TÜRKİYE & AZERBAYCAN Dergilerimiz Röportajlar Makaleler Diaspora Sosyal Medya İnfografik Makale Çağrısı Hakkımızda İletişim
AZERBAYCAN’IN ZAFER GÜNÜ DÜNYADA BÜYÜK COŞKU İLE KUTLANIYOR | Türkiye Azerbaycan Dergisi

AZERBAYCAN’IN ZAFER GÜNÜ DÜNYADA BÜYÜK COŞKU İLE KUTLANIYOR

2 yıldır, 8 Kasım Zafer Günü ve Azerbaycan’ın vatan mücadelesindeki tarihi zaferinin yıl dönümü, diaspora kuruluşları tarafından ciddiyetle kutlanıyor. 2022 yılında Devlet Diaspora Komitesi desteği ile Zafer Günü ile ilgili çeşitli ülkelerde yüzlerce etkinlik yapılıyor. Bu etkinlikler 44 günlük vatan mücadelesinde kazandığımız tarihi zaferin duyurulması, uluslararası toplulukların Azerbaycan gerçekleri ile ilgili bilgilendirilmesi amacına hizmet etmektedir.

Devlet Diaspora Komitesinde Şuşa Zafer Projesi’nin takdim töreni gerçekleştirildi. Devlet ve hükümet üyelerinin, milletvekillerinin ve aydınların katıldığı etkinliğin katılımcılarına Azerbaycan Diasporasına Destek Fonu ve Şuşa Şehri Devlet Rezerv Departmanının ortak desteği ile yaratılan, kültür başkentimiz Şuşa’da hayata geçirilen Şuşa Zafer Projesi hakkında detaylı bilgi verildi. Proje, Şuşa Yılı çerçevesinde ve Zafer Günü vesilesiyle hayata geçirildi. Dahi bestecimiz Üzeyir Hacıbeyli’nin, Vasif Adıgüzelov’un eserleri ve birkaç müzikal kompozisyonları, San Francisco Dünya Müzik Festivali’nin müzik yönetmeni, ABD’nin tanınmış üniversitelerinde ustalık sınıflarını geçen, Azerbaycan musikisini ve kemençeyi yurt dışında duyuran İmamyar Hasanov’un yetenekli performansı ile takdim edildi.

İmamyar Hasanov konuşmasında yurt dışında yaşayan Azerbaycanlı musikiciler gibi Azerbaycan Devletinin desteğini her zaman üzerinde hissettiğini belirtti ve bunun için Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’e teşekkür etti.

Devlet Diaspora Komitesi Başkanı Fuad Muradov Şuşa Yılı çerçevesinde ve Zafer Günü vesilesiyle komitenin hayata geçirdiği projelere her zaman destek veren ilgili devlet kurumlarına ve Haydar Aliyev Vakfına teşekkür etti. “Dünya Azerbaycanlıları her zaman ülkemizin ve yüce komutanımızın yanındadır.” dedi.

Polonya’nın başkenti Varşova’da 8 Kasım Zafer Günü vesilesiyle Azerbaycan toplumu ile toplantı yapıldı. Toplantıda Devlet Diaspora Komitesi Başkanı Fuad Muradov, Azerbaycan’ın Polonya’daki olağanüstü ve yetkin Büyükelçisi Nergiz Kurbanova ve bu ülkenin beş büyük şehrinde faaliyet gösteren Azerbaycan toplumunun üyeleri katılım sağladılar. Devlet marşının okunması ile başlayan etkinlikte Azerbaycan’ın toprak bütünlüğü ve bağımsızlığı uğrunda hayatlarını kaybeden şehitlerimizin aziz hatırası bir dakikalık saygı duruşu ile anıldı. Etkinliğin açılış konuşması ile başlayan Komite Başkanı, muhteşem bayram vesilesiyle soydaşlarımızı kutladı. Başkan İlham Aliyev’in Dünya Azerbaycanlılarının Şuşa’da yapılan V. Kurultayı’nda dile getirdiği görev ve önerileri hatırlatarak, yurt dışında yaşayan yurttaşlarımızın dayanışmasının sağlanması, ana vatan ile bağlarının güçlendirilmesine ve Komitenin, Azerbaycanlılara her zaman destek vermeye hazır olduğunu belirtti.

Azerbaycan’ın Polonya’daki Büyükelçisi Nergiz Kurbanova Azerbaycan toplumunun vatan mücadelesindeki tarihi zaferin ikinci yıl dönümü arifesinde bir araya gelmenin birlik ve dayanışmamızın sarsılmazlığını gösterdiğini, böyle toplantıların yurt dışındaki Azerbaycanlıların dayanışmasının güçlenmesine katkı sağladığını belirtti. Toplantı toplum üyelerinin diaspora faaliyetinin kalite göstergelerinin artırılması, bilgi platformlarında aktifliği, sağlam birlik mekanizmaları, diaspora hareketinin hedefleri gibi konularda karşılıklı fikir alışverişi ile sonuçlandı.

 
Varşova’da Şuşa Yılı’na ve 8 Kasım Zafer Günü’ne adanmış konser düzenlendi. Azerbaycan Diasporasına Destek Fonu, Azerbaycan’ın Polonya’daki Büyükelçiliği ve Polonya Ulusal Filarmoni Orkestrası tarafından düzenlenen konserde Diaspora ile Çalışma Devlet Komitesi Başkanı Fuad Muradov, Azerbaycan’ın Polonya’daki olağanüstü ve yetkin Büyükelçisi Nergiz Kurbanova, Türkiye’nin bu ülkedeki Büyükelçiliğin çalışanları, Polonya’nın sosyo-politik adamları, Azerbaycan, Türk ve Yahudi toplumlarının üyeleri, yerel toplumların temsilcileri katıldılar.
Konserden önce konuşma yapan Azerbaycan’ın Polonya’daki Büyükelçisi Nergiz Kurbanova Azerbaycan musikisinin mabedi, Kafkas Konservatuarı olarak adlandırılan Şuşa şehrinin Azerbaycan için önemini Viyana’nın Avusturya, Napoli’nin İtalya için önemi ile karşılaştırarak, Şuşa’nın Dünya Azerbaycanlıları için büyük manevi değere sahip olduğunu vurguladı.

Devlet Diaspora Komitesi Başkanı Fuad Muradov bu yıl Polonya ve Azerbaycan arasında tarihi ilişkilerin 550’nci yıl dönümünün, diplomatik ilişkilerin ise 30’uncu yıl dönümünün olduğunu vurgulayarak, Leh ve Azerbaycan halklarının tarihte birbirlerinin kültürüne karşılıklı katkıda bulunduğunu konukların dikkatine sundu.

Varşova Senfoni Orkestrasının katılımı ve maestro Eyyub Guliyev’in Orkestra şefliği ile yönetilen konser programına Azerbaycan ve Polonya bestecilerinin eserleri dahil edildi. Konser salonunun girişinde zaferimizi yansıtan sergi düzenlendi ve Polonya’nın Orphee Classics kayıt şirketinin hazırladığı videonun sunumu yapıldı. 

 Estonya’nın başkenti Tallin şehrinde faaliyet gösteren Azerbaycan Evinde Azerbaycan toplumu ile toplantı yapıldı. Etkinliği ilan eden Devlet Diaspora Komitesi Başkanı Fuad Muradov önce 8 Kasım Zafer Günü vesilesiyle soydaşlarımızı tebrik etti. Unutmayalım ki, soydaşlarımızın Azerbaycan’ın ve Estonya’nın milli ilgilerine ve çıkarlarına uygun hareket etmesi oldukça takdire layıktır. Azerbaycan’ın Estonya’daki olağanüstü ve yetkin Büyükelçisi Anar Meherremov son yıllarda Azerbaycan Diasporasının kurulması yönünde atılan adımları, koordinasyon kurumlarının kurulmasını olumlu değerlendirmiştir. Konuşma yapan toplum üyeleri diasporanın faaliyetini takdir ettiği için Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’e minnettarlıklarını ifade ettiler. 

Devlet Diaspora Komitesi ve Azerbaycan’ın Estonya’daki Büyükelçiliğinin çalışanları, Estonya’nın resmi kişileri, yerel toplumun, Azerbaycan ve Türk toplumunun temsilcileri ile birlikte Tallin’de 8 Kasım Zafer Günü vesilesi ile gerçekleştirilen kutlamalı etkinliğe katılım sağladılar. Estonya’nın bale tiyatrosu solisti Olga Zaytseva ve keman sanatçısı Mari Liis Uibo’nun performansında Azerbaycan ve Estonyalı bestekarların eserleri sunuldu. Etkinlik çerçevesinde Estonyalı ve Azerbaycanlı müzisyenlerin performansında müzik diskinin bir sunumu vardı. 

Strazburg’da 8 Kasım Zafer Günü vesilesiyle Devlet Diaspora Komitesi ve Azerbaycan’ın Avrupa Konseyi ile birlikte daimi temsilciliğinin ortak organizasyonu ile etkinlik gerçekleştirildi. Etkinlikte konuşma yapan Azerbaycan’ın Avrupa Konseyi ile birlikte daimi temsilcisi Fehreddin İsmayilov 2022 yılında Azerbaycan’ı tarihi zafere götüren 44 günlük vatan mücadelesinin halkımızın kahramanlık tarihi olduğunu belirtti. Devlet Diaspora  Komitesi Başkan Yardımcısı Elşad Aliyev Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in girişimi ile bu yıl V. Dünya Azerbaycanlılar Kurultayı’nın ve Zafer Kurultayı’nın yapılmasının tarihi bir olay olduğunu vurgulayıp, şanlı zaferden sonra Azerbaycan diasporasının önünde yeni hedefler olduğunu ve yurt dışında yaşayan Azerbaycanlıların faaliyetlerinin kendi sonuçlarını verdiğine dikkat çekti. Etkinlik Azerbaycan’dan gelen diğer müzik ustalarının performansında rengarenk müzik programı ile devam etti.

Avusturya’nın Salzburg şehrinde bulunan Mozarteum Vakfının büyük salonunda 8 Kasım Zafer Günü vesilesi ile konser organizasyonu yapıldı. Azerbaycan’ın Avusturya’daki Büyükelçiliğinin ve Devlet Diaspora Komitesinin organizasyonu ile gerçekleştirilen etkinlikte Salzburg’da faaliyet gösteren konsoloslukların temsilcileri, hükümet temsilcileri, yerel toplumun ve Azerbaycan toplumunun üyeleri katılım sağladılar. Azerbaycan’ın Avusturya’daki Büyükelçisi Rövşen Sadıkbeyli ve Devlet Diaspora Komitesi Başkanı Fuad Muradov belirttiler: “Şuşa Yılı ve Zafer Günü vesilesiyle düzenlenen konser Azerbaycan ve Avusturya arasındaki diplomatik ilişkilerin kurulmasının 30’uncu yıl dönümüne denk geliyor. Şuşa’nın Azerbaycan’ın tarihi, kültürel ve sosyo-politik hayatında önemli merkezlerden biri olduğu, Şuşa şehrinde dokunmuş halıların 1867 yılında Paris’te uluslararası sergide ödüle layık görüldüğü vurgulandı.

  Etkinliğin sanatsal kısmında halk sanatçısı, onurlu sanat bilgini Yalçın Adıgüzelov’un Orkestra şefliği ile Salzburg Senfoni Orkestrası Avusturya ve Azerbaycan bestekarlarının eserlerinden oluşan konser programını sundu. Konserden sonra davetlilere yemek verildi.

 Almanya’nın Münih şehrinde faaliyet gösteren Azerbaycan Evinde 8 Kasım Zafer Günü’ne adanmış etkinlik gerçekleştirildi. Etkinliği açılış konuşması ile açan Devlet Diaspora  Komitesi Başkanı Fuad Muradov soydaşlarımızı bağımsız devletimizin muhteşem bayramı vesilesi ile kutlayıp, iki yıl önce Başkan, Muzaffer Başkomutan İlham Aliyev’in önderliği ile bilge silahlı kuvvetlerimizin elde ettiği parlak zafer halkımıza, Dünya Azerbaycanlılarına ve Türk dünyasına büyük mutluluk verdiğini belirtti. Azerbaycan gerçeklerinin Almanya’da duyurulmasında ve diaspora faaliyetinde aktif katılımları için genç soydaşlarımıza Devlet Diaspora Komitesinin teşekkür belgesi takdim edildi. Etkinliğin sanatsal kısmında Ülviyye Abdullayeva’nın performansında Azerbaycan’ın muhteşem bestekarlarının eserleri takdim edildi. 

New York şehrinin Brooklyn Belediye Binasında 8 Kasım Zafer Günü’ne adanmış etkinlik gerçekleştirildi. Devlet Diaspora Komitesinin desteği, Amerika-Azerbaycan Kadınlar Derneğinin ve New York Kültür Merkezinin girişimi ile gerçekleştirilen etkinlikte Brooklyn İdari Bölgesinin, diplomatik birliklerin, yerel toplumun, Türk ve Yahudi toplumların temsilcileri, ABD’nin çeşitli eyaletlerinde faaliyet gösteren Diaspora aktivistleri katıldılar. New York şehrinin Brooklyn İdari Bölgesinin Başkanı Antonio Reynoso Azerbaycan toplumunu tarihi bayram sebebiyle tebrik etti, Azerbaycan’ın Zafer Günü ile ilgili imzaladığı beyannameyi Devlet Diaspora Komitesine, Amerika-Azerbaycan Kadınlar Derneği Başkanı Münevver Vahabova’ya ve New York Kültür Merkezinin Başkanı Telman Celil’e sundu. Etkinlikte Azerbaycan’ın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Yaşar Aliyev ve Türkiye’nin New York’taki Başkonsolosu Reyhan Özgür de katılım sağladı.

Ankara’da faaliyet gösteren Türk Dünyası Kültür Merkezinde 29 Ekim Türkiye’nin Cumhuriyet Günü ve 8 Kasım Zafer Günü vesilesiyle bayram töreni gerçekleştirildi. Azaflı Sosyal Yardım ve Kültür Derneğinin organizatörlüğünde gerçekleştirilen etkinlikte konuşma yapan derneğin başkanı Arzuman Azaflı, Ses Müzik Kursunun Başkanı Ayten Rahimova ve diğerleri Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasına ve Azerbaycan’ı zafere götüren tarihsel süreçlere baktılar. Etkinliğin sanatsal kısmında Karabağ’a adanmış şarkılar, şiirler seslendirildi, Hazar Dans Grubunun gösterisinde milli danslarımız sunuldu.

Türkiye’nin Iğdır şehrinde Azerbaycan’ın Karabağ’da kazandığı tarihi zaferin ikinci yıl dönümüne adanmış bayram etkinliği düzenlendi. Şehrin Atatürk Sokağındaki Haydar Aliyev Parkında büyük coşku ile karşılanan kalabalık etkinlik Türkiye-Azerbaycan Dostluk Dernekleri Federasyonu ve Iğdır-Azerbaycan Evi Derneğinin organizasyonu ile gerçekleşti. Etkinlikte konuşma yapan Iğdır-Azerbaycan Evinin Başkanı Serdar Ünsal bu tarihi olayı Türkiye-Azerbaycan kardeşliğinin zirvesi olarak adlandırdı. Unutmayalım ki, II. Karabağ Savaşı Türkiye-Azerbaycan birliğini, Türk milletinin gücünü dünyaya bir daha gösterdi. Iğdır ilinin belediye başkanlarının, siyasi partilerin ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin, yerel sakinlerin katıldığı etkinlik sanatsal programla devam etti. 

 ABD’nin Florida eyaletinde bulunan Güney Florida Üniversitesinde Azerbaycan’ın 8 Kasım Zafer Günü ve 9 Kasım Devlet Bayrağı Günü sebebiyle etkinlik gerçekleştirildi. Azerbaycanlı Öğrenciler Derneğinin organizasyonu ile üniversite kütüphanesinin önünde gerçekleşen etkinlikte çeşitli halkların temsilcileri katılım sağladılar. Azerbaycan’a verilmiş çeşitli standlar, ilginç ve eğlenceli oyunlar vasıtası ile gençlerimiz Azerbaycan’ın Zafer Günü’ne ve devlet sembolü olan üç renkli bayrağımıza dikkat çektiler. Azerbaycan’ın Zafer Günü ve Bayrak Günü’ne dair sunumla konuşma yapan gençlerimiz yabancı yaşıtlarına kendi ülkelerinin bayrağını tanıtma fırsatı da buldular. Bu yolla yabancı öğrencilerin Azerbaycan ve üç renkli bayrağımız hakkında geniş bilgi almasına vesile oldular. 1956 yılında kurulan Güney Florida Üniversitesi, Florida eyaletinin üçüncü en büyük üniversitesi. Öğrenci sayısı bakımından ABD’nin dokuzuncu en büyük üniversitesi olarak düşünülmektedir.  

Kanada’nın Ontario Yasama Meclisinin önünde 9 Kasım Devlet Bayrağı Günü sebebiyle Azerbaycan’ın üç renkli bayrağının göndere çekilme töreni gerçekleştirildi. Tören Ontario eyaletinin başkenti Toronto şehrinde faaliyet gösteren Vatan Azerbaycan Kültür ve Sanat Merkezinin organizasyonu ile gerçekleştirildi.

Yeni Zelanda’nın Tauranga şehrindeki Selwyn Ric İlkokulu’nda 8 Kasım Zafer Günü vesilesiyle Azerbaycan’ın sunumu gerçekleştirildi. Soydaşımız Jale Pariyab’ın girişimi ile gerçekleştirilen sunum Azerbaycan’ın devlet marşının okunması ile başladı. Sunum zamanı barışsever Azerbaycan’ın eski tarihe, zengin kültüre, gelenek-göreneklere, çok kültürlü değerlere ve büyüleyici tabiata sahip olduğu dikkat çekti. Evlatları ile birlikte etkinliğe milli giysilerle katılan Jale Pariyab okul çocuklarına halkımızın birlik ve dayanışma sembolü olan yele dansını öğretip, milli mutfak örneklerimizin hazırlanma kurallarını gösterdi. Azerbaycan’a adanmış fotoğraflar çeken okullular, büyük bir hevesle dans edip, kutab hazırlanması sürecine katıldılar.