko­nu­da da büyük yol ka­tet­tik. Milli Sa­vun­ma Ba­ka­nı­na bir kez daha te­şek­kür edi­yo­rum, tüm ko­nu­lar­da bize des­tek ve­ri­yor. Kısa za­man­da Azer­bay­can or­du­su­nun savaş ye­te­ne­ği­ni art­tı­ra­ca­ğın­dan ve tüm uy­gu­la­ma­la­rı ha­ya­ta ge­çi­re­rek TSK ile bir­lik­te fa­ali­ye­te hazır ola­ca­ğın­dan emi­nim." di­ye­rek söz­le­ri­ni nok­ta­la­yan Ha­sa­nov, er­te­si gün Cum­hur­baş­ka­nı Recep Tay­yip Er­do­ğan ile ya­pa­ca­ğı gö­rüş­me için Tür­ki­ye’de kaldı.

 

Hasanov, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Görüştü

Azer­bay­can Sa­vun­ma Ba­ka­nı Zakir Ha­sa­nov, Cum­hur­baş­kan­lı­ğı Kül­li­ye­si'nde, Cum­hur­baş­ka­nı Recep Tay­yip Er­do­ğan ta­ra­fın­dan kabul edil­di. Cum­hur­baş­kan­lı­ğı ta­ra­fın­dan ya­pı­lan açık­la­ma­da gö­rüş­me­nin de­tay­la­rı­na dahil bilgi pay­la­şıl­maz­ken, ka­bul­de Milli Sa­vun­ma Ba­ka­nı Hu­lu­si Akar da hazır bu­lun­du. Gö­rüş­me­le­ri­ni ta­mam­la­yan Azer­bay­can Sa­vun­ma Ba­ka­nı Zakir Ha­sa­nov ül­ke­si­ne döndü.

 

Azerbaycan Yüksek Harp Okulunun Programı, Türkiye İle Uyumlu Hale Getirildi

Azer­bay­can Sa­vun­ma Ba­ka­nı Zakir Ha­sa­nov, ül­ke­si­ne dön­dük­ten sonra mer­hum Cum­hur­baş­ka­nı Hay­dar Ali­yev'in adını ta­şı­yan Azer­bay­can Yük­sek Harp Oku­lu­nu zi­ya­ret ede­rek öğ­ren­ci ve eği­tim kad­ro­suy­la bir araya geldi. Ha­sa­nov, Or­du­da ya­pı­lan re­form­lar­dan bah­se­den Ha­sa­nov, "Yük­sek Harp Okulu prog­ra­mı, Tür­ki­ye Cum­hu­ri­ye­ti Milli Sa­vun­ma Üni­ver­si­te­sin­de oku­tu­lan prog­ram­la uyum­lu hale ge­ti­ril­di. Bu da Azer­bay­can or­du­sun­da pro­fes­yo­nel subay ye­tiş­tir­mek için atı­lan önem­li adım­lar­dan bi­ri­dir." dedi.