TÜRKİYE & AZERBAYCAN Dergilerimiz Röportajlar Makaleler Diaspora Sosyal Medya İnfografik Makale Çağrısı Hakkımızda İletişim
AZERBAYCAN DİASPORASI AĞIR BİR KAYIP YAŞADI | Türkiye Azerbaycan Dergisi

AZERBAYCAN DİASPORASI AĞIR BİR KAYIP YAŞADI

Müzikolog, pedagog, sanat çalışmaları üzre felsefe doktoru, Indiana Üniversitesi Jacobs Müzik Okulu öğretmeni Aida Hüseynova 58 yaşında vefat etti.

Müzikolog, pedagog, sanat çalışmaları üzre felsefe doktoru, Indiana Üniversitesi Jacobs Müzik Okulu öğretmeni Aida Hüseynova 58 yaşında vefat etti.

 

Aida Hüseynova, 1964 yılında Bakü'de doğdu. 1982 yılında Bülbül Ortaokulu’ndan altın madalya ile mezun oldu ve 1987 yılında Azerbaycan Devlet Konservatuarı'ndan (şimdiki adıyla Bakü Müzik Akademisi) onur diploması ile mezun oldu. 1992'de St. Petersburg Konservatuarı'nda sanat çalışmaları alanında Felsefe Doktoru derecesini aldı.

 

Bakü Müzik Akademisi'nde öğretmen olarak çalıştı ve Amerika Birleşik Devletleri ve Büyük Britanya'da Harvard, Princeton, Berkeley, Stanford, Columbia ve Cambridge Üniversitelerinde ders verdi. Onun girişimiyle Jacobs Müzik Okulu’nda "İpek Yolu Halklarının Müziği" ve "Müzikte Doğu ve Batı'nın Buluşması" konuları oluşturuldu.

 

Beş kitap ve 200'den fazla makalenin yazarı olan hemşerimiz Aida Hüseynova, Andrew Mellon ve Fulbright burslarının yanı sıra ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından finanse edilen burslara layık görüldü.

San Francisco'da düzenlenen Dünya Müzik Festivali'nin danışma kurulu üyesi, İpek Yolu Topluluğu'nun bilimsel danışmanı, Kronos Quartet'in Azerbaycan müziği ile ilgili projeleri, Mark Morris Dans Topluluğu, Üzeyir Hacıbeyili'nin "Leyli ve Mecnun" operası, Kolej Müziği yönetmeni ABD derneği kadrosunun bir üyesi, Azerbaycan Ulusal Müzik Konseyi'nin genel sekreteriydi.

 

Devlet Diaspora Komitesi yönetimi ve personeli, Aida Hüseynova'nın ölümünden duydukları üzüntüyü ifade eder ve merhumun aile üyeleri, akrabaları ve Amerika Birleşik Devletleri'nde yaşayan yurttaşlarına en derin taziyelerini sunar.

 

Allah Rahmet Eylesin!