TÜRKİYE & AZERBAYCAN Dergilerimiz Röportajlar Makaleler Diaspora Sosyal Medya İnfografik Makale Çağrısı Hakkımızda İletişim
AZERBAYCAN'IN KÜLTÜR BAŞKENTİ ŞUŞA'DA DİASPORA GENÇLİĞİ III. YAZ KAMPI DÜZENLENDİ | Türkiye Azerbaycan Dergisi

AZERBAYCAN'IN KÜLTÜR BAŞKENTİ ŞUŞA'DA DİASPORA GENÇLİĞİ III. YAZ KAMPI DÜZENLENDİ

Devlet Diaspora Komitesi Haydar Aliyev Vakfı ile birlikte 2-8 Ağustos 2022 tarihlerinde Azerbaycan'ın kültür başkenti Şuşa'da III. Diaspora Gençliği Yaz Kampı düzenledi. Kampın ortakları Gençlik ve Spor Bakanlığı, Gençlik Fonu, Devlet Turizm Ajansı ve Şuşa Şehri Devlet Koruma Dairesi idi.

 

Bu büyük projeye 50 ülkeden 115 kişi katıldı. Bunlar arasında dünyanın farklı ülkelerinde yaşayan Azerbaycanlılar ve Karabağ Hanlığı'nın kurucusu ve Vatan Savaşı Kahramanı'nın oğlu Panahali Han'ın varisi de dahil olmak üzere Azerbaycan'a dost milletlerin temsilcileri vardı.

 

Projenin halkımızın Karabağ'daki parlak zaferi ve Dünya Azerbaycanlılarının V (Zafer) Kurultayı ile örtüşmesi özellikle önemlidir. 22-23 Nisan 2022 tarihlerinde Şuşa'da düzenlenen V. Dünya Azerbaycanlıları Kurultayı'nde Azerbaycan Cumhurbaşkanı, Başkomutan Ali Muzaffer İlham Aliyev yurtdışında yaşayan Azerbaycanlıları tarihi vatanlarıyla bağlarını koparmamaya, zaman zaman Azerbaycan'ı ziyaret etmeye çağırdı. Zaman zaman anadillerini unutmamak, Azerbaycan tarihini ve kültürünü öğrenmek, dost milletlerin diasporaları ile birlikte Azerbaycan gerçeklerini tanıtmaya çağırdı. Bu anlamda Diaspora Gençliğinin yaz kampları Azerbaycan Cumhurbaşkanı'nın tavsiyelerinin uygulanması olarak değerlendirilebilir.

Kampın açılış töreninde, Devlet Diaspora Komitesi Başkanı Fuad Muradov, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İdaresi İnsani Politika, Diaspora, Çok Kültürlülük ve Din İşleri Dairesi Başkan Yardımcısı Nigar Hajiyeva, Gençlik ve Spor Bakanı Farid Gayibov, Gençlik Fonu İcra Direktörü Farid Jafarov, Haydar Aliyev Bölgesel Kalkınma Vakfı Halk Birlikleri Direktörü Mahammad Abdullayev, Ekonomi Bakanlığı Genelkurmay Başkanı Ayaz Aliyev ve Şuşa Yönetim Kurulu Başkanı Şehir Devlet Rezervi Maftun Abbasov konuştu.

 

Yaz kampının programında, Şuşa'nın işgal sırasında yıkılan anıtları ile tanışma, Cıdır ovası, İsa pınarı, Vagif'in türbesi ve diğer tarihi eserleri ziyaret, devlet kurumlarının temsilcileri, şehit aileleri ve kahramanlarımız ile görüşme yer alıyor. Gazilerin yanı sıra çeşitli alanlarda uzmanlar, tarihçiler, bilim adamları, sanatçılar ve tanınmış blogcular, toplantılar, gençler için eğlenceli programlar, entelektüel oyunlar.

 

Kampın her günü, yoga eğitmeni Ruqiyya Ashrafli tarafından yürütülen bir sınıfla başladı. Azerbaycan Diller Üniversitesi "Azerbaycan dili ve edebiyatı" bölümü öğretmeni Sabina Aliyeva, kampa katılanlara Azerbaycan Türkçesi eğitimi verdi.

"Azerbaycan diasporası ve devlet gençlik politikası", "Devlet Kurumlarıyla Halkla İlişkilerin Kurulması", "Projelerin Yazılması ve Kaynak Yaratma Sürecinin Organizasyonu", "Azerbaycan'ın Bağımsızlık Tarihi", "Diaspora Gençliğinin Kamu Diplomasisi ve Lobicilikteki Rolü", " Karabağ'ın Geliştirilmesi" Stratejisi", "Azerbaycan Diaspora Gençliği Ağının Genişletilmesi ve Tanıtımı" konuları diaspora gençleri tarafından ilgiyle karşılandı. Ülkemizi başarıyla temsil etme, ağ kurma ve yeni arkadaşlar edinme becerilerini kazandılar.