TÜRKİYE & AZERBAYCAN Dergilerimiz Röportajlar Makaleler Diaspora Sosyal Medya İnfografik Makale Çağrısı Hakkımızda İletişim
Azerbaycan’ın Büyük Şairi İmadeddin Nesimi 650 Yaşında… | Türkiye Azerbaycan Dergisi

Azerbaycan’ın Büyük Şairi İmadeddin Nesimi 650 Yaşında…

2019: “Nesimi Yılı”

2019 yılında Azerbaycan’ın büyük şairi İmadeddin Nesimi 650. yaşına giriyor. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, büyük söz ustası Nesimi’nin 650. doğum yılına ilişkin etkinliklerin gerçekleştirilmesi konusunda bir kararname imzaladı. Azerbaycan Anayasası’nın 109. maddesinin 32. Bendine göre alınan karara göre büyük şair ve düşünür Nesimi'nin 650. doğum yıldönümünün Azerbaycan Cumhuriyeti'nde devlet düzeyinde kutlanacağı belirtildi. Bunun yanı sıra Azerbaycan Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu, Azerbaycanlı büyük şair ve düşünür Nesimi'nin 650. doğum yıldönümünde bir program hazırlayacağı da kararnamede değinilen diğer bir nokta oldu.

 

Azerbaycan’ın Merhum Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev’in teşebbüsü ile Şair Nesimi’nin 600. doğum yılının Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) yapacağı etkinliklerin listesine dahil edilmesi 1973 yılında uluslararası alanda kaydedilmişti. UNESCO’nun bu kararı, Azerbaycan’da Nesimi ile ilgili faaliyetlerin başlangıcını teşkil etti. Ardından Azerbaycan içerisinde Nesimi’nin yaşatılması için girişimler sürdü. Azerbaycan’da Nesimi’nin görkemli bir heykeli dikilirken Azerabaycan Milli İlimler Akademisi’ndeki Dilbilim Enstitüsü de Nesimi’nin ismini taşıyor. Bunların yanı sıra, 2017 senesinin Mayıs ayında Paris’te bulunan UNESCO Genel Merkezi’nde Nesimi, vefatının 600. yılında anılmıştı. Ayrıca, Azerbaycan’da 2018 yılının eylül ayında Nesimi hakkında şiir, güzel sanatlar ve   manevi değerler festivalinin geçirilmesi ölümsüz şairin hatırasına saygının ifadesi olarak hayata geçirilen etkinliklerin başında geliyor.

 

Bende sığar iki cihân ben bu cihâna sığmazam

Cevher-i lâmekân benim kevn ü mekâna sığmazam

 

Kevn ü mekândır âyetim zâta gider bidâyetim

Sen bu nişân ile beni bil ki nişâne sığmazam

 

TÜRKSOY da 2019’u Nesimi Yılı İlan Etti

 

Azerbaycan’da, yaşadığı dönemi derinden etkileyen ve bıraktığı eserleri hala büyük beğeni ve ilgi gören Nesimi ile ilgili devlet seviyesinden etkinlikler geçirilmesi ile ilgili karardan sonra uluslararası teşkilatlar da benzer bir karar aldı. Kastamonu’nun tarihi konaklarından “Kurşunlu Han”da gerçekleşen 36. Dönem Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) Daimi Konseyi Toplantısı’nda bir araya gelen teşkilata üye ülkelerin kültür bakanları ve uluslararası kuruluş temsilcileri, 2019 yılında Türk dünyasının kültür ve sanat alanında yön verecek kararlar aldı. Türk Dünyası kültür ve sanat yaşamına ölümsüz eserler armağan eden saygın şahsiyetleri kamuoyuna tanıtmak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla anma yılları ilan eden TÜRKSOY, 36. Dönem Daimi Konseyi kararı ile 2019 yılını büyük Azerbaycan şairi İmadeddin Nesimi’nin doğumunun 650. yılı münasebetiyle “Nesimi’yi Anma Yılı” ve ünlü Ozan Aşık Veysel’in doğumunun 125. yılı münasebetiyle “Aşık Veysel Anma Yılı” olarak ilan etti. Toplantıda, TÜRKSOY’a üye ülkelerde şahsiyetleri tanıtmak için bir dizi etkinlik gerçekleştirilmesi konusunda ortak karar alındı.