TÜRKİYE & AZERBAYCAN Dergilerimiz Röportajlar Makaleler Diaspora Sosyal Medya İnfografik Makale Çağrısı Hakkımızda İletişim
AZERBAYCAN'DAN TÜRKİYE'YE 1,7 MİLYAR METREKÜP İLAVE GAZ GÖNDERİLECEK | Türkiye Azerbaycan Dergisi

AZERBAYCAN'DAN TÜRKİYE'YE 1,7 MİLYAR METREKÜP İLAVE GAZ GÖNDERİLECEK

Ener­ji ve Tabii Kay­nak­lar Ba­kan­lı­ğı ile Azer­bay­can Cum­hu­ri­ye­ti Ener­ji Ba­kan­lı­ğı Ara­sın­da Doğal Gaz Tes­li­ma­tı­na İliş­kin Mu­ta­ba­kat Zaptı'nın onay­lan­ma­sı­na yö­ne­lik Cum­hur­baş­ka­nı ka­ra­rı­nın 11 Ocak 2022 ta­rih­li Resmi Ga­ze­te'de ya­yım­lan­ma­sı ile Boru Hat­la­rı ile Pet­rol Ta­şı­ma AŞ (BOTAŞ), SOCAR Turkey Pet­ro­kim­ya AŞ'ye (STPAŞ) 31 Ara­lık 2024'e kadar yıl­lık 1,7 mil­yar met­re­küp doğalgaz te­da­rik edecek.

 

SOCAR Bu Miktarı Kendi Küme Şirketleri İçin Kullanacak

 

Azer­bay­can Dev­let Pet­rol Şir­ke­ti SOCAR’ın Tür­ki­ye’deki iş­ti­ra­ki olan Turkey Ener­ji AŞ’nin grup şir­ket­le­ri­nin ih­ti­yaç­la­rı­nı kar­şı­la­mak için bu sağ­la­na­cak olan do­ğal­gazı kul­la­nı­la­cak. Bunun ger­çek­leş­ti­ril­me­si için şir­ket ve BOTAŞ ara­sın­da her yıl kont­rat ya­pı­la­cak ve mik­tar be­lir­le­nir­ken BOTAŞ'ın al ya da öde yü­küm­lü­lük­le­ri göz önüne alı­na­cak. Do­ğal­gaz ha­cim­le­ri­nin fi­ya­tı, GSA’nın it­ha­lat fi­ya­tı ve Tür­ki­ye Cum­hu­ri­ye­ti top­rak­la­rı için­de­ki ta­şı­ma ta­ri­fe­si ve varsa BOTAŞ’ın yap­tı­ğı diğer ta­şı­ma mas­raf­la­rı­nın yanı sıra Tür­ki­ye’de ge­çer­li tüm ver­gi­le­ri kap­sa­ya­cak. BOTAŞ ve STPAŞ an­laş­ma­nın içe­ri­ğin­de yer alan ti­ca­ri ko­şul­lar ve tes­li­ma­ta iliş­kin hazır edi­lecek mik­tar­la­r her yıl ka­rar­laş­tı­rı­la­cak.

 

Tür­ki­ye, söz ko­nu­su do­ğal­gaz ha­cim­le­ri­nin Tür­ki­ye do­ğal­gaz pi­ya­sa­sın­da ti­ca­re­ti için ge­re­ken des­te­ği ve alt ya­pı­yı temin edecek. Bunun için Ba­kü-Tif­lis-Er­zu­rum ve Trans Ana­do­lu Doğalgaz Boru Hattı dahil olmak üzere mev­cut boru hat­la­rı bu iş­lem­ler için tam ka­pa­si­te kul­la­nı­la­cak. Mu­ta­ba­kat zaptı, giriş için ge­rek­li iç yasal usul­le­ri­nin ta­mam­lan­dı­ğı­nı dip­lo­ma­tik yol­lar­la bil­dir­dik­le­ri son ya­zı­lı bil­di­ri­min alın­dı­ğı ta­rih­te yü­rür­lü­ğe gi­recek.

 

İki ülke Azer­bay­can'da üre­ti­lecek veya Azer­bay­can üze­rin­den ile­ti­lecek gazın Ba­kü-Tif­lis-Er­zu­rum ve TANAP boru hat­la­rı üze­rin­den azami mik­tar­da ta­şın­ma­sı için ge­re­ken ça­ba­yı gös­te­recek. Ay­rı­ca Tür­ki­ye do­ğal­gaz ha­cim­le­ri­nin yur­ti­çi do­ğal­gaz pi­ya­sa­sın­da ti­ca­re­ti için ge­re­ken tüm des­te­ği de sağ­la­ya­cak. Tüm bun­la­rın sağ­lık­lı bir şe­kil­de ger­çek­le­şe­bil­me­si için ge­re­ken lo­jis­tik ko­şul­lar sağ­la­na­cak.

 

Bölgesel Ulaşım Sisteminin Ana Damarı Haline Gelecek

Azer­bay­can'ın Tür­ki­ye sı­nı­rın­da yer alan ve ül­ke­nin geri ka­la­nıy­la bağ­lan­tı­sı bu­lun­ma­yan tek top­ra­ğı olan Nah­çı­van ile de bir kara ko­ri­do­ru ku­rul­ma­sı Azer­bay­can'ın ulus­la­ra­ra­sı ta­şı­ma­cı­lık ve lo­jis­tik sis­te­min­de­ki ko­nu­mu­nu daha da güç­len­di­recek. Azer­bay­can'ın diğer böl­ge­le­ri ile Nah­çı­van ara­sın­da­ki doğ­ru­dan ula­şım bağ­lan­tı­la­rı yal­nız­ca hava yo­luy­la müm­kün iken söz ko­nu­su ula­şım ko­ri­do­ru­nun açıl­ma­sıy­la bu pa­ha­lı ula­şım ara­cı­na al­ter­na­tif olan, daha ucuz ve daha fazla ih­ra­cat-it­ha­lat ha­cim­le­ri ge­ti­re­bi­lecek ka­ra­yo­lu ve de­mir­yo­lu hat­la­rı­nın ya­pıl­ma­sı da müm­kün ola­cak ve böy­le­lik­le Nah­çı­van böl­ge­sel ula­şım sis­te­mi­nin ana da­ma­rı ha­li­ne ge­lecek.

 

Iğdır Üzerinden İletilecek 

Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ'da elde ettiği tarihi zafer sonrası Türkiye ile Azerbaycan'ın enerji alanında atacağı stratejik adımla daha da ileri taşınacak. Iğdır'da Nahçıvan Doğalgaz Boru hattı projesinin gerçekleştirilmesi amacıyla Iğdır Merkez, Karakoyunlu ve Aralık ilçeleri sınırları içerisinde yer alan konusu proje kapsamında inşa edilecek.