TÜRKİYE & AZERBAYCAN Dergilerimiz Röportajlar Makaleler Diaspora Sosyal Medya İnfografik Makale Çağrısı Hakkımızda İletişim
Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı’ndan ABD’nin Sözde “Soykırım” Kararına Tepki | Türkiye Azerbaycan Dergisi

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı’ndan ABD’nin Sözde “Soykırım” Kararına Tepki

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Senatosu tarafından 1915 Olaylarını “soykırım” olarak tanıyan yasa tasarısının onaylanmasının ardından Türkiye’den verilen sert cevapların yanı sıra Azerbaycan’ın tepkisi de gecikmedi.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında, ABD Senatosu’nun 1915 olaylarını “soykırım” olarak tanıyan karar, “kasıtlı ve yasal bir temeli olmayan belge” olarak nitelendi.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Leyla Abdullayeva tarafından yapılan yazılı açıklamada, “ABD Senatosunun kararı, tarihin sahteleştirilmesi ve siyasi baskı aracı olarak kullanılması girişimidir” ifadeleri kullanıldı. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, ayrıca söz konusu karar metninde bilimsel ve tarihsel olarak çelişkili ve şüpheli kaynaklara atıfta bulunulmasının, bu kararın acemice hazırlandığını ve sadece Ermeni lobisinin kirli amaçlarına hizmet ettiğini kanıtladığı belirtildi.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abdullayeva: “Kararı, Kasıtlı ve Yasal Bir Temeli Olmayan Belge Olarak Değerlendiriyoruz.”

Abdullayeva’nın açıklamasında, tarihin, tarihçiler tarafından nesnel bir şekilde araştırılmasının gerekliliğine Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Senatosu tarafından 1915 Olaylarını “soykırım” olarak tanıyan yasa tasarısının onaylanmasının ardından Türkiye’den verilen sert cevapların yanı sıra Azerbaycan’ın tepkisi de gecikmedi. vurgu yapıldı. Azerbaycan Dışişleri Bakan Sözcüsü Abdullayeva’nın açıklamasında şu sözler kaydedildi; “ABD Senatosu, bir asır önce yaşandığı iddia edilen olayları siyasi olarak değerlendirmesine rağmen Ermenistan’ın Azerbaycan’a karşı devam eden askeri saldırısını, işgal altındaki bölgelerde 1 milyondan fazla Azerbaycanlıya uygulanan kanlı etnik temizliğe ve Hocalı soykırımına gelince susuyor ve çifte standart sergiliyor. Bu kararı, kasıtlı ve yasal bir temeli olmayan belge olarak değerlendiriyoruz.”

Azerbaycan Türkiye’ye Daha Önce de Destek Vermişti

ABD Senatosu’ndan önce yasa tasarısının ABD Temsilciler Meclisi’nde kabul edildiği zaman da Azerbaycan’dan Türkiye’ye destek gelmişti. Azerbaycan Cumhurbaşkan Yardımcısı ve aynı zamanda Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı İdaresi Dış Politika Dairesi Başkanı Hikmet Hacıyev, 2019 yılının Ekim ayında yaptığı yazılı açıklamada ABD Temsilciler Meclisi’nin 1915 olaylarını “soykırım” olarak tanıyan kararını ön yargılı ve haksız bulduklarını kaydetti ve kararı kınadıklarını ifade etti.

Hacıyev, ABD Temsilciler Meclisi’nin 1915 Olayları hakkında verdiği kararın siyasi, hukuki ve tarihi dayanaklardan yoksun olduğunu belirterek 1915’te yaşananların siyasetçiler tarafından değil, tarihçiler tarafından araştırılması gerektiğini vurguladı. Hacıyev açıklamasında ayrıca, Ermenistan ve Ermeni lobisinin sözde soykırım iddialarını siyasi spekülasyon aracına çevirdiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hacıyev, Güney Kafkasya ve diğer bölgelerde Ermenilerce işlenen suçların örtbas edilmeye çalışıldığına işaret etti ve “Ermenistan, bu yüzden, Türkiye’nin o dönemin olaylarının ortak komisyon tarafından araştırılması yönündeki önerisini kabul etmiyor. Sahte tarih yazımı, tarihin yeniden yazılma çabaları ve bunun siyasi baskı aracı olarak kullanılması kabul edilemez. ABD Temsilciler Meclisi’nin kararını kınıyor, ön yargılı ve haksız buluyoruz” diyerek tarihi olayların saptırıldığına dikkat çekti.