TÜRKİYE & AZERBAYCAN Dergilerimiz Röportajlar Makaleler Diaspora Sosyal Medya İnfografik Makale Çağrısı Hakkımızda İletişim
AZERBAYCAN'DAN YAPILAN TÜRKÇE YETERLİLİK SINAVI'NA YOĞUN İLGİ GÖSTERİLDİ | Türkiye Azerbaycan Dergisi

AZERBAYCAN'DAN YAPILAN TÜRKÇE YETERLİLİK SINAVI'NA YOĞUN İLGİ GÖSTERİLDİ

Yunus Emre Ens­ti­tü­sü'nün yurt dı­şın­da­ki Türk Kül­tür Mer­kez­le­ri'nde ger­çek­leş­tir­di­ği Türk­çe Ye­ter­lik Sı­na­vı'na (TYS) en fazla ka­tı­lım Azer­bay­can'dan oldu. Eş za­man­lı ola­rak ger­çek­leş­ti­ri­len bu sınav 36 ülke ve 40 mer­kez­de ya­pıl­dı. Ya­ban­cı dil ola­rak Türk­çe öğ­ren­mek is­te­yen va­tan­daş­la­rın, Tür­ki­ye’deki üni­ver­si­te­le­re baş­vu­ru için Türk­çe dil ye­ter­li­li­ği­ni bel­ge­len­dir­me­si ge­re­ken öğ­ren­ci­le­rin ve yurt dı­şın­da çe­şit­li ku­rum­lar­da Türk­çe öğ­ret­mek is­te­yen öğ­ret­men aday­la­rı­nın Türk­çe dil be­ce­ri­le­ri­ni ölç­mek için ya­pı­lan sınav bu yıl 16 Ocak 2022 ta­ri­hin­de Azer­bay­can’ın baş­ken­ti Bakü’de ya­pıl­dı.

Üç otu­rum­da ger­çek­le­şen sı­na­vın bi­rin­ci ve ikin­ci otu­ru­mu (okuma, din­le­me ve yazma) grup ola­rak ya­pıl­dı. Üçün­cü otu­rum­da ise ko­nuş­ma be­ce­ri­le­ri her aday için ayrı ayrı de­ğer­len­di­ril­di. Sı­nav­da ba­şa­rı­lı olan ka­tı­lım­cı­lar ise pu­an­la­rı­na göre B2, C1, C2 dü­zey­le­rin­de "Türk­çe Ye­ter­li­lik Bel­ge­si" al­ma­ya hak ka­zan­dı.

 

"Dil­ler İçin Av­ru­pa Ortak Baş­vu­ru Metni" (CEFR) kap­sa­mın­da ge­liş­ti­ri­len sınav, ya­ban­cı öğ­ren­ci­le­rin Tür­ki­ye'ye il­gi­si­ni ar­tır­mak­la, öğ­ren­ci­le­rin iş ve eği­tim baş­vu­ru­la­rı­nın ka­bu­lü­nü ko­lay­laş­tır­ma­sı ve daha sağ­lam bir düz­lem­de de­ğer­len­di­ril­me­le­ri­ni sağ­la­ma­sı açı­sın­dan büyük önem arz edi­yor. TYS, 2013'ten bu yana ulus­la­ra­ra­sı öl­çek­te yılda 3 kez eş za­man­lı ola­rak uy­gu­la­nı­yor. Türk­çe Ye­ter­li­lik Bel­ge­si'ne sahip olan­lar, Tür­ki­ye'de her­han­gi bir ku­rum­da okuma hakkı ka­zan­dık­la­rın­da ha­zır­lık sı­nı­fın­dan muaf tu­tu­lu­yor. Türk­çe Ye­ter­li­lik Bel­ge­si, Tür­ki­ye'de veya kendi ül­ke­le­rin­de ulus­la­ra­ra­sı fa­ali­yet gös­te­ren şir­ket­ler­de ça­lış­mak is­te­yen­ler, Türk­çe ter­cü­man­lık yap­mak veya yurt dı­şın­da Türk­çe öğ­ret­mek is­te­yen öğ­ret­men aday­la­rı için iş baş­vu­ru­la­rın­da büyük avan­taj sağ­lı­yor. 2022 yı­lı­nın ilk sı­na­vı­nı ta­mam­la­yan ens­ti­tü­ye Türk­çe dil ye­ter­li­li­ği için en fazla baş­vu­ru kar­deş ülke Azer­bay­can’dan oldu.

Yeterlilik Sınavı'na 680 Aday Katıldı

Türk­çe Ye­ter­li­lik Sı­na­vı Azer­bay­can'da Bakü Türk Ana­do­lu Li­se­sin­de ya­pıl­dı. Tür­ki­ye'nin Bakü Bü­yü­kel­çi­si Cahit Bağcı da sı­na­vın ya­pıl­dı­ğı li­se­ye ge­le­rek öğ­ren­ci­ler­le soh­bet etti ve görme en­gel­li Nez­rin Ali­ye­va'ya "hangi üni­ver­si­te­de ve ne­re­de oku­ya­ca­ğı­nı" sordu. Ali­ye­va’da "Ha­cet­te­pe Üni­ver­si­te­sin­de psi­ko­lo­ji bö­lü­mün­de" oku­mak is­te­di­ği­ni söy­le­di. Bağcı, Ali­ye­va'yı kut­la­dı ve ba­şa­rı­lar di­le­di.

Sınav so­nuç­la­rı­nı takip ede­ce­ği­ni be­lir­ten Bağcı, üni­ver­si­te­le­re yer­leş­tik­ten sonra da öğ­ren­ci­ler­le il­gi­le­ne­ce­ği­ni ifade ede­rek ba­şa­rı te­men­ni­sin­de bu­lun­du.

Bakü YEE'den ya­pı­lan açık­la­ma­da, yılın ilk sı­na­vı­na rekor ka­tı­lı­mın ön­ce­ki yıl­lar­da ol­du­ğu gibi Azer­bay­can'da ger­çek­leş­ti­ği be­lir­til­di. Açık­la­ma­da, sı­na­va 680 Azer­bay­can­lı öğ­ren­ci­nin ka­tıl­dı­ğı bil­di­ril­di.

Fark­lı kül­tür sanat et­kin­lik­le­ri­nin ya­nın­da eği­tim ala­nın­da da önem­li adım­lar atan Ens­ti­tü, Tür­ki­ye'de oku­mak, ça­lış­mak ve Türk­çe dil ye­ter­li­ği­ni bel­ge­len­dir­mek is­te­yen aday­lar için büyük fır­sat su­nu­yor. Özel­lik­le üni­ver­si­te­le­rin çev­rim içi ders­le­re baş­la­ya­ca­ğı bu dö­nem­de Türk­çe ser­ti­fi­ka­la­rı­nı bu­lun­duk­la­rı ül­ke­ler­den ala­bi­lecek ol­ma­la­rı aday­la­ra ay­rı­ca avan­taj sağ­lı­yor.

TYS ile Türk­çe­nin ulus­la­ra­ra­sı öl­çek­te stan­dart bir sı­na­va ka­vuş­ma­sı ve yurt dı­şın­dan öğ­ren­ci ka­bu­lü­nü ko­lay­laş­tı­ran po­li­ti­ka­la­ra des­tek olun­ma­sı amaç­la­nı­yor.